![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Remek
Model: Ford Mondeo Mk IV
Silnik: 1.6 T Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Witam, jakiś czas temu zamieściłem ten wątek w części "Kupujemy auto", ale odpowiedzi żadnej nie było, dlatego może tu jest właściwsze miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeglądając różne strony i fora w poszukiwaniu tematów porównujących obie generacje, brak jest oddzielnego wątku, a jeśli już jest, to bardzo krótki i powierzchowny. Może tu dostanę więcej informacji. 1. POJEMNOŚĆ Z różnych opinii, które się przewijały tutaj i na innych forach, wynika, że Mondeo MKV jest mniej pojemny od poprzednika, zarówno jeśli chodzi o ilość miejsca dla pasażerów, jak i bagażnik. Czy jest to duża (zauważalna) różnica? Czy po prostu poprzednik był tak duży wewnątrz, że zmniejszenie pojemności w MKV nie stanowi problemu, ponieważ i tak jest on nadal jednym z największych aut w tym segmencie? 2. SIlLNIK 1.6 a 1.5 Ecoboost Silnik 1.6 Ecoboost (taki mnie interesuje) jest bardzo chwalony w modelu MKIV (elastyczność, spalanie, cisza). Czy 1.5 ecoboost jest podobny pod tym względem? Na papierze ma porównywalne przyspieszenie (9.2 s. do 100 km/h vs. 9.3 s. w poprzedniku - liftback), ale jak wygląda porównanie obu generacji z tymi silnikami pod kątem elastyczności i spalania? 3. JAKOŚĆ Jakość materiałów (szczególnie we wnętrzu) i ich spasowanie. Wyczytałem, że w przypadku Mondeo MkIV jakość bardzo zależy od wersji wyposażenia (mówię tylko o modelach poliftingowych). Jest kiepska w najtańszych wersjach poflotowych, a w wersji Titanium, to zupełnie inna bajka. Czy tak jest naprawdę? A jak w Mondeo MKV? Bo słyszałem, że niektórzy narzekają, że ogólnie jest on bardzo "plastikowy"? 4. PORÓWNANIE CEN Podsumowując, jeszcze pytanie: chcąc mieć jak najświeższy model (od 2014 r.), czy warto kupować ostatni rocznik MKIV, czy dołożyć ok. 20 tys. na kupno MKV z 2015 r.? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Na yt zaharoff porownywal te auta staly obok siebie ,wersja kombi
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Mk5 jest mniejszy od Mk4. Widać to i czuć niestety.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-08-2012
Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Polecam sprawdzić samemu jak wygląda kwestia pojemności i jakości wykonania. Silnik ciężko sprawdzić podczas krótkiej jazdy próbnej ale wszystko inne nie powinno być problemem. Nie miałem Mk4 kombi ale z tego co się słyszy i czyta to różnica w pojemności bagażnika względem Mk5 jest zauważalna. Z przodu dla mnie jest równie dużo miejsca co w Mk4. Wrażenie początkowo może być inne ze względu na to, że wszystko Cię bardziej okala w Mk5. No i jest sporo szerszy tunel środkowy. Na tylnej kanapie miejsca jest więcej w Mk4. Jakościowo różnic nie widzę. Oba modele mają swoje plusy i minusy, dlatego warto obadać sprawę osobiście.
1994 Peugeot 106 1.1 60KM -> 2003 Mazda 6 GY 1.8 120KM -> 2007 Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi 125KM Titanium HB -> 2015 Ford Mondeo Mk5 2.0TDCi 150KM Titanium X Kombi -> 2019 Volvo V90 T8 Inscription 390KM |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Od około 15 minuty
https://www.youtube.com/watch?v=dMmqYk2DQAM |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Na podstawie doświadczeń. Mk IV Titanium X kombi maksymalnie doposażony użytkowany przez 6 lat vs. Mk V Titanium liftback z kilkoma dodatkami użytkowany 1,5 roku.
1. Mk V jest nawet większe od mk IV, ale łatwiejsze w manewrowaniu (elektryczne wspomaganie) i parkowaniu. Pomijając asystenta parkowania, z którego ani razu nie skorzystałem, ma dodatkową przewagę bo jest po 6 czujników parkowania z przodu i z tyłu, które łapą jeszcze bok auta, i jeszcze jest rzut auta na dużym ekranie, czego nie było w mk IV. W środku w mk V z przodu jeszcze więcej miejsca od mk IV + wysoki środkowy tunel, który daje fajne poczucie, że siedzi się dość głęboko. Z tyłu dla pasażerów zdecydowanie mniej miejsca. Nie jest źle, ale z jednego z liderów w tej dziedzinie jest spadek chyba nawet za środek stawki. Bagażnik kombi vs liftback więc trudno porównywać. Po podłodze jest właściwie tych samych wymiarów, ale znacznie płytszy w liftbacku. W mk IV po złożeniu kanapy była równa podłoga w mk V z dojazdówką jest próg. 2. Silniki 2,0 TDCI 140KM vs 1,5 Ecoboost 160KM. 1,5 EB zrywniejszy. Jedynie w zakresie 60-80 na 4 biegu, np. przy włączaniu się do ruchu na autostradzie 2,0 TDCI ma znaczną przewagę. Oprócz tego 1,5 EB jest dobrym silnikiem, elastyczny, cichy, ładnie brzmi. Spalanie 9,6 - 9,8l/100km i w mieście i w trasie przy dość dynamicznej jeździe. 3. W mk IV miałem właściwie wszystko z listy wyposażenia, w mk V kilka dodatków do wersji Titanium. Pierwsze wrażenie po przesiadce do mk V było rozczarowujące, ale absolutnie wnętrze nie jest plastikowe. Myślę, że deska rozdzielcza w mk V jest z lepszych materiałów niż mk IV. Ogólnie materiały są lepszej jakości, ale im niżej tym gorzej. Na pewno gorsze jest spasowanie w mk V. 4. Trudno się wypowiedzieć. Odpowiedź należy do Ciebie i Twojego budżetu. Ostatnio edytowane przez Pulse ; 15-12-2016 o 19:19 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
MK4 2.0 TDCI Titanium kombi miałem 6 lat, potem 1,5 roku MK5 2.0 TDCI Titanium PS HB, teraz znów MK4 HB tyle, że w benzynie 240 km PS.
Po ponownej przesiadce do MK4 stwierdzam, że z miejscem z przodu jest podobnie natomiast z tyłu różnica duża na korzyść MK4.Bagażnik w MK4 większy (porównując HB) ale nie jest to duża różnica. Wyciszenie a tym samym komfort podróżowania zdecydowanie na plus dla MK5. Obecne MK4 jest cichsze wyłącznie na postoju ale to benzyna więc to zrozumiałe. Mam wrażenie, że fotele są wygodniejsze w MK4 ale to być może subiektywne odczucie bo teraz mam skórę, w MK5 materiałowe, poza tym w MK4 siedzisko jest na pewno dłuższe. Na początku nie pasowało mi prowadzenie MK5 bo za miękkie ale teraz w MK 4 jest mi za twardo i tęsknię za komfortem z MK5, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Światła LED to kolejna rzecz, której mi brakuje, mimo modyfikacji u kolegi z forum. LED to wspaniała rzecz, teraz jak nie mam to dopiero doceniam. Lepiej manewruje mi się MK4, jest zwrotniejsze, bardziej precyzyjne i daje poczucie lepiej wykonanego, mimo teoretycznie gorszych materiałów w środku (ale nic nie skrzypi). W MK5 jest nowocześniej i przytulniej, wnętrze na pewno na plus. Nie brakuje mi za to gadżetów typu asystent pasa, auto parkowanie itd. A co do silnika 1,5 to jak komuś wystarczy, niech bierze. Jeździłem 1,6 MK4 i 1,5 MK5 i dla mnie są zdecydowanie za słabe do tego auta. Jedno i drugie daje prawdziwą radość dopiero przy 2.0, niezależnie czy benzynie czy dieslu. Wolałbym mieć uboższą wersję ale solidny silnik. Ostatnio edytowane przez kruger ; 15-12-2016 o 22:32 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Generalnie jest tak, że chyba wszyscy posiadacze mk5 czują sentyment do mk4, a chyba jako przyszli posiadacze mk6 nie będą czuli sentymentu do mk5. Chociaż mk5 oczywiście jest dużo nowocześniejszym autem od mk4, ale...
A bagażnik w mk4 kombi był wyższy i szerszy. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|