![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Pytanie zagadka...:
Skad komputer wie jaka jest temp. silnika? Na podstawie: Tddi EEC-V sterownik odpiety czyjnik temp cylindra wg schematu 2003_5_Focus_WD.pdf B135 - cylinder head temp. sensor Opis: przed odpieciem czujnika temp. silnik mial temperaturę okolo 50;C zaplon wylaczony odpinamy czujnik...wlaczam zaplon..wskazowka nadal sie minimalnie podnosi na granice 50'C..wchodze w tryb serwisowy temp. jest 50;C dlaczego w trybie pokazuje poprawnie? Hmmmm... Skad wie ze jest ta temperatura jak czyjnik odpiety? Dla pewnosci odpinam jeszcze czujnik od IC i za filtrem. Został jeszcze tylko 1 czujnik na zderzaku od komputera pokladowego. Ale ze jest za zderzakiem wiec nies posób go rozpinac i olałem za pomocą ELMa pokazuje oczywiscie bląd od czujnika i temp -40'C. wg tego czujnika jesli jest odpiety. Samochod w 100% sprawny, niefabrycznie domontowalem komputer pokladowy ale tutaj akurat byla wiazka. Dla zainteresowanych podaje orientacyjna rezystancje tego czujnika temperatury silnika: 12'C=39kohm 24'C=24kohm 30'C=17kohm 40'C=10,4kohm 45'C=9kohm Reszte mozna juz orientacyjnie policzyc wiec sie nie fatygowałem. Ale mam nadzieje ze pomozecie z wyjaśnieniem zagadki... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze komputer silnika działa na zasadzie jak komputer podróżny który oblicza orientacyjna temp. na zewnatrz. Czy ktoś to potwierdzi? Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 05-05-2011 o 23:48 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|