Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-08-2024, 01:07   #1
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie 1.6 ecoboost dziwne podszarpywanie przy pełnym bucie

Cześć. Próbuję rozwiązać mały problem w Focusie 1.6 ecoboost, otóż przy pełnym bucie pojawiają się w zakresie od 3500 do 5000-5200 obrotów takie szarpnięcia, podobne do sporadycznego wypadania zapłonu ALE komputer nie rejestruje tego jako wypadanie zapłonu. Poniżej 3500 obr. jak i powyżej 5000-5200 obr aż do odcięcia chodzi i ciągnie bez zarzutu. Wystarczy nawet minimalnie odpuścić pedał od położenia maksymalnego i już jest ok w tym zakresie obrotów, na 90+% gazu zawsze dobrze.

Z doświadczenia wiem, że ECU z ecoboosta bardzo dobrze rejestruje wypadanie zapłonu i momentalnie je zgłasza. A tu nic.

Kompresja w porządku, świece prawie nowe (zmieniane 800km temu, elektrody wyglądają dobrze i tak samo na wszystkich garach ale zamówiłem jeszcze nowy komplet), cewki podmienione, parametry wyglądają w normie, wtryski były czyszczone, korekty wręcz idealne, obroty stabilnie chodzą, płynu jak i oleju nie bierze, pali mało, normalnie nie ma się do czego "przyczepić" poza tym zachowaniem tylko jedynie co to zadany jak i zmierzony AFR przy bucie jest w granicach 13.2 ale w końcu komputer tak jest ustawiony i raczej fabrycznie w przypadku wersji 150km (to jest taka). Wcześniej zgłaszał jedynie błąd zaworu wałka wydechowego, po wymianie zaworu na razie nic. Co ciekawe jak check wyrzuciło od tego zaworu to nie było tego "wypadania zapłonu", przyspieszał idealnie ale to pewnie ze względu na to, że miał ograniczoną moc (niezbyt wyczuwalne ale pewnie coś było). A teraz nawet błędy oczekujące się nie pojawiają, auto przejechało tak trochę i oprócz tego zachowania przy WOT chodzi ok.

Pomysły? Jak nie wypadanie zapłonu to co?

Kiedyś podobny przypadek miałem przy pękniętej porcelanie świecy ale tam momentalnie ecu zarejestrowało wypadanie zapłonu plus tutaj oglądałem bardzo dokładnie świece i nie ma się do czego "przyczepić" wzorowo wyglądają elektrody (równo jak od linijki) NGK prawidłowy model i przerwa na świecy (może podrobione?). Nie mniej jednak zamówiłem nowe.

Można by jeszcze próbować wtryski podmienić ale gdyby z nimi było coś nie tak to raczej korekty by się rozjeżdżały a są wręcz idealne (+-3%) plus nagle powyżej 5000-5200 obr by chodziło ok? Środek do czyszczenia dawałem już do baku swoją drogą.

Edit: Ok, udało mi się ustalić, że to się dzieje w momencie dobicia ciśnienia doładowania na zadany full, poniżej i powyżej tego zakresu po prostu to ciśnienie albo jeszcze rośnie albo już spada. Zdmuc***e iskrę czy co? Spróbuje zmniejszyć trochę przerwę. Plus cały czas ten stosunkowo wysoki zadany AFR 13.2 (pokrywa się ze zmierzonym), jest to jeden z pierwszych wypustów 1.6 eb więc może potem ford poprawił softem czy coś? Aktualizacja softu? Może chip od razu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W mondeo jest zdecydowanie niżej ale mam po chipie w końcu. Dla porównania w seryjnym 2.0eb schodzi nawet do 10.5.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 14-08-2024 o 12:36
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2024, 23:56   #2
klocolus

Domyślnie Odp: 1.6 ecoboost dziwne podszarpywanie przy pełnym bucie

Ok dla "potomnych" winna była pompa podciśnienia a raczej jednokierunkowy zaworek podciśnienia do sterowania blow-off, wygląda na to, że blow-off popuszczał przy maksymalnym ciśnieniu doładowania. Dziwne jest jedynie to, że w teorii podciśnienie tam jest potrzebne tylko po to aby go otworzyć ale być może komputer źle reagował na jego brak (a raczej skoki ciśnienie-podciśnienie) plus pompa napakowała oleju do zaworu sterującego. Wcześniej sprawdzałem sam zawór na turbinie i był ok bo wiem potrafi się membrana rozerwać. Plus wyjaśniło się "podciekanie" olejem turbiny. To były momentalne oscylacje doładowania wiec z samym wypadaniem zapłonu nic wspólnego.

Zaworek z aliexpress za kilkanaście złotych załatwił sprawę. Zero błędów z tym związanych nie było i nie ma ale z zaworkiem jeździ dobrze.
Stary 17-09-2024, 10:44   #3
firlej
ford::advanced

Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012

Może precyzyjnie określić, który zaworek wymieniałeś. Jakieś zdjęcie?
firlej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2024, 16:51   #4
klocolus

Cytat:
Napisał firlej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może precyzyjnie określić, który zaworek wymieniałeś. Jakieś zdjęcie?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tutaj dla 1.0 ecoboost i rzeczy które obsługuje są trochę inne ale ogólnie zaworek w tym miejscu. W 1.6 ecoboost jest do obsługi blow-offa.I tylko wcześniejsze roczniki 2011 być może początek 2012 go miały, później był elektryczny blow off, w moim 2014 jak i innym 2012 go nie ma.

W stary zaworek zajrzałem, membranę całą wessało i zapewne przemieliło resztek nawet nie ma. Powinien działać jak zaworek zwrotny w kompresorze tylko z podciśnieniem zamiast ciśnieniem.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania