Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2022, 01:30   #1
wojtekk90
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: S-Max II
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
Angry Brak mocy i brak reakcji na gaz

Witam,

Mam generalnie 2 problemy z moim maxem (rocznik: 12.2015, 2.0 TDCi 180KM, automat, 165k km przejechane):

1. Podczas jazdy na autostradzie, odcięło mi kompletnie moc, nie reagował w ogóle na gaz i pojawiła się kontrolka kluczyka. Auto nie przeszło nawet w tryb awaryjny i nie mogłem nigdzie dalej jechać, więc zostało tylko zjechać na pobocze. Po wyłączeniu i włączeniu silnika wszystkie wróciło do normy. Był to taki drugi przypadek, za pierwszym razem problem pojawił się po 150km drogi i przy prędkości około 150 km/h, później przyjechałem jeszcze autostrada 1000km ale z prędkością do 120km/h i wszystko było w porządku. Teraz problem pojawił po około 160km trasy ale przy prędkość około 100km/h.

2. Czasami na autostradzie w zakresie prędkości 130-140km/h obroty idą do góry na parę sekund i wszystko wraca do normy. Tak jakby bieg się ześlizgnął albo jakby ktoś dodawał gazu na wciśniętym sprzęgle. Pojawiał się czasami także komunikat "ograniczone funkcjonowanie skrzyni" ale auto jechało normalnie i skrzynia nie wchodziła w tryb awaryjny. Olej był wymieniany jakieś 5000km temu.

Miał ktoś podobne problemy?
Czy możecie polecić jakiegoś dobrego mechanika w okolicy Mielca/Rzeszowa (Podkarpacie)?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Wojtek

wojtekk90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2022, 14:33   #2
HubsonWWA
ford::beginner

Model: S-MAX
Silnik: 2,0TDCI 180KM AWD
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Brak mocy i brak reakcji na gaz

Cześć,
ja mam podobnie ale tylko na przepracowanym oleju. Jak zaleję świeży z nowym i markowym filtrem oleju problemu nie ma. Ale do czasu ok 5-6tys przebiegu.

Komputer pokazuje czujnik ciśnienia oleju do wymiany. Ale może to być również zawór sterowania podciśnieniem (elektromagnes) - jeżeli będzie to drugie to wymiana samego czujnika pomoże ale na krótko.
HubsonWWA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2022, 07:04   #3
wojtekk90

Imię: Wojtek
Model: S-Max II
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Brak mocy i brak reakcji na gaz

Cześć,

Wymiana oleju w moim przypadku nie miała żadnego wpływu, bo był wymieniany około 4000km temu, olej w skrzyni był wymieniony jakieś 10000km temu (wymiana dynamiczna). Problem jest tylko podczas jazdy na autostradzie i czasami przejadę bez problemu 1000km a czasami 150km... Podczas jazdy po mieście komplet nic się nie dzieje. Raz był tylko błąd po podpięciu do kompa 'P0170 - korekta dawki paliwa, 1 rząd cylindrów', wtedy wtryski zostały sprawdzone, błąd później został usunięty i od tamtej pory nie było więcej żadnych błędów...
wojtekk90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2023, 19:35   #4
vizzerdrix

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Błąd komunikacji CAN automatycznej skrzyni biegów U40100

Cześć
Jestem waścicielem Forda S-Max z 2018 z PowerShiftem. Od kilku dni zaczął on się jednak dziwnie zachowywać. Zazwyczaj podczas postoju na światłach obroty nagle zaczynają lekko się podnosić po czym pojawia się komunikat "Skrzynia biegów ograniczone działanie". Zaraz potem skrzynia wrzuca coś jakby bieg neutralny, samochód jedzie toczy się, ale jak wcisnę gaz to szarpie jak szalony. Po chwili objaw ustępuje i nie ma żadnych problemów. Poza tym skrzynia działa bardzo dobrze, można przejechać wiele kilometrów bezobjawowo. Wsteczny, tryb sportowy, wszystko działa, nie szarpie.

Auto ma około 130k, wszystkie serwisy na czas, olej skrzyni wymieniany około roku temu przy 120k. 2.0 TDCI 180KM, AWD

Podłączyłem interfejs diagnostyczny i dostaje kilka błędów.
U040100 - Komunikacja CAN z komputerem, Błąd w przesyłaniu danych
P017000 - Silnik spalinowy: Mieszanina paliwowa/powietrzna, zakłócenie działania
P027292 - Regulacja równomiernej pracy: 4 cylinder, poza zakresem danych

Wydaje mi się że to się dzieje na ciepłym silniku i wyłącznie w okolicach świateł (ruszanie, dojeżdżanie).

Czy ktoś z was spotkał się z podobnymi objawami, może ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym sprawdzić? W sumie jeśli ktoś zna fachmana od Fordów, to bardzo proszę o namiar. Już byłem u dwóch, sugerują problem z elektryką/elektroniką, ale nie chcą się tego podejmować.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20230309_145726719.jpg (91.8 KB, 30 wyświetleń)
vizzerdrix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2023, 14:46   #5
Zaj

Model: S-max
Silnik: 180
Rocznik: 2016
Domyślnie po wymianie wtryskow błąd P0170

Witam
niecałe 2 lata temu musiałem wymienić wtryski w dieslu 2.0 180KM PS w jednym z Warszawskich warsztatów (nie ASO ale spory warsztat specjalizujący się w Fordach). Włożono mi wtryski regenerowane. Były jakieś przeboje, auto postało dlużej niż miało, podobno nie dało się wyjąć jednego wtrysku, leciał olej itp., nie byłem w stanie tego zweryfikować oczywiście.
Niedługo po tej wymianie w dłuższej trasie przy prędkościach 110-140 zaczeło mi nagle jakby odcinać skrzynie - kontrolka napędu na obie osie (mam AWD) była na max nawet po puszczeniu gazu. Dodanie mocno gazu powodowało, że obroty szły w kosmos. Troche stres na autostradzie ale po puszczeniu gazu i a potem po kilkukrotnym lekkim dodaniu gazu kontrolka napedu wariowała (np pokazywała naped tylko na tylnią oś albo pokazywała maksymalny naped na obie osie pomimo odpuszczonego gazu) a potem napęd wracał do normalnej pracy i można było jechać dalej. Często pokazywał się komunikat "Ograniczone funkcje skrzyni automatycznej" (ale nie zawsze), kasowałem go "OK" na kierownicy i jechałem dalej bez zatrzymywania (ewentualny postój i "restart" silnika nie zmieniały nic w późniejszym działaniu napędu oraz występowaniu usterki).
Samochód oglądało i jeździło kilku różnych mechaników - jazdy próbne na krótkich odcinkach nie prowokowały usterki, zwyczajowa odpowiedź brzmiała: skrzynia działa zupełnie poprawnie, jeździć dalej aż usterka stanie się częstsza.
W jeździe miejskiej usterka nie występuje
W jeżdzie na dalsze trasy - występuje przy stałej prędkości w granicach mniej więcej 110-140.
Taktyka unikania usterki:
jazda poza A i S - zwykle wymaga stałego przyśpieszania, chamowania, zmiany gazu
jazda drogą S lub niektórymi A - nie korzystać z temomatu, dodawać gazu, potem trochę odpuszczać unikając zbyt długiej jazdy ze stałą prędkością
jazda drogą A - jechać co najmniej 140 (w Niemczech legalnie na wielu odcinkach, w Polsce do 150 jest to prędkość faktycznie niepenalizowana), lub jak punkt wyżej
tempomat prawie nieużywany niestety z przyczyn podanych wyżej.
Zazwyczaj problem narastał w trakcie wyjazdu podczas którego jazdy było więcej - większa szansa w drodze powrotnej niż w drodze do.
Po ostatniej majówce zadzwoniłem do Samko, chyba najwiekszej firmy specjalizującej się w skrzyniach automatycznych aby umówić się na badanie auta przez nich (należy zostawić samochód na cały dzień, oni pojeżdzą, podłączą komputer, powiedzą co robić dalej) - człowiek po drugiej stronie zapytał o objawy, po czym orzekł, że to nie są objawy wadliwej skrzyni a raczej typowe przy wadliwych wtryskach lub po nieskutecznej/nieprawidłowej regeneracji wtrysków. Koło się zamyka. W innym warsztacie poprosiłem o podłączenie komputera, wyszły następujące błędy:
- Silnik: P0170-00 - korekcja dawki paliwa (blok 1)
- Skrzynia biegów: U0401-00 - błędne dane uzyskane z modułu ECM/PCM
- Skrzynia biegów: P170E-00 - nieprawidłowa wartość dostarczonego momentu obrotowego sprzęgła

Będziemy badać wtryski.

Ktoś coś? może mieliście takie przeboje? jak sobie poradziliście? jakieś rady?
Zaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2024, 13:58   #6
Bryniex

Imię: Rafał
Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: po wymianie wtryskow błąd P0170

hej, i jak zakończyła się historia?
mam podobny problem - miałem w czerwcu 2023 robione wtryski, potem było wszystko ok, aż podczas wyjazdu na sylwestra ford zgasł na A4, ponowne odpalenie i ok, w drodze powrotnej to samo.
ten sam błąd p0170, plus p02fa p0251 i u0401
po skasowaniu było z 2tyg ok a dzisiaj po 3 dniach stania auto chodzi jak traktor
Bryniex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania