Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-05-2014, 18:35   #1
cygan44
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002
Domyślnie Kapiący olej i dym z wlewu oleju

Witam,

Niestety mam kolejny problem z moim focusem.

Kilka dni temu przeszedł operacje czyszczenia wtrysków. Dzisiaj zauważyłem niewielką plamę oleju pod silnikiem, sprawdziłem bagnet na zimnym silniku i okazało się że oleju jest minimum. Podniosłem też bagnet przy zapalonym silniku, okazało się że calkiem nieźle wali z niego dymem (pulsacujnie - jak lokomotywa), taka sama sytuacja po odkręceniu wlewu oleju. Olej nawet wylatuje na zewnątrz. Troche dymu wydostaje się także z boku silnika (odma?).
Foka jest zagazowana, do tego jeździ mocno "zmulona"

Głowica, uszczelka pod głowicą czy cały silnik do wymiany? Może jakieś inne pomysły ? Domyślam się że koszty będą nie małe....

cygan44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 19:44   #2
salom

Domyślnie Odp: Kapiący olej i dym z wlewu oleju

Można spróbować wymienić same pierścienie tłokowe na nowe, oraz remont głowicy, nowe panewki korbowodowe, o ile bedzie to mozliwe, nie będzie za mocnych wyrobień tulei, tłoków i wału.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 10:52   #3
maol
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: TDCi 1,8
Rocznik: 2004

Najpierw sprawdź skąd wycieka ten olej.

Na czym polegał poprzedni problem, skutkujący czyszczeniem wtryskiwaczy?
maol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 11:38   #4
cygan44

Cytat:
Napisał maol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najpierw sprawdź skąd wycieka ten olej.

Na czym polegał poprzedni problem, skutkujący czyszczeniem wtryskiwaczy?
Olej jest wurzucany przed odme, silnik już jest mocno zuzyty i okazuje się że nie ma kompresji. Wydaje mi się, że każda próba naprawy takiego silnika to spory koszt i lepiej kupić nowy blok. Czy się mylę?

Póki co wlałem doctora i jeżdzę. Gorzej już chyba być nie może ?

Odnośnie czyszczenie wtryskiwaczy to autko wogóle nie paliło i nie chciało jeżdzićna benzynie. Po wyczyszczenie wtryskiwaczy problem znikął.
Stary 22-05-2014, 11:46   #5
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE

jaki masz przebieg ? i jaka kompresja wypadała ?
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 11:57   #6
salom

Cygan, co masz na myśli ,,kupić nowy blok,, czy fabrycznie nowy, czy inny, dla kogoś stary, dla ciebie nowy. Czy zastanawiałeś sie, a może mechanik który ci tą naprawę będzie robił, na jakie problemy i koszty sie narażasz. Czy myślisz, że kupując inny używany blok, przełożysz bebechy, i będziesz hulał. Nic z tych rzeczy, ponieważ używany blok nie bedzie grał z resztą twoich części. Chyba że kupisz sam słupek silnika w dobrym stanie i przełożysz swój osprzęt.
Czytam te twoje posty, i mam wrażenie że troche panikujesz.
Bo nawet dając ogłoszenie kupię blok, nie sprecyzowałeś konkretnie , tylko fokus MK 1 , i pojemność.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 12:48   #7
cygan44

Panikuje, to fakt, auto kupiłem pół roku temu i jak widać troche się z nim wkopałem, to już 3 poważniejsza naprawa a auto potrzebuje w pracy.

Jeśli chodzi ogólnie o mechanikę samochodową to jestem troche laikiem i stąd moja pomyłka. Chodziło mi oczywiście o słupek silnika.

Dzisiaj widziałem się z mechanikiem, który taki zabieg mi polecił jako najkorzystniejszy. Wymiana słupka i przełożenie osprzętu. Koszt całej robocizny wycenił mi na ok 1000 zł (plus ewentualne części które będą wymagały wymiany). Nie rozglądałem się jeszcze za słupkiem wiec nie wiem jakie są ceny.

Zastanawiam się też czy nie lepiej już kupić kompletny silnik?

Autko ma 170.000 przebiegu z czego jakies 130 000 na LPG.

Ps. przepraszam za zamieszanie
Stary 22-05-2014, 13:07   #8
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

I to ostro panikujjeszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim zaczniesz szukać bloku, czy słupka upewnij się co jest w Twoim silniku
W tym momencie robimy focusa takiego samego, też z gazem i koszt całej naprawy-pierścienie, głowica wynosi 2550zł.
Nie wiem ile kosztuje słupek ( nie wiadomo w jakim stanie kupisz,zazwyczaj sprzedający daje gwarancje rozruchowa i pieniądze wracają tylko za słupek a nie za robociznę i części wmontowane) ale dojdzie Ci trochę części i robocizna- mam obawy że wyjdzie więcej.
Szklanka zimnej wody i na spokojnie przemyśl
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 13:39   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE

tylko żeby zrobić remont od pierścieni po panewki, również trzeba kumatego mechanika - to tak jak troche z kupnem uzywanego silnika - jak się trafi
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 13:42   #10
cygan44

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem ile kosztuje słupek
Patrząc po necie to silniki bez osprzętu można kupić za 1000-1500 zł. Fakt, nigdy nie wiadomo co się kupi.

Druga sprawa, że nie wiem dokłądnie co się stało w silniku, przyczyn może być kilka ale koszt każdej naprawy będzie oscylował w okolicach 2000 zł (przynajmniej tak mi powiedziano)

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szklanka zimnej wody i na spokojnie przemyśl
Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Póki co w miare normalnie go ekspolatuje, ponoć gorzej już z nim być nie może a w taki stanie jeszcze troche pojeździ.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania