Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2012, 13:58   #1
pawel.orchowski
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Regulacja wysokości fotela przestała działać

Witam
Z dnia na dzień przestała działać regulacja wysokości fotela nie tylko u kierowcy ale również u pasażera, żadnych dźwięków, zgrzytów jakby nie było zasilania.
W skrzynce z bezpiecznikami pod schowkiem sprawdziłem bezpiecznik (30A) i jest dobry (zamieniłem na nowy dla pewności i też nic). Nie bardzo wiem co i gdzie jeszcze można sprawdzić. Może ktoś coś podpowie/doradzi?

A do serwisu jak pojadę to zedrą ze mnie albo zrobią tak jak ostatnio gdy zaczęło mi wspomaganie głośno chodzić (podzielę się tą informacją jak mnie serwis potraktował) - akurat pojechałem wymieniać olej to przy okazji niech i to sprawdzą, przejechali się posłuchali wymienili olej - i tekst że "coś tam trzeba wymienić od wspomagania - tu pada jakaś nazwa której nie zapamiętałem" - koszt ok 800 PLN. Jadę do kolegi, mówię mu co i jak - a on a sprawdziłeś płyn? Czyżby w serwisie nie wiedzieli, żeby od tego zacząć? A zbiornik na płyn do wspomagania nie dość, że pusty to jeszcze nawet nie dotykany przez serwis - bo byłoby widać albo próbę otwarcia zbiornika albo przynajmniej przetarcie pojemnika w celu sprawdzenia gdzie jest min i max na zbiorniku. Po uzupełnieniu płynu (koszt 20PLN a nie 800) wspomaganie działa cichutko.

Paweł.

pawel.orchowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2012, 13:57   #2
yankees17
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 203
Domyślnie Odp: Regulacja wysokości fotela przestała działać

Podpinam sie pod ten post mam ten sam problem z tym że u mnie slychac mechanizm ale nic się nie dzieje fotel nadal jest w tejsamej pozycji... Prosze o rade
yankees17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2012, 14:00   #3
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Poszukaj kolego na forum, było to opisywane. Prawdopodobnie wysiadły zębatki przekładni.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2012, 14:36   #4
yankees17

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 203

Podaje linka... Jest tego sporo na forum
forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=71734&highlight=elektryczna+regul acja+fotela+kierowcy
yankees17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2012, 14:52   #5
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Smile Odp: Regulacja wysokości fotela przestała działać

Jakie to proste.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2012, 17:34   #6
Waldek84

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDi 115KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał pawel.orchowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z dnia na dzień przestała działać regulacja wysokości fotela nie tylko u kierowcy ale również u pasażera, żadnych dźwięków, zgrzytów jakby nie było zasilania.
U ciebie raczej nie chodzi o tą zębatkę, przy uszkodzonej zębatce słychać pracę silniczka. Słusznie zacząłeś od bezpieczników, niestety nie wiem który jest za to odpowiedzialny. Jeśli nie bezpieczniki może urwany przewód.. to już tylko mój strzał w ciemno.
Waldek84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2012, 19:07   #7
fxgold
ford::average

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3, fiesta mk7
Silnik: 2.0 tdci 115 KM, 1.4 98 KM
Rocznik: 12.2005, 2009

Cytat:
Napisał Waldek84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U ciebie raczej nie chodzi o tą zębatkę, przy uszkodzonej zębatce słychać pracę silniczka. Słusznie zacząłeś od bezpieczników, niestety nie wiem który jest za to odpowiedzialny. Jeśli nie bezpieczniki może urwany przewód.. to już tylko mój strzał w ciemno.
nie zgodzę się. u mnie jak padła zębatka to zablokowało silnik, którego nie bylo słychać, ale grzał się niemiłosiernie
po3-4 sekundach był wrzący

proponuje włączć regulację i sprawdzić czy silniczek się nie grzeje
jeśli tak to na 100% zębatka. wtedy allegro i do roboty
mnie to zajęło ok 1,5 godziny, bo wyciągnąłem sobie fotel na zewnątrz
tylko jak będziesz chciał wyciągnąć fotel na zewnątrz to odepnij aku, żeby po rozłączeniu wtyczki od poduszki nikt nie przekręcił Ci na zapłon, bo złapiesz błąd poduszek
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania