![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: wader
Model: Kuga mk2 lift; Focus mk3 lift
Silnik: 1,5 150KM; 1.5tdci 95KM
Rocznik: 2018, 2016
|
witam,
przymierzam się do dodania do swojej kugi dodania dwóch funkcji 1. otwierania bagażnika przez machanie nogą 2. kamera cofania Dysponuje ktoś może dokumentacją (najlepiej jakiś rzut 3D) gdzie i jak te komponenty powinny być rozlokowane (zderzak, klapa bagażnika, no i przeprowadzenie całości do konsoli centralnej. W przypadku kamery jeśli będę miał kamerę i wiązkę bagażnika muszę jeszcze wymienić wiązkę do konsoli centralnej? podobnie w przypadku machania nogą? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
nikt nie podpowie nic w temacie?
pisałem w innym wątku i poście o zmianie ACM na DAB [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (post #182). Jak już miałem rozebraną klapę poszedłem za ciosem, dorzuciłem oryginalną kamerkę, oczywiście konieczna była wiązki centralnej klapy bo pierwotnie nie było instalacji dla kamery. Podłączyłem na próbę i sync nie wykrył kamery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Obejrzałem wiązkę z lewej strony( całość instalacji klapy to wiązki lewa, centralna i prawa) i faktycznie ma mniej żył niż wiązka centralna. Jutro planuje wymianę lewej wiązki klapy na taką z większą ilością żył i przejść nią w podsufitkę. I tu kończą się moje zasoby wiązek elektrycznych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zatem pytanie czy kolejna wiązka która biegnie wzdłuż auta po lewej stronie nad głową kierowcy też będzie w wersji "bieda"? czy tam już mogę spodziewać się pełnej ilości kabelków? Zakładając czarny scenariusz i wersję "bieda" prośba, aby ktoś podpowiedział jaką albo jakie wiązki jeszcze muszę zdobyć aby wpiąć się w sync 3 i uruchomić tą kamerę? Jeśli chodzi o zaprogramowanie to wystarczy ustawić w module APIM - rear camera na enabled, czy jeszcze coś trzeba uruchomić? Jakiś schemat byłby ze wszech miar mile widziany. Ostatnio edytowane przez lordwader ; 10-06-2020 o 05:30 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
więc ta wiązka to jednak wersja "bieda", w stosunku do oryginalnej wiązki z okablowaniem pod kamerę brakuje 6 żył. Zdjęcie wtyków w załączniku (wersja bieda i wersja kamera). Zastanawiam się nad pociągnięciem brakujących przewodów w dodatkowej wiązce np. tego typu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Pewnie trzeba by było owinąć kabel jakąś włókniną żeby nie hałasował jak się będzie gdzieś tam obijał. Natomiast podstawowe pytanie jakie się pojawia, gdzie ten przewód powinien być podpięty w desce rozdzielczej? Spróbuję go przeciągnąć podsufitką z lewej strony i zejść na dół przednim lewym słupkiem, a następnie wjechać w okolice modułu radia i wyświetlacza. Pytanie gdzie się wpiąć z tym kablem? bezpośrednio do APIM (sync 3) czy po drodze jest jeszcze jakiś dodatkowy moduł? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
temat kamery koledzy pomagają ogarnąć w innym watku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
zostaje temat machania nogą. Spojrzałem pod zderzak, na samym dole zderzaka jest widoczne miejsce na zamontowanie anteny ( w czerwonym kółku) na 4 śruby, gdzie powinna być zamontowana antena płaska (niebieskie kółko)? , oraz jakie jest fabryczne miejsce montowania sterownika(zielone kółko)? -powinien być w pobliżu chyba bo przewody są krótkie.... Na zdjęciu widać, że do sterownika są wpięte obie anteny oraz kable parktronika - tak ma być? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ale mam autorski wątek...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne pytanie, gdzie w BCM trzeba się wpiąć przewodami dla uzyskania funkcji otwierania "kufra" przez machniecie nogą? Ostatnio edytowane przez lordwader ; 14-06-2020 o 17:15 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|