![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karol
Model: Mondeo MK III
Silnik: 2.0 Pb + GAZ
Rocznik: 2003
|
Witam starałem się przekopać internet i forum ale nic podobnego nie znalazłem, zdemontowałem kolektor ssący z mojego mk3 duratec 2.0Pb+ LPG, wraz z ERG itp. Po zmontowaniu mam dziwny efekt, mianowicie gdy samochód się toczy obroty trzymają 2tyś, nawet jak jadę na luzie ( czyli rozpędzam auto, wrzucam luz a obroty trzymają), jak koła się zatrzymają to obroty opadają do wartości jałowej. Ponadto jak prze gazuje auto to obroty swobodnie spadają od 4tyś w dół po czym na chwilę zatrzymują się około 1400 obrotów i dopiero po jakiejś 1,5-2 sek spadają do 800. Jak jadę samochodem i puszczę gaz to samochód mi nie hamuje, jedzie z wartością 2 tyś obrotów, jak auto się zatrzyma to i obroty się zmniejszają. Ma ktoś może wiedzę lub doświadczenie co mogłem źle zrobić przy składaniu?. Dodam, że efekt jest niezależny od pracy na Pb i LPG.
Efekt znikł po odpięciu silniczka krokowego, tylko wiadomo bez silniczka obroty spadają nisko przy wysprzęgleniu i potrafi zgasnąć. Podejrzewałem krokowy więc kupiłem używany ale problem nie ustąpił. Brak mi pomysłów na to. Z góry dzięki. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
to ze obroty trzyma to normalne zjawisko. Celem jest podtrzymanie "funkcji zyciowych jak wspomaganie). nie wiem tylko czy powinien trzymac 2000. imo ok 1200
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Karol
Model: Mondeo MK III
Silnik: 2.0 Pb + GAZ
Rocznik: 2003
|
Zostawiłem zamontowany krokowy który kupiłem (używany), po drodze odpiąłem czujnik położenia przepustnocy i z powrotem ( efekt nie równa praca) zrobiłem około 50km i wszystko się ustabilizowało. Po wysprzegleniu obroty swobodnie opadają do około 1200 i od tej wartości wolniej opadają do około 800. Wszystko się teraz odbywa płynnie bez zawieszen. Tak więc najprawdopodobniej przyczyną był silniczek krokowy. ( chyba ze pomogło odpinanie i podpinanie czynnika położenia przepustnocy w co szczerze wątpię)
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-11-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005
|
A czyściłeś go przed założeniem?
Jak nie to go wytargaj, benzynka ekstrakcyjna, pędzelek 10 min pracy i po zabiegu.
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
|