![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-04-2015
Model: kaczka
Silnik: 1.3
Rocznik: 2007
|
Może któryś z Forumowiczów ma doświadczenia z naprawą układu wspomagania kierownicy.
Problem wystąpił w Focusie MK2FL, ale być może sprawa jest ogólna, dlatego piszę na forum ogólne. Oddałem samochód do naprawy, bo pompa wspomagania pracowała głośno a płyn wspomagania miał kolor grafitowy. W specjalistycznym serwisie układów hydraulicznych stwierdzono, że w oleju jest dużo (bardzo dużo) startego aluminium i brak zauważalnych opiłków stalowych - czyli ścierana jest przekładnia a nie pompa. Po rozebraniu przekładni stwierdzono wytarcie cylindra w miejscu środkowego położenia tłoka (pokazali mi widoczny rowek). Ponadto pompa dawała tylko 40 barów. Uznano, że pierwotnym uszkodzeniem było wytarcie przekładni, a uszkodzenie pompy nastąpiło z powodu zmian właściwości oleju spowodowanej obecnością dużej ilości opiłek aluminium. Naprawiono pompę, wymieniono korpus przekładni (z innego "dawcy"), wypłukano przewody i zbiornik. Po naprawie kierownica chodzi leciutko. Problem polega na tym, że po tygodniu / 170 km jazdy płyn jest znowu grafitowy. W serwisie stwierdzono dużo aluminium i nieznaczną (wg nich - nieistotną) ilość stali. Zdaniem serwisu, taka ilość opiłek nie może pochodzić z jakichś pozostałości po niedokładnym wypłukaniu; raczej znowu następuje wycieranie korpusu przekładni. Ich zdaniem, możliwą przyczyną jest jakieś bicie na kołach / piastach. Nie wyczuwam (i nie wyczuwałem) żadnego bicia na kierownicy. Sprawdziłem wyważenie kół - było prawidłowe, nie stwierdzono bicia / wykrzywienia na felgach. Pytanie: czy ktoś miał do czynienia z podobnym problemem? Czy niewyczuwalne bicie może być przyczyną tak szybkiego uszkodzenia przekładni? Czy mogą być inne przyczyny wycierania przekładni? Czy może to być skutkiem nieprawidłowego montażu przekładni? Czy w Focusie jest coś, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy montowaniu przekładni? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Tylko spartolona naprawa daje takie efekty.
Nie doszukuj sie w kołach, piastach przyczyny. |
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-04-2015
Model: kaczka
Silnik: 1.3
Rocznik: 2007
|
Na czym to spartolenie ma polegać? Skąd opiłki?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Napisałeś, że korpus przekładni od innego dawcy, a bebechy pewnie stare.
Tak sie kończy klejenie i druciarstwo. Tylko założenie przekładni i pompy po regeneracji, lub pewnych używanych, daje pełne zadowolenie. A tak, widzisz jakie efekty. |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|