Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2013, 11:43   #1
pawel1003

Domyślnie Zakup Fiesty MK7 od salonu. Porady.

Witam
Kilka dni temu zdecydowałem się na zakup nowego auta. Padło na Ford Fiesta MK VII po lifcie, w silniku 1.0 ecoboost (100km) i automatycznej skrzyni powershift (u mnie ze względu na niepełnosprawność żony - konieczność). Mam w związku z zakupem kilka pytań:
1. Okres odbioru wynosi do 31 stycznia 2014 - i tu jestem w szoku bo nigdy nie kupowałem nowego auta i myślałem, że czeka się maks tydzień, dwa bo podobno kryzys i mało zamówień leci, a tu ponad 3 miesiące - macie z tym doświadczenie ile realnie przyjdzie nam czekać?
2. Nigdy nie miałem styczność z automatem fordowskim powershift, do tej pory jeździłem citroenem c2 sensodrive i tam skrzynia była fatalna - wolna i często durnie dobierająca biegi dlatego przez 5 lat użytkowania auta jeździłem w trybie manualnym (gdyż miałem przypadki, że w automacie przy próbie szybkiego opuszczenia skrzyżowania autko z jedynki wrzucało dwójkę, później znowu jedynkę i zamiast przyspieszać - 2,3 sekundy żadnej reakcji na gaz i ogólnie pełne portki jak jakieś autko na mnie pędziło...). Jak to jest z Powershiftem - też jak to automat powolny i czasami "tępy" czy może (na co mam nadzieję) te dwa sprzęgła coś dają? I jak z trybem manualnym, szybki czy po kliknięciu zamula?
3. I ogólnie czy trzeba na coś w tej Fieście szczególnie uważać - co najbardziej lubi się psuć?
Pozdrawiam
Paweł

Bump: Jeszcze dodam, żebyście uważali przy kupnie od salonu. Pomiędzy dwoma różnymi salonami forda była różnica ponad 5000zł dokładnie tej samej wersji auta z tymi samymi dodatkami.
Pozdrawiam

Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2013, 14:36   #2
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Zakup Fiesty MK7 od salonu. Porady.

Paweł różnica między salonami może być i większa, a najlepszą metodą jest poproszenie o ofertę conajmniej w kilku i wybrać najtańszą lub pójść z nią do najblizszego salonu, czy też takiej nie dadzą.
1. 3 miesiące to normalny czas oczekiwania jak na auto konfigurowane pod siebie. Jak będziesz miał czas to poczytaj o Kudze 2 i o C-maxie, gdzie czas oczekiwania był dłuższy od ciąży Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2. Jeśli to taka sama skrzynia jak w większych modelach, to wszyscy na forum bardzo ją chwalą za szybkość i działanie. Ma też tryb "S".

3. Kup sobie gwarancję na 3 rok lub nawet na 4 i 5 za kilka stówek i ciesz się nowym autem na gwarancji, a nie już szukasz awarii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie mało informacji na forum o awariach, moja też, odpukać, bezproblemowo 4 rok. A co do silnika, to wszyscy dowiemy się za kilka lat.
Uważać musisz na turbinę, czyli nie wyłączaj od razu silnika po ostrej jeździe, tylko chwilę odczekać.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania