Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-10-2013, 22:47   #1
LukaszWro
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Brak
Silnik: Brak
Rocznik: Brak
Domyślnie Prędkość maksymalna i głośność w kabinie .

Witam , istnieje możliwość , że firma zakupi nowy samochód i chciałbym zapytać ile po autostradzie pociskają wasze 2.2 155km i czy jest w miarę cicho ? Nasz aktualny Sprinter to pod górkę nie może wyprzedzić ciężarówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , a jest tak głośno , jakby przez kabinę przechodziło tornado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Na aucie będzie wysoki kontener .

LukaszWro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2013, 23:17   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Prędkość maksymalna i głośność w kabinie .

Cytat:
Napisał LukaszWro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chciałbym zapytać ile po autostradzie pociskają wasze 2.2 155km i czy jest w miarę cicho ?
To są modele z napędem na tył pod zabudowę i mają krótki, średni lub długi rozstaw osi, a DMC od 3,05t do 4,6t.

Te krańcowe wg parametrów są nieporównywalne ze sobą ze względu na osiągi - chodzi zwłaszcza o most (pojedynczy/bliźniaki oraz przełożenie).
Musisz dokładniej uściślić jaki ma być. Ale tu u nas nie ma jeszcze chyba nikogo z takim silnikiem...

Tym nie mniej Transit 155KM w każdej wersji będzie szybszy od ciężarówki na autostradzie. Ponieważ są przeznaczone pod zabudowę typu kontener, laweta itp - mają duże przełożenia mostu. Ale ten najmniejszy 150 km/godz poleci. Jednak nie jest to auto dla ścigantów - z zasady właściciele zakładają kaganiec na prędkość maks. rzędu 120 km/godz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Silniki dieslowskie PUMA CR nie są bardzo głośne - w kabinie słychać go bardziej jak benzynowy, nie ma w ogóle dieslowskiego rzęchotu, słychać tylko głęboki pomruk...

W wersji osobowej FWD 140 KM ok. 180 km/godz. pójdzie...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-10-2013 o 23:29
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 17:33   #3
LukaszWro

Imię: Łukasz
Model: Brak
Silnik: Brak
Rocznik: Brak

Powiem tak , nasz Sprinter 129 koni , tylko 5 biegów , ledwo to jedzie . Po płaskim 120-130 , pod górkę zwalnia do 100-110 , a od tych wartości wiadomo że trzeba odjąć 10-12 km/h , bo o tyle oszukuje licznik i czasami naprawdę jest ciężko przejechać obok tira . Generalnie pokładam nadzieję w 6 biegu i tych paru koniach więcej , żeby móc sobie lecieć cały czas 140-150 i mieć jeszcze drobny zapas , bo jak jadę swoim z pedałem w podłodze i nie mogę już przyspieszyć , to często napotykam napotykam samochody osobowe , które jadą minimalnie wolniej ode mnie , ale nie mogę ich wyprzedzić , bo jak zjadę na lewy pas , to zaczynam zwalniać albo zaraz się górka pojawia , a jadąc za nimi muszę odpuścić gaz i jak będzie większa przerwa między samochodami to wyprzedzać jak ciężarówka ciężarówkę ( swoją drogą nie rozumiem ludzi , którzy osobowymi po autostradzie jadą 110-120 na godzinę ) . A chodzi oczywiście o najdłuższy rozstaw na bliźniakach z tylnym napędem . Czyli generalnie nie wiadomo czego można się spodziewać ? Szkoda że nie ma 3 litrowego v6 jak w nowym Sprinterze , chociaż nie wiem czy w firmie by przeszedł taki silnik . I jak wygląda to duże przełożenie , bardziej nastawione na przyśpieszenie niż prędkość maksymalną ?
LukaszWro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 18:58   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Na razie wstrzymano produkcje Transitów z silnikiem 3,2l, 5 cyl. o mocy 200KM i momencie 475 Nm (!) - ale mają się pojawić w przyszłym roku, produkowane będą w USA.
Ci co jeździli tymi autami w wersji mniejszej - zdarzało im się pojechać 200 km/godz. Chyba czegoś takiego szukasz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeżeli to ma być obecny Transit typu Jumbo, to wątpię czy będziesz mógł stale jechać nim 150 km/godz - w dodatku z ładunkiem... To jest potężny spadochron dla silnika, do tego dochodzi wysokie przełożenie na okoliczność załadowania go ładunkiem 1,5 - 2 t.
Na pewno stale będziesz mógł jechać 120 km/godz i mieć zapas pod pedałem - przy silniku 155KM...
Natomiast tzw przyjemność z jazdy w Transitach i to jak jeżdżą - mało który van może się z nimi równać.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-10-2013 o 19:01
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2013, 10:27   #5
bksfuo
ford::advanced

Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003

2.9 130KM z kontenerem. Proponuje naprawić to auto nie znam sprintera które nie da rady jechać. Jest on wywrotny na zakrętach i tam należy zwolnić lecz na prostej linii to jest auto lepiej przyśpieszające od transita. Kontener posiada spojler dachowy ? co do przyjemności z jazdy Wojtek ma rację porównywalne jak dla mnie jest trochę iveco lecz w nim lubię raczej fotel pneumatyczny
bksfuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2013, 22:19   #6
jimi722
ford::beginner

Model: Edge
Silnik: 2,0 238 KM
Rocznik: 2019

Ja mam Transita 2,2 155 KM w wysokiej zabudowie[plandeka-2,50) i jest bardzo cichy i przyspieszenie ma bardzo dobre.
Mam porównanie bo mam kilka Transitów z mocą 140 KM w starym silniku 2,4 oraz w nowym 2,2 o mocach 155 i 140 KM z przednim i tylnym napędem.
Spalanie dużo mniejsze niż przy starych silnikach.
Moje auta robią średnio 15/20 tys. km na miesiąc.
Najstarsze mają po 350 tys. km przez 2,5 roku i nie zepsuło się prawie nic.
Robią głównie długie trasy.
jimi722 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 16:20   #7
lisek86
ford::beginner

Imię: MACIEJ
Model: TRANSIT
Silnik: 2,4 TDCI 140KM
Rocznik: 2007

Nie wiem jakie przełożenie ma 2,2 ale w moim 2,4 na bliźniaku przy prędkości ok 100km/h jest już ponad 2,5tys. obrotów i spalanie niestety spore. Optymalna prędkość podróżna to 85-95 km/h za to mocy mu nie brakuje i radzi sobie dobrze pod górę nawet z dużym ciężarem. Niestety jazda z dużymi prędkościami przy tak wolnych przełożeniach plus opór wiatru jaki wytwarza zabudowa auta to szybka droga do wykończenia skrzyni biegów w transicie...
lisek86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2013, 20:52   #8
golfiarz

Model: FOCUS, Transit mk7
Silnik: 1.8 TDCI 115 KM, 2.2 140 KM
Rocznik: 2002

Witam.
Mam pytanie: czy już się ukazała wersja najnowszego Transita (nie Custom) w Polsce. Chodzi mi o wersję do zabudowy.
golfiarz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2013, 21:50   #9
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał golfiarz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy już się ukazała wersja najnowszego Transita (nie Custom) w Polsce.
Chodzi ci o Transita tzw Mk7? Czyli ten produkowany w Turcji?
Są w ofercie podwozia do zabudowy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Natomiast nowy duży Transit Mk8 produkowany w USA ma być w sprzedaży w 2014 roku.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania