![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-11-2010
Model: Focus
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1998
|
Witam. Wiem że temat wałkowany był na forum nie raz nie dwa bo wałkuje już forum kilkanaście dni ale mam nadzieje że mnie nie zlinczujecie za założenie nowego tematu.
Teraz do rzeczy, w styczniu kupiłem Transita 2.5 TD 1999 rok ( oryginalna wersja to chłodnia ale przerobiony jest na auto-lawete). Jest to pierwszy Ford Transit w mojej kadencji więc za wielkiego rozeznania nie miałem przy zakupie auta, tym bardziej że po autko pojechałem sam bez żadnego "flachowca". Autko było sprowadzone z Niemiec, nie zarejestrowane w kraju. ładnie odpalał, silnik pracował dość czysto, nie wydawał zbędnych dźwięków. Wizualnie widać że po remoncie kabiny ale dla mnie to oczywiście plus, gdyż ja nie bede przez najbliższy okres sie babrał z rdzą. Po jeździe próbnej wszytsko wydawało sie OK oprócz tego że troszke wolne, ale jazda próbna odbyła sie na mega oblodzonej drodze więc za dużego pola popisu nie miałem. Pierwsze na co zwróciłem uwage to na nie gaśniecie auta po przekreceniu kluczyka ale to miało być coś ze stacyjką. ( wydawało sie drobnostką). Po kilku dniach użytkowania zauważyłem że autko jest jednak zbyt wolne ( 80 km/h chyba że z dobrym wiatrem to 95 km/h osiągnie). Pocieszył mnie fakt że po odpaleniu autko ma moc i traci ją po ok minucie czyli wpada w tryb awaryjny. Pewnego dnia, na placu ktoś spuścił mi ropke ( miałem nie oryginalny korek), po odpaleniu przejechałem jakieś 2 km i autko zgasło bo brakło ropy. Po zatankowaniu, autko trochę poszarpało i wszystko wróciło do normy i wtedy odzyskało moc. Zrobiłem jakieś 1000 km i moc nadal była czyli teoretycznie autko sie samo naprawiło. Po kilku dniach zauważyłem wyciek z pompy i ropa kapała mi na wąż od chłodnicy więc zmuszony byłem oddać auto do mechanika. Uszczelnił mi pompę i przy okazji zmienił rozrząd. W głowie miałem już ten elektrozawór START STOP wiec od razu go zakupiłem z rozrządem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pod czas naprawy okazało sie że ten elektrozawór nie pasuje, przynajmniej tak mnie poinformował mechanik telefonicznie więc kazałem mu złożyć bez tego ustrojstwa. No i oczywiście po odbiorze autko znowu wpada w tryb awaryjny co mnie bardzo denerwuje gdyż autkiem jeżdżę dużo po Polsce a gdy załaduje na najazd jakieś inne autko to naprawdę cięzko go "ukiełzniać" i każde wzniesienie/górka hamuje mnie do 50 km/h. Autko ogólnie ładnie cyka, nie zauważyłem jakiś strasznych ubytków oleju, spalanie jak dla mnie OK bo mieści sie w 9 litrach. Zadna lampka Check na desce się nie świeci ale najprawdopodobniej została ona odłączona przy sprzedaży. Co do gaśnięcia autka to dodam, że zgaśnie albo po ok 15 sekundach gdy przekręce kluczyk albo od razu gdy ponownie przekręce kluczyk w pozycje START tzn jakbym chciał go ponownie odpalić. Po tak długiej litani, pytanie czy w moim przypadku rzeczywiście może być odpowiedzialny za to ten zaworek Start/stop ( bo czemu po tym jak brakło ropy autko odzyskało moc). Jeśli tak to czy możecie mi wskazać jakiś warsztat który mi to zrobi bo u mnie nie chce sie nikt tego podjąć. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Za 90% awarii układu Lucas Epic odpowiada zawór start stop. W zasadzie zmienia się sam twornik z gumką, ewentualnie jeszcze oring.
W wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz wszystko opisane łącznie z rysunkami, gdybyś dokładnie go przeczytał to byś wiedział, że kupiłeś zawór start-stop nie do Epica (ten jest do pompy Boscha). Były dwa różne wykonania zaworu w Epicu, zestawy naprawcze nie są zamienne. Problemem jest brak gumki na tworniku, która w kawałkach dostaje się do pompy i może narobić kłopotów - jest tam kilka dysz kalibrujących ciśnienie wewnętrzne, szczątki gumki mogą je przytkać. Zestawy naprawcze bywają na Allegro oraz w nieautoryzowanych sklepach Forda. Drugą przyczyną trybu awaryjnego jest zapowietrzanie się pompy, najczęściej na źle zamontowanym filtrze. Paliwo w pompie jest czynnikiem wykonawczym (hydraulicznym) dla nastawników dawki wtrysku i kąta wtrysku - jakiekolwiek zakłócenie ich pracy skutkuje trybem awaryjnym. Te dwie sprawy są zawsze na początku do sprawdzenia, pierwszy zawór.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-05-2013 o 13:14 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak. po odbiorze auta od mechanika i przestudiowaniu forum dowiedziałem się że elektrozawór jest nie od tej pompy. Jak brałem rozrząd w sklepie to sprzedawca zapewniał mnie że ten elektrozawór musi pasować do pompy lucas i innych nie maja. Dodam tylko że zdjęcie wklejone jest podglądowe bo tamten elektrozawór z tego co sobie przypominam był węższy i dłuższy a kolor miał srebrny. Co prawda nie ma to wielkiego znaczenia bo też nie pasował.
A może ma ktoś jakieś zdjęcie podglądowe jak dany zestaw naprawczy do tego zaworu wygląda żebym wiedział dokładnie czego szukać?? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Konstrukcja zaworu zmieniła się w 1995 roku.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jutro jeszcze zmienię filtr paliwa i zobaczę jaki będzie efekt. Bo do tej pory zmieniłem rorzad, olej filtr oleju i powietrza a nie zmieniłem filtra paliwa :/ może coś pomoże...
A wracając do tego zestawu naprawczego to szukam go juz od lutego i nigdzie go nie ma. Pompiarz ze skalmierzyc powiedział mi że może podjąc sie regenracji tej pompy ale koszty będą oscylowały od 1300zł w górę więc pewnie na kwocie 1800zl może by się zakończyło. |
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-05-2013 o 16:40 |
|||
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki kolego za wszelkie odpowiedzi, jutro będę działał zaczne oczywiście od zmiany filtra ( chociaz jestem pewien że tak łatwo to nie będzie znając moje szczęscie) a później będę dzwonił to podanych firm.
Ogólnie pytając sie o zestaw muszę znać nr pompy czy wystarczy tylko rocznik auta?? Jeszcze raz wielkie dzięki |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: FORD TRANSIT
Silnik: 2.5TD+2.0TDCI
Rocznik: 1999+2003
|
Mam ten sam problem z zaworem gaszenia w LUCAS EPIC i dzwoniłem do BRATFORDA i do ANZY ale twierdzą że nie występuje u nich coś takiego jak w/w zestaw naprawczy,gdzie jeszcze można szukać?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Ta firma z Allegro coś ostatnio zniknęła, widać nie mają towaru, przedtem też mieli tylko czasami...
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|