![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-05-2013
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 125 km
Rocznik: 2004
|
Witam.
Mam poważny problem z moim MK3 1,8 PB. Jadąc na urlop a właściwie w miejscu już docelowym mój Mondek stracił moc. Ciężko mu podjechać pod górkę. Ciężko wkręca się na obroty ale już jak się wkręci to jest w miarę ok. Wygląda tak jakby nie dostawał zapłonu na wszystkie cylindry. Żaden CHECK się nie świeci. Zresetowałem kompa ale nic to nie dało. Wykręciłem świece mi były trochę pordzewiałem a w dołkach w których są świece stało woda którą myli mi silnik jakieś 2 miesiące temu więc trochę mnie dziwi że nie wyparowała. Ale przewody NW a właściwie jeden miał takie przebicie że kopało mnie po rękach. Po zaizolowanie przewodu i oczyszczenie trochę świec jest trochę lepiej. Czy możliwe jest że od mokrych świec i przebicia na jednym z kabli auto nie pracowało na wszystkich garach i miało problemy z wkręcaniem się na obroty??? Dodatkowo niepokoi mnie że jak silnik schodzi z obrotów to w filtrze powietrza słychać jakie jakby pyknięcia. Odkręciłem obudowę filtra i faktycznie to od strony silnika słychać w rurze idącej od silnika takie ze 3- 4 pojedyncze pyknięcia. Od czego to może być??? Wcześniej tak nie było. Proszę pomóżcie bo do domu daleko. P.S. Przewody jak i świece były wymieniane jakiś rok temu i wszystko firmy NGK więc skąd te przebicia |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
Cewka mówi papa. Uszkodzona cewka może zabić kable i świece ale może być też na odwrót. W każdym razie sugeruję wymianę kompletu.
Poszło z mizianego fona. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czesci zamowione. Cewka i kable WN firmy JanMor a swiece NGK.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Akurat Janmor to bym odradzał. Kiepskie są.
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A ja mam akurat dobre doswiadczenia z JanMorem jesli chodzi o kable WN a za to NGK uwazam ze jest przereklamowane. Chcialem beru ale nie byly dostepne. Do wyboru mialem NGK i JanMor wiec wybralem JanMory mimo ze sa drozsze ale daja 2 lata gwarancji na cewke.
A dlaczego uwazasz ze JanMory sa zle??? W necie znalazlem duzo dobrego o tej firmie. Wiem ze maja 2 linie produktow. Tak zwana ekonomiczna i premium czyli przewody silikonowe itp wiec ta linie wybralem. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ja musiałem janmory wywalić po niecałych 1000km. Przebicia na fajkach się pojawiły.
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Jednak zrezygnowalem z JanMora i wybralem i cewke i przewody jednej firmy czyli NGK. A powiedz mi kolego od czego jest to takie prukanie w filtrze powietrza?? Prukanie ktore wystepuje gdy silnik schodzi z obrotow. Po zaizololowaniu kabli tasma izolacyjna silnik duzo lepiej wkreca sie na obroty chodz jeszcze nie jest idealnie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Świece, przewody i cewka wymienione na firmy NGK.
Przyznam, że jest chyba trochę lepiej, ale dalej pozostało to takie bardzo delikatne prukanie w filtr powietrza. Podkreślam, że jest ono bardzo delikatne, bo żeby je usłyszeć to trzeba się dobrze wsłuchać w okolicach filtra powietrza. Czy takie prukanie jest normalne??? Podczas gdy silnik schodzi z obrotów. Druga sprawa to zastanawiam się nad tą cewką, bo czy nie jest tak, że cewka pada raz a porządnie?? Czy może być, że się po prostu po woli wypalała i dawała gorsze napięcie??? Ale dlaczego było to widać tylko przy niższych obrotach?? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|