![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-06-2014
Model: transti
Silnik: 2.5
Rocznik: 1998
|
Witam posiadam transita 2.5 TD 100km (98r). Pierwotnie silnik był na pompie lucasa (epic) jak to bywa pompa padła i zmieniłem na pompe boscha na linke. Wtryski zostały stare, teraz musze wymienić i moje pytanie brzmi na jakie ?
Obecnie mam bodajże czerwone ? Nr na wtrysku (974F-FB 33710D01) Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wtryski założyc aby miało moc ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Generalnie nie jest tak, że pompa Bosch ma jedne konkretne wtryski, a Lucas Epic drugie. Aby dokładnie wiedzieć jakle wtryski potrzebujesz pod zamontowaną aktualnie pompę Boscha, to musiałbyś znać oznaczenie silnika z jakiego pompa była wyjęta. Ewentualnie może w Boschu powiedzieliby ci to, jeżeli podałbyś oznaczenie pompy.
Ale jest dodatkowy problem, bo masz teraz nietypowy dla pompy Boscha układ-hybrydę. Normalnie Bosch przecież nie pracuje z turbo, Epic z turbiną generalnie ma większe moce od wszystkich wersji wolnossącego Boscha. Nie bierze się to znikąd, tylko przy większej dawce powietrza jest także większa dawka wtrysku. I tu powstaje pytanie, jakie wtryski zapewnią największą dawkę wtrysku, aby wykorzystać działanie turbiny. Kiedyś pytałem o to w Auto-Waś, powiedzieli że praktycznie najczęściej zostawiają takie wtryski, jakie były przy oryginalnie przy Epicu. Z kolei biorąc wszystko na chłopski rozum - największą dawkę wtrysku osiągnie się stosując wczesne (1988-1994) wtryski pomarańczowe nr Stanadyne 26632, kiedy ciśnienie wtrysku było najniższe. I dobrze by było, gdyby pompa Boscha była z ostatnich lat, o najwyższych ciśnieniach wtrysku. Ale wtedy też nie wiadomo do końca, jak by to chodziło... Na pewno przy dowolnych nowych wtryskach osiągniesz jakiś zysk w osiągach i zużyciu paliwa z tytułu tego, że nie leją i mają wyrównane na wszystkich cylindrach dawki wtrysku. Tabele wtrysków do silnika 2,5D masz w wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post#7. Niestety, tabele nie do końca zgadzają się ze sobą...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-01-2016 o 13:18 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jak epic mi padł, podjechałem do miejscowego serwisu i zapytałem ile naprawa epica, powiedzieli że bodajże (1500-2000) i to bez gwarancji ponieważ pompy te były nie udane i nikt nie daje gwarancji, zaproponował mi wymienie na boscha za 2000 ? Pod warunkiem że zabiera mojego starego epica pod pretekstem że on z tych dwóch pomp (Epica i Boscha) składa jedną ? Zdziwiło mnie to. Poszperałem w internecie i znalazłem gościa nie daleko mnie co robi tylko transity i powiedział że nic podobnego i on taka przeróbke zrobi za 1300. Tak też było, pojeździłem rok i na powrocie od pompy zaczeło się pojawiać powietrze, dałem wtryski do sprawdzenia okazało się że leją i pompe do regeneracji ponieważ gdzieś podciągała powietrze. Wszystko ok auto chodzi, tylko teraz chce zmienić wtryski a nie wiem na jakie ? Dodam jeszcze że jak odbierałem pompe, zapytałem jakie wtryski bo mialem epica a mam boscha (gościa tak przymuliło) i mówi że to trzeba było mówić jak pompa była robiona, ale to nic tylko jak złoże żeby przyjechac to przestawi. Tak też było pokręcił śrubka i pojechałem. Wiec pytanie jakie wtryski ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Widze ze nie otrzymam odpowiedzi jakie wtryski, wiec moje pytanie, bo postanowiłem kupic takie jakie mam, tylko moze ktos posiada kontakt o jakieś w dobrej cenie wtryski, oczywiscie orginał
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Szukaj w Auto Diesel Parts, Inter Cars, Gaz Parts itd. Nie ma już pełnego asortymentu tych wtryskiwaczy na rynku, jest sporo chińszczyzny (podobno nawet niezłej, tam Ford sprzedał licencję Transita 2,5D) i gorsze tureckie. Ja bym też szukał tylko oryginałów. Co prawda to ma sens chyba tylko wtedy, gdy auto jest w bardzo dobrym stanie i sporo jeździ - bo komplet nowych wtryskiwaczy Stanadyne kosztuje tyle, za ile czasem sprzedawane są całe Transity 2,5D...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-01-2016 o 09:04 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Wojtekjanus czyli mam rozumieć że mam zamówić ten brązowy ? numer sie zgadza, jednak mój ma 100 koni a nie 115,
Mam jeszcze jedno pytanko. W transicie jest turbo, sterowanie na podstawie gdy w wydechu jest za małe ciśnienie to zamyka się klapka ? Ja mam takie odczucie jak turbo nie pracowało? To jest zabudowa Autolaweta więc wydechy z względu na mase kończą się za kabiną są dwie (puchy). i tu pytanie czy jak wydech bedzie za "lużny" to może być takie odczucie ? Ostatnio edytowane przez paczo ; 26-01-2016 o 09:49 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|