![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
Administrator
![]() Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
|
Temat do dyskusji na temat kalendarza. Lista chętnych tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=109897 .
Pozdrawiam Jacek [Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty] [Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??] Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Jedna sugestia.
Na kalendarzu będą zdjęcia naszych aut , ale również mogą się pojawić zdjęcia osób. Więc wpisanie się na listę jest jednoznaczne , z wyrażeniem zgody na publiczne wykorzystanie wizerunku danej osoby na stronach kalendarza. Tyczy się to też tablic rejestracyjnych. Ponieważ , trochę głupio by wyglądało zdjęcie w oficjalnym kalendarzu z zamazaną tablicą rejestracyjną... Myślę , że w kalendarzu powinien być cały przekrój naszego klubu. Tzn. zdjęcia osób na zlotach/spotach , zdjęcia aut. Jest dużo materiału na Forum , więc coś się da wybrać.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jeżeli mogę służyć radą (prowadzę nieduże studio graficzne i agencję rekl., więc trochę mogę podpowiedzieć):
- kalendarze trójdzielne są tanie, bo każdy producent drukuje kalendarium w dużym nakładzie dla wielu klientów - dla wszystkich identyczne. Zmieniają się jedynie tzw plecki (karton do którego przyczepione jest kalendarium) i główka (obrazek na górze, drukowany w pełnym kolorze + lakier + kaszerowanie = tu jest największy koszt). Jeżeli będziecie chcieli drukować kalendarz wiszący wieloplanszowy w podobnym formacie (minimum 13 kart, bo okładka i 12 miesięcy), to spodziewajcie się O WIELE WIĘKSZEGO kosztu. Nawet przy nakładzie kilkadziesiąt szt, gdzie możliwy jest druk cyfrowy, koszt będzie duży, dojdzie oprawa w spiralę plus ewent lakier (?). Także opracowanie graficzne takiego kalendarza jest trochę bardziej pracochłonne niż trójdzielnego. No i najważniejsze: do druku potrzebne są zdjęcia w bardzo wysokiej rozdzielczości - najczęściej amatorskie zdjęcia całkowicie nie spełniają takich wymagań. O ile w internecie uznaje się za bardzo dobrą jakość rozdzielczość 72 dpi, to w poligrafii bardzo dobra rozdzielczość to 300 dpi, a do przyjęcia 200 dpi. Jeżeli zdjęcia miałyby być wielkości główki kalendarza trójdzielnego o rozdzielczości 200 dpi (naprawdę minimum), to muszą być wykonane dobrą cyfrówką o matrycy 10-12 megapixeli plus inne wymagania... Zdjęcia z internetu - nawet pomniejszane w celu powiększenia rozdzielczości - całkowicie się NIE NADAJĄ do druku. Zdjęcie z internetu trzeba by pomniejszyć (liniowo!) 3 razy, aby uzyskać 210 dpi... Sytuacja się zmieni, jeżeli przyjmiecie konwencję że na jednej stronie będzie montaż kilku mniejszych zdjęć. Piszę to nie po to aby zniechęcić do tego pomysłu (bo uważam go za fajny), ale aby przygotować was do ewentualnych... niespodzianek.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-09-2010 o 19:42 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Może więc trójdzielny a plecki jako kolaż "naszych" autek - będzie jakość druku ... SMACZNEGO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 21-09-2010 o 05:00 Powód: Data jakaś inna ??? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 155KM
Rocznik: 2006
|
Ja mam cyfrówkę 8 megapikseli, więc na druk się nada, może nie na format A4 ale zawsze coś. Mogę zabrać na zlot w Bieszczadach i coś popstrykamy, może zima nie złapie za szybko i autka nie będą musiały być odziane w zimowe kapcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekjanus może wpadniesz na ten zlot i porobisz zdjęcia?
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-07-2009
Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.
|
ja wezmę lustrzankę i porobię fotki jeżeli będzie potrzeba do kalendarzu ^ ^
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
|
Cytat:
Jeżeli chcecie wybrać parę dobrych zdjęć z takiego zlotu, niech kilku kumatych chłopaków robi jak najwięcej zdjęć - w różnych ujęciach, oświetleniu, w ustawieniu na jak największą rozdzielczość i starając się wypełnić kadr (kadrowanie zmniejsza rozdzielczość - to oczywiste). Ewentualnie rozważcie pomysł Ziemka - każde ze zdjęć jest małe i rozdzieldzość jest wystarczająca, a w całości montaż stanowi dużą powierzchnię o prawidłowej jakości. Bo kalendarz wieloplanszowy - aby wyglądał porządnie (profesjonalnie) - to naprawdę wyższa szkoła jazdy... Zawsze lepiej zrobić skromniejszą rzecz dobrze niż coś z zadęciem po amatorsku... Ale nie musicie się przejmować moimi uwagami, bo ja mam już zboczenie zawodowe...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-09-2010 o 13:47 |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 155KM
Rocznik: 2006
|
Dzięki, każda rada jest cenna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#9 |
|
M.O.D.
![]() Zarejestrowany: 29-06-2009
Model: Mondeo, Kuga
Rocznik: 2010, 2018
|
No dobra moi drodzy ...
Koniec roku zbliza sie szybkimi krokami, a tu cisza w temacie. Bedziemy "robic" jakis kalendarz czy nie? bo chce wiedzieć, czy mam sobie kupić w tesco ze słit fociami kotków/piesków czy innych robactw, czy tez bede mogła patrzec na wasze mordki i samochody przez kolejny rok.... Nie mamy żadnego projektu, pomysłu, nic... nawet zdjęć wybranych nie ma ... Nie ma tez zbyt wielu chetnych na ten kalendarz... ale to pewnie dlatego, ze ludzie nie wiedzą nawet jak on ma wyglądać ... Wojtku mam nadzieje, że popierasz moje zdanie i coś uda się nam zdziałać w tym temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Anka
Model: HYUNDAI IX20
Silnik: 1,6 125KM
|
No ja właśnie też zajrzałam, bo chciałam sobie powiesić w pracy kalendarzyk, ale jeśli go nie będzie, to zamówię jeden więcej z Akitami (się pochwalę przy okazji że moja Mijka jest Play Mate stycznia 2011 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|