Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-09-2018, 22:38   #1
MICHAL2008_02
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford C max
Silnik: benzyna 1,6 Duratec 16 V
Rocznik: 2008
Domyślnie chrobotanie w układzie kierowniczym

Podczas jazdy i na postoju przy pracującym silniku, kiedy pracuje wspomaganie kierownicy - układ hydrauliczny przy maksymalnym skręceniu kierownicy w lewo bądź w prawo do oporu słychać chrobotanie, ocieranie bądź podobne odgłosy. Odgłosów nie ma przy normalnym skręcaniu kierownica. Wspomaganie jest ok. Odgłosy opisane wyżej mogą pochodzić od pracującego układu hydraulicznego. Dlaczego chrobotanie jest przy maksymalnym skręcie kierownicy, kiedy trzymam ją do oporu. Podczas jazdy przy manewrowaniu na parkingu tez to występuje bo skręcam kierownicą do oporu.

MICHAL2008_02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2018, 15:19   #2
MICHAL2008_02

Domyślnie Odp: chrobotanie w układzie kierowniczym

Czy jest możliwe że chrobocze przewód ciśnieniowy wspomagania.
Stary 04-10-2018, 16:07   #3
dzida79

Imię: Piotr
Model: C-max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011

Mam identyczny objaw, dzisiaj odkryłem gdy odwoziłem dzieciaki do szkoły (tyle że C-MAX z 2011 roku). Mechanicy nie rozumieją o co chodzi, żona mówi że myślała że to jakiś system się włącza.
dzida79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2018, 10:44   #4
MICHAL2008_02

Po przekopaniu stron na forum, po głębokiej analizie zasady działania hydraulicznego systemu wspomagania podejrzewam duże prawdopodobieństwo, że usterka tkwi w przewodzie ciśnieniowym - przewód łączący pompę z przekładnią kierowniczą. Jest taki wątek w necie, opisujący podobne objawy i ustanie ich po wymianie tego przewodu. Z logicznego punktu myślenia na postoju samochodu, żadne podzespoły się nie kręcą poza pracującym silnikiem. W tym czasie pracuje jedynie wspomaganie i to przy max skrętach kierownicą układ hydrauliki pracuje z największą mocą. Dobrze by było by na tym forum zawitał specjalista w dziedzinie działania hydraulicznych systemów i podpowiedział czy możliwe jest 100% zdiagnozowanie tej usterki bez wcześniejszego eksperymentowania. U mnie wymiana płynu nie pomogła. Chrobotanie występuje na max skrętach kierownicy na innych poziomach wszystko jest ok. Zachęcam do wymiany doświadczeń w tym trudnym temacie
Stary 06-10-2018, 14:58   #5
MICHAL2008_02

Przy dalszych próbach diagnozowania problemu stwierdziłem, że chrobotanie cichnie, gdy podwyższam obroty silnika a jednocześnie obroty pompy wspomagania. Komputer nie wykazuje usterki układu wspomagania, czyli ciśnienie w pompie jest prawidłowe.
Stary 08-10-2018, 11:36   #6
dzida79

Imię: Piotr
Model: C-max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał MICHAL2008_02 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podczas jazdy i na postoju
Przeczytałem dokładnie Twój post i chyba jednak u mnie było coś innego. W aucie żony chrobotanie było tylko przy dynamicznym skręcie w prawo, na postoju ogólnie jest całkowita cisza przy kręceniu kierownicy.
Ogólnie to problem zgłosiłem mechanikom, ale nic nie słyszeli i nie znaleźli (i rzeczywiście tak jakby już nic nie słychać).
dzida79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania