![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-08-2014
Model: S-Max FL / Focus MK2 FL
Silnik: 2.0 TDCI / 1.6 Duratec
Rocznik: 2011 / 2009
|
Witam,
Zakupiłem ostatnio S-Max wersję po lifcie (z 2011 roku). Przejrzałem kilka tematów o czujnikach parkowania, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie (to na samym dole). Pomóżcie proszę. Od zakupu mam problemy z parktronikiem - nie działa. Moduł PAM pokazuje błedy obu czujników przednich wewnętrznych. Wymiana/ zamiana czujników nie zmienia nic - wciąż błędy na czujkach przednich wewnętrznych. Wiązka przedniego zderzaka przemierzona omomierzem, wygląda na sprawną. Mierzyłem napięcia na wszystkich czterech przenich czujnikach (na kablach sterujących, nie zasilających) - zewnętrzne mają napięcie na stałym poziomie ok 10,9V - zależy od napięcia aku (na przekręconym zapłonie oczywiście). Wewnętrzne natomiast zachowują się dziwnie. Napięcie na nich zmienia się od 10 do 12V. Dodatkowo gdy wypne jeden z tych czujników napięcie na kablu sterującym nie spada do 0V tak jak powinno tylko otrzymuje się na poziomie ok 3V (dodam że napięcia mierzone na wtyczce łączącej zderzak z wiązką główną - bez rozpinania oczywiście). Zdecydowałem się wymienić moduł PAM i tutaj mam pytanie. Obcenie zainstalowany mam moduł BS7T-15K866-AB. Jednak łatwiej i taniej można dostać moduł BS7T-15K866-AE. Co oznacza ta ostatnia litera w numerze części? Mogę zakupić ten moduł z literą E na końcu, albo noże lepiej jakiś inny? Chyba, że jest jakiś mądrzejszy pomysł niż wymiana sterownika (chodź widziałem w kilku wątkach że to pomogło paru osobom) Ostatnio edytowane przez czarek45 ; 13-01-2017 o 23:37 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Kupuj ten z końcówką AE. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-08-2014
Model: S-Max FL / Focus MK2 FL
Silnik: 2.0 TDCI / 1.6 Duratec
Rocznik: 2011 / 2009
|
Nie...ten temat założyłem wcześniej - zanim odpowiedziałeś.
Opcji ubicia wątku nie widzę. Moduł już kupiłem, czekam jak dojdzie. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010
|
Proszę o informację w sprawie tego modułu parkowania. Czy zamiana z końcówką AE działa sprawnie? Mam ten sam dylemat.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|