![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 10-01-2006
Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
|
Witajcie,
Zastanawia mnei taki temat czy ktoś coś próbował robić w kierunku dołożenia soczewek do reflektora halogenowego w mondeo mk3 ? bo irytuje mnei fakt, że nawet punto 2 ma soczewki a mk3 tylko w ksenie :/
Jeden Procent dla "Małego Komika" Jest: BMW E61 LCI 520D Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD były Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936 Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
przerobka taka sama jak w kazdym innym aucie. wyciagamy reflektor, demontujemy odblysnik. na jego tyle zaznaczamy trwale linie rownolegla do fabrycznego mocowania zarowki (tylko w ten sposob uda nam sie pozniej wstawic soczewke w osi fabrycznego reflektora) - zaznaczamy i w pionie i w poziomie. wycinamy dziure, wstawiamy soczewke i skladamy wszystko i czeszymy sie przerobka modlac sie o wyrozumialosc na stacji kontroli i przy kontroli na drodze.
tyle teorii znanej pewnie wszytkim. trzeba by jeszcze zbadac np poprzez wyciagniecie zarowki i wlozenie olowka badz czegos podobnego odleglosc wewn od mocowania do klosza + dalej odleglosc do klapki by wiedziec jak duza (dluga) soczewke mozna wcisnac. trzeba tez jakos oszacowac jak duza soczewka wejdzie (im wieksza soczewka tym podobno wiecej swiatla) i tyle. nie przypominam sobie abym gdzies trafil na podobna modyfikacje w mk3. wiec trzeba by dorwac swiatla z jakiegos odmienca z wysp (tanie) i pokombinowac... [edit]brak przerobek jest pewnie spowodowany dostepnoscia fabrycznych xenonow i relatywnie mloda konstrukcja auta, jesli mnie pamiec nie myli wszystkie mody swiatel jakie widzialem dotyczyly aut gdzie nie ma opcji nabycia czegokolwiek fabrycznego. nie oszukujmy sie rowniez ze wiekszosc mondeo mk3 jest sporo wiecej warta od takiego mk1 czy calibry badz golfa - do ktorych popularne jest wstawianei soczewek - wiec mozna zakladac ze potencjalnego wlasciciela tez stac na zakup drozszej fabrycznej lampy bez potrzeby wlasnej pracy
Ford Mondeo Kombi 93' 1.8b+LPG -> oddał za mnie życie Saab 9-5 SportKombi Vector v6 3.0 TiD 02' -> trudna miłość ... Ford Mondeo Kombi 05'/06' 2.0 TDCi -> weryfikator cierpliwości Ostatnio edytowane przez kosteg ; 27-05-2010 o 16:46 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-06-2010
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 115 km
Rocznik: 2004
|
Witam! Chciałbym trochę odświeżyć ten temat. Widziałem ostatnio aukcję na allegro: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Jestem ciekaw, czy można coś takiego zainstalować do normalnych świateł? Jak wtedy będzie świeciła normalna żarówka? Może ktoś się nad tym już zastanawiał, a może zrobił i zna efekty?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Mój znajomy to sprzedaje, ja miałem za 100zł chyba zę zmienił cene ostatnio ^^
Wydaje mi się że , możesz bo budowa klosza jest ta sama. W sumie do tego xenon, przetwornica i mamy xenony Osobiście jednak nie bawiłbym sie w rozklejanie lampy i przebudowę elektryki. Ostatnio edytowane przez Pinki ; 13-06-2010 o 23:19 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-06-2010
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 115 km
Rocznik: 2004
|
Rozumiem. Ja myślałem o wstawieniu samej soczewki, bez żarówek i przetwornic xenon'owych, ale przy świetle ze zwykłej żarówki przepuszczonej przez tę soczewkę - oswietlenie drogi będzie pewnie bardzo mizerne. Nie ma co mówić o problemach z przeglądem i podczas ewentualnej kontoli drogowej.
Ostatnio edytowane przez nicechieg ; 14-06-2010 o 00:56 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
widzę panowie, że na fizyce (optyce) się nie przyłożyliście. nie można zastosować samej soczewki do normalnego reflektora bo jest za duża (długa) ogniskowa w zwykłych reflektorach i soczewka pewnie musiała by być zamocowana ze 30-50 cm przed samochodem. można tylko zastosować cały układ soczewki z odbłyśnikiem ale to już trochę więcej roboty. pomijam fakt, że geometria linii światła w soczewkach jest ustawiana przysłoną a w zwykłych reflektorach (clear) kształtem odbłyśnika.
Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 14-06-2010 o 00:03 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
mysle ze kolega piszac o samej soczewce nie mial na mysli samego szkielka a caly uklad soczewka dystans odblysnik... nie spotkalem jeszcze nikogo kto samo szklo soczewki montowal by do zwyklego reflektora
na przedstawionej aukcji lustra faktycznie leza dosc plasko co sugeruje brak optyki z tylu ale jakos nie chce mi sie wierzyc aby takie cuda ktos sprzedawal
|
|
|
#9 | |
|
![]() Zarejestrowany: 24-04-2008
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat: