Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2017, 11:19   #1
łagodny
ford::average

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie zdejmowanie wskazówek w poliftowym convers+

potrzebuję Waszej pomocy - w czasie rozbierania poliftowego conversa+ utknąłem na wskazówkach. Nie wiem, jak w bezpieczny sposób je zdjąć. Przeszukałem forum, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

łagodny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 13:06   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: zdejmowanie wskazówek w poliftowym convers+

Są "nasadzone" na ośkę... Trzeba taką wskazówkę zdjąć z ośki - podważa się odpowiednim wyimakiem plastikowym z dźwignią. Coś na kształt tych "widełkowych" z jakiegoś zestawu tego typu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 22-03-2017, 13:47   #3
łagodny

dzięki za podpowiedź.
Próbowałem dość mocno ciągnąć specjalnym ściągaczem, ale nie poszło. Trochę się przestraszyłem, bo lekko tyknął plastik, tak jakby odgłos pęknięcia. Czy nie ma ryzyka, że wyciągnę wskazówkę z całą ośką i kółko zębate zostanie w środku mechanizmu? Obejrzałem to od środka i wygląda to bardzo delikatnie.

Jak w ogóle wygląda sprawa założenia takich wskazówek? Jak jest ustalana pozycja 0?
Stary 22-03-2017, 14:03   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał łagodny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jak jest ustalana pozycja 0?
Tylko we własnym zakresie... Niestety poprawne ustawienie wskazówek to spore wyzwanie.
Wskazówki schodzą ciężko i zawsze jest ryzyko, że coś się uszkodzi...

Może Sławek @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] coś jeszcze podpowie, bo ja osobiście wielokrotnie zdejmowałem wskazówki w różnych zegarach, ale akurat conversa+ nie rozbierałem.
Stary 22-03-2017, 14:18   #5
łagodny

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko we własnym zakresie... Niestety poprawne ustawienie wskazówek to spore wyzwanie.
no to już mi się odechciało zdejmowania. Co prawda nie mam dwóch prawych rąk (wersja dla leworęcznych), ale w zegarmistrza bawić się nie zamierzam.
Stary 22-03-2017, 16:23   #6
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Ja zdejmowałem wskazówki z przedliftowego conversa przy pomocy widelca(takiego do jedzenia).Ustawiałem później wskazówki na teście zegarów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 21:05   #7
łagodny

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ustawiałem później wskazówki na teście zegarów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
polski widelec dumą narodową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak na serio, to po ilu próbach ustawiłeś wskazówki? Jakby nie patrzeć, to miałeś 2x więcej roboty.
Stary 22-03-2017, 21:13   #8
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Szybciutko to idzie.Złożyłem licznik bez przedniej szybki , podpiąłem do auta,test zegarów i za chwilkę było już po zawodach.Przy składaniu wskazówki wcisnąłem delikatnie by móc je łatwo demontować.
Zanim rozbierzesz licznik zrób test zegarów-nagraj go sobie ,by mieć później do porównania jak już skończysz pracę.
Myślałem jeszcze nad wskazówką obrotomierza by ją wsadzać na obrotach,a obroty podglądać Forscanem,ale ostatecznie robiłem wszystko w teście zegarów,a Forscanem tylko skontrolowałem swoją pracę.Prędkościomierz skontrolowałem via GPS i rzeczywiście wskazywał troszkę więcej (jak zawsze) niż prędkość z GPS.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 21:52   #9
łagodny

Dzięki za dobre rady. Po Twoim opisie nabieram odwagi do spróbowania.
Stary 06-04-2017, 14:12   #10
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

zamiast widelca sugeruję użyć suwmiarki ... albo nożyczek! ale suwmiarka lepsza
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania