Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2024, 19:12   #1
Tomaszek90
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: C-Max Titanium
Silnik: 1.5 Pb
Rocznik: 2015
Domyślnie Hamulce przednie po gwałtownym hamowaniu zablokowane

Panowie i Panie, porady , informacji wskazówek potrzeba 🙈 Dziś w trasie na autostradzie musiałem gwałtownie hamować. Następnie auto nie chciało nabrać prędkości ,i ściągało na lewo, a za chwilę gdy stanąłem na awaryjnym,Poszły kłęby dymu z lewego przedniego koła, które zdusiłem gasnicą proszkową. Wyglądało to tak że klocki trzymały tarcze , tak jakby po tym gwałtownym hamowaniu wypchali cylinderki do końca i już zostały w tej pozycji. Klocki jeszcze nie są na wykończeniu. Reką nie szło przekręcić tarczą. Gdy ścisnąłem wężyk kluczem, i po odkręceniu odpowietrznika wszystko wróciło do normy. Tak mi się wydaje bo 100km wracałem na zaciśniętym wężyku i hamując bez tego koła. Po zdjęciu klucza na razie jest ok. Zrobiłem jazdę testową, i wsYactko jak być powinno. Czego to może być przyczyną? Klocki do wymiany? Cylinderek zabrudzony i nie wraca? Gumy wszystkie całe.

Tomaszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2024, 19:27   #2
tomao
ford::expert

Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Hamulce przednie

Płyn hamulcowy był kiedyś zmieniany? Jedyne co mi przychodzi do głowy to czyszczenie jarzma i prowadnic, sprawdzenie grubości tarczy, regeneracja zacisku, wymiana przewodu elastycznego i nowy płyn.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2024, 19:47   #3
Tomaszek90

Domyślnie Odp: Hamulce przednie

Wątpię że był zmieniany. Obstawiam że nie, aczkolwiek na oko płyn czysciutki,stan jest. Jak klocki poszły dymem czyli raczej się nie nadają do dalszego użytjowania, więc na pewno do wymiany, cylinderki pewnie do azczyaczenia, i te przewody raczej też wymienię dla swojego spokoju. Tarcze raczej też już kompletem wymienię że wszystkim. Jarzmo całe może przeczyszczą,prowadnice..
Stary 29-08-2024, 14:45   #4
knapers85
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Fiesta MK6, C-max MK2
Silnik: 1.3 b+g, 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2006/2018
Domyślnie Odp: Hamulce przednie po gwałtownym hamowaniu zablokowane

Poradziłeś z problemem? Ja mam nieco inny kłopot w tym modelu, otóż na początku tygodnia gdy podjeżdżałem do bramy garażowej auto zahamowało awaryjnie (wyskoczył nawet komunikat że było hamowanie awaryjne) - nie wiem zupełnie dlaczego, nie było gwałtownego hamowania, jedynie lekkie zwalnianie żeby otworzyć bramę i jechać dalej, ale samochód jakby zblokował koła i czuć było zadziałanie ABS.

Auto oczywiście się zatrzymało, ale po tej akcji jak brama się otworzyła zaparkowałem i pojazd stał kilka godzin. Później tego samego dnia jak chciałem jechać, po kilkuset metrach od ruszenia poczułem że pojazd nie przyspiesza jak zazwyczaj, czuć opór na przednich hamulcach (przy zmianie biegów pojazd nie leci bezwładnie tylko czuć jak zwalnia), stwierdziłem że blokują hamulce, zahamowałem wciskając mocniej pedał i udało się przejechać jeszcze kilka km(nie trzeba było zwalniać, hamować). Po tych kilku km podczas rozpędzania pojazdu znowu pojawiło się uczucie duszenia silnika, blokowanie hamulców więc zjechałem na parking (lewe przednie koło gorące, nie dało się utrzymać ręki na feldze).

Rozebrałem hamulce licząc, że będzie tam wielki syf, ale stwierdziłem że klocki są już na ukończeniu( nie były wytarte do blachy ale została już niewielka grubość okładzin więc mając to rozebrane uznałem że nie ma sensu dobijać). wyczyściłem jarzmo, prowadnice zacisku, nasmarowałem, włożyłem nowe klocki oraz wymieniłem lewy zacisk, ponieważ "stary" nie chciał się cofnąć(prawy zacisk cofnął się niemal palcami). Odpowietrzyłem hamulec, zmontowałem wszystko ładnie, jednak lewy hamulec wciąż się blokuje na dohamowywaniu. Trochę mnie zaskakuje ta sytuacja, niby wszystko wyczyszczone, posmarowane, nowy zacisk a trzyma to lewe przednie koło. Pozostałe koła kręcą się w miarę lekko( po przejechaniu kilkunastu km po mieście potrafią być lekko ciepłe, ale nie blokują toczenia).. Czego szukać w takim układzie dalej? Pedał hamulca po wciśnięciu trzyma, nie ma wycieków, szkoda tak jeździć żeby nie zniszczyć piasty....
knapers85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2024, 15:08   #5
tomao
ford::expert

Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Może być coś z przewodem elastycznym. W innym razie zostaje wymiana pompy ABS.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2024, 16:10   #6
knapers85

wężyk raczej bym odpuścił, pięknie puszcza płyn jak sie odpowietrza, przy zblokowaniu raczej byłby kłopot(chyba że sie mylę)... Z tym awaryjnym hamowaniem to może być ta pompa... Szukam części.

Dziś po zrobieniu trasy ~20km w cyklu mieszanym oba przednie koła parują....

Ostatnio edytowane przez knapers85 ; 29-08-2024 o 17:23
Stary 31-08-2024, 19:01   #7
Tomaszek90

Siemano, u mnie wymiana tarcz,klocków, regeneracja zacisków i wymiana właśnie wężyków elastycznych i zmianie płynu w układzie pomogły. U mnie ogólnie wszystko to zaczęło się od jednego incydentu, gdzie płeć Piękna, cofając za zakrętu gdzie stał kosz, ani ja jej ani ona mnie nie widziała i wtedy właśnie dałem gwałtownie na hamulec przy prędkości +/-20 km/h. I od tamtej pory zauważyłem dziwny dźwięk po zatrzymaniu auta. Otóż wyglądało to tak że się zatrzymywałem,gasiłem auto a po sekundzie dwóch, hamulce jakby odpuszczały, takie dziwne "skrzypienie" ale jeździło normalnie z normalnie hamowało. Tak zrobiłem trasę z Polski do Holandii po urlopie i właśnie tutaj, przy tym kolejnym gwałtownym hamowaniu już nie puściło właśnie lewe przednie koło, ślad po dotknięciu felgi został ��. Ale tak jak pisze, teraz jest dobrze , hamulce grzać się grzeją, no ale żadnych oporów nie ma, na luzie nic nie spowalnia samochodu, dźwięki dziwne ustały. A tak przy okazji, to jeśli już wyszłaby ta pompa ABS to, czy kupować nową o ile to jest możliwe czy jakaś regeneracja czy tylko jakaś daną część się wymienia w tym? A i dodam kolego że u mnie żadnego komunikatu o hamowaniu awaryjnym nie było, ABS przy tej pierwszej sytuacji poczułem i ja. Mam nadzieję że się uporasz z problemem. Tu w Holandii koszt mnie wyniósł 650€. Klocki, tarcze,przewody elastyczne, płyn hamulcowy, regeneracja zacisków, robocizna.
Stary 05-09-2024, 11:20   #8
tomswi

Model: C-Max
Silnik: 2.0D
Rocznik: 2016

polecam czyszczenie pompy i wymianę płynu hamulcowego. U mnie po hamowaniu była podobna sytuacja z zablokowanym jednym układem i te zabiegi pomogły.
tomswi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2024, 22:07   #9
knapers85

Wymieniłem jeszcze zapobiegawczo wężyki elastyczne po obu stronach,wyszlifowałem prowadniki klocków w jarzmie, ale nic to nie dało. Nie idzie cofnąć tłoczka w zacisku żeby włożyć zespół z klockami na tarcze, odkręcenie odpowietrznik a dopiero umożliwia cofnięcie tłoczka. Kolejna będzie pompa i oczywiście płyn. Dodam że auto ma dopiero 63000km nalotu, trochę wcześnie zdycha taka część...
Stary 21-09-2024, 01:04   #10
knapers85

Wymieniona pompa hamulcowa i płyn. Odpowietrzonye wszystkie koła, mimo to problem dalej występuje,lewe przednie koło grzeje się znacząco i przytrzymuje hamulec. Pedał hamulca bierze nie.al na dotknięcie.. Co za cholera? Pompa ABS? Po jej wymianie trzeba coś programować/ uczyć sterownik/ dopisywać przez terminal gadający z autem?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania