Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-10-2014, 18:00   #1
nyzrum
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 ecoboost 165km
Rocznik: 2019
Domyślnie przygasa na zimnym silniku - uszkodzony czujnik temperatury głowicy?

Witajcie, problem przedstawiony na filmiku. Samochód na zimnym silniku po odpaleniu chwile chodzi równo na 1000obr a następnie tak jakby traci moc i muszę go przegazować aby nie zgasł, raz nie trzyma obrotów 20 sec, innym razem jak na filmiku muszę go wspomagać pedałem gazu półtorej minuty. Zawsze po krótkim czasie obroty się stabilizują i podczas jazdy nie ma najmniejszego problemu, na światłach nie wariuje, nie przygasa-problem występuje tylko na zimnym silniku.
Dodam, że krokowiec jest nowy- nie ja go wymieniałem ale mechanik, który przy okazji naprawiania innej usterki go sprawdził i twierdzi, że wygląda na niedawno wymieniony i jest dobry. Komputer nie wskazuje żadnych błędów, a jak zaglądał do niego mechanik problem nie wystąpił. Według nich najlepiej będzie poczekać na pogorszenie sprawy skoro problem występuje tylko chwile po odpaleniu zimnego silnika i to nie zawsze bo na ten moment ciężko jest postawić diagnoze, może to być wszystko odpowiedzialne za obroty. Czy miał ktoś podobny problem ? Jakieś rady, doświadczenia ?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ps Nie wiem czy to dobrze widać na filmiku ale gdy wskazówka obrotomierza wzrasta tzn, że ja wciskam pedał gazu(same obroty nie falują tylko opadają), jak bym tego nie robił ujrzał bym na desce komplet kontrolek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez RedFord ; 24-10-2014 o 20:22
nyzrum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2014, 18:38   #2
salom

Domyślnie Odp: przygasa na zimnym silniku

Przyczyną może być czujnik temperatury głowicy. Podaje błędny sygnał do komputera, komputer myśli że już silnik jest nagrzany, i obniża dawkowanie paliwa, a ponieważ silnik faktycznie jest jeszcze nie zagrzany, dlatego obroty spadają.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2014, 19:58   #3
nyzrum

hmm czy ten czujnik temperatury głowicy to to samo co czujnik temperatury silnika ? Znalazłem w internecie kilka takich informacji. Sam nie wiem co robić, i czy wgl coś robić bo może faktycznie poczekać na rozwinięcie sytuacji.. wymieniać wszystko po kolei co może być przyczyną mi się nie uśmiecha..
Stary 22-10-2014, 09:00   #4
niziak
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999

A nie dzieje się to w momencie automatycznego przełączenia na LPG ?
niziak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2014, 14:10   #5
nyzrum

przełączenie na LPG odbywa się tak płynnie i bezproblemowo, że gdyby nie dźwięk otwierającej się butli nie wiedział bym kiedy to się dzieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak jak napisałem, problem występuje tylko na zimnym silniku i ustaje jeszcze w momencie pracy na benzynie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-10-2014, 22:39   #6
niziak

Domyślnie

Wylacz gaz w ogole dla testu. Wyciagnij bezpiecznik albo innym sposobem. Skasuj adaptacje i uruchom go tylko na pb i zaadoptuj. Wtedy bedziemy mogli dopiero szukac problemow - z nadal wylaczonym gazem.
Stary 24-10-2014, 14:46   #7
nyzrum

A możesz wyjaśnić troszkę bardziej szczegółowo jak skasować adaptacje i z powrotem zaadaptować ? Jeszcze jedno pytanko- znajomy polecił mi abym przed odpaleniem przekręcił kluczyk na zapłon, poczekał aż zgasną kontrolki, powrócił kluczykiem i dopiero odpalił. Chodziło mu o to, żeby uruchomić pompe przed odpaleniem. Próbowałem już przy kilku odpaleniach i na razie nie przygasał choć nadal na początku pracuje jak czołg.
Stary 24-10-2014, 16:21   #8
niziak

Jeśli masz kod do radia to najprościej odłączyć masę akumulatora na 5 minut. Niektórzy zalecają zwarcie przewodów na ten czas (odłączonych od akumulatora !). Później należy podłączyć*akumulator i odpalić silnik bez dotykania pedału gazu. Poczekać na wolnych obrotach aż się nagrzeje (wskazówka na środek). Podnieść obroty na 1200 i trzymać z 3 minuty. To tyle z teorii, prawda jest taka, że adaptacja (mapa korekt wtrysków w względem obrotów i obciążenia) zmienia się cały czas. Trzeba pojeździć aby się przyuczył i uważać bo może z początku dostawać czkawki przy gwałtownym ruszaniu spod świateł.

Przy okazji (gdy jest odłączony akumulator) warto wyczyścić przepustnicę i dolot wokół niej.

Jeśli interesuje cię jak wygląda tabela adaptacji, to wpisz w szukajke grafik "fordiag KAM" (KAM - Keep Alive Memory)
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania