![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciej
Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam Panowie czy ktoś podpowie jak się zabrać za wymianę chłodnicy klimatyzacji da się to samemu ogarnąć
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomek
Model: NieFord-Skoda Octavia vRS
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2016
|
Wszystko się da😃
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
http://s1069.photobucket.com/albums/u468/cliner66/ http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=786 --------------------------------------------------- 269KM/429Nm by Heko(było),następne(było) 275KM/427Nm...jest 324KM/483Nm... |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Warto samemu, wymienic i jechac tylko na szczelnosc i nabicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mysle, ze bedzie podobnie jak w Mondeo - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: NieFord-Skoda Octavia vRS
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2016
|
Tak łatwo w S-Maxie to nie będzie.Inna komora i położenie silnika w niej.Wymieniałem zwykłą chłodnicę...Ja bym zderzak zrzucił do tego...łatwiej powinno być..
http://s1069.photobucket.com/albums/u468/cliner66/ http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=786 --------------------------------------------------- 269KM/429Nm by Heko(było),następne(było) 275KM/427Nm...jest 324KM/483Nm... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-06-2013
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
A ja myśle że po odkręceniu dolnej belki trzymającej chłodnice powinno wszystko ładnie zejść wczoraj wymieniałem szczotki wentylatora chłodnicy w S-MAXiu może akurat niezbyt patrzyłem na chłodnice pod kątek jej wyciągniecia ale w dół powinno bezproblemowo zejść.
A jak by ktoś chciał wymieniać szczotki wentyla to podaje wymiary 8x7x15-17 mm Ostatnio edytowane przez wachel7 ; 01-07-2016 o 07:10 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
|
Właśnie przymierzam się do wymiany chłodnicy klimy. Może się ktoś podzielić swoimi spostrzeżeniami co do samodzielnej wymiany?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
|
Nikt się konkretnie nie udzielił w tym temacie, więc napiszę swoje spostrzeżenia po wymianie skraplacza.
Zaczynamy od zdjęcia górnej osłony tej przy grilu, dwa kolki i zatrzaski od strony silnika. Dodatkowo po obu stronach są takie kołki plastikowe utrzymujące w pionie chłodnice, je również odkręcamy. Wykręcamy lampę (potrzebny torx-dwie śruby) żeby mieć lepszy dostęp do rurek łączących się z chłodnicą. Odkręcamy rurki od chłodnicy, trzy śruby - klucz 10. Następnie demontaż osłony silnika i osłony pod zderzakiem. Później odkręcamy podstawę chłodnic, kawał wyprofilowanej blachy przykręconej czterem śrubami na klucz 10. Po odkręceniu tej podstawy chłodnice powinny nam trochę opaść. Odkręcamy i zsuwamy opaski zaciskowe od intercoolera. Później dwie śruby na samy dole przy intercoolerze na kucz 8. Po odkręceniu tych śrub odciągamy dołem intercoler do siebie i ciągniemy go w dół, wysunie się z górnego mocowania. Jak już mamy zdjęty intercooler to widzimy na dole zatrzaski po obydwu stronach, wciskamy je placem i pchamy chłodnice do góry tak żeby wyszla z górnych zaczepów. Później trochę kombinowanie z pochylaniem chłodnicy i z tym żeby mocowanie rurek przeszło obok plastików, trzeba chłodnice pochylić w stronę silnika i prawą stronę naciągnąć w dół. Robota jakaś mocno skomplikowana nie jest, ale bez kanału się nie obejdzie. Zderzaka nie trzeba ściągać, bo w niczym nam to nie pomorze. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Też sie przymierzam do wymiany, powiedz sam wymienialeś czy raczej potrzebna druga osoba? Jakiej firmy zamiennik zamontowaleś? Ostatnio edytowane przez adamwro25 ; 14-04-2019 o 10:59 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009