![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Roman
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 benzyna
Rocznik: 2018
|
Witam.
Czy ta rurka z napisem Servise only służy do odpowietrzania układu chłodzenia. Jeżeli tak to czy ktoś mógłby mo powiedzieć jak odpowietrzyć układ. Czy wystarczy odkręcić ten zaworek i nie wiem co dalej. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-06-2010
Model: mondeo mk5
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2017
|
Witam!
Miałem wymieniana pompę wody i po przejechaniu około 1000 km zaczęło się być słyszalne przelewanie wody dochodzące z pod deski rozdzielczej. Podczas hamowania lub dodawania gazu. Chodź nie zawsze. Czasami słychać podczas włączenia silnika dźwięk jak by ktoś „zmywarkę włączał”. Samochód nie dymi przyspiesza normalnie. Wydaje mi się że układ chłodzenia nie może się sam odpowietrzyć. Płyn na otwartym zbiorniczku i zimnym silniku jest jak w instrukcji obsługi na pozycji max tak jak powinien być. Nie wiem co mógłbym sam zrobić żeby naprawić ten problem. Za wszystkie wskazówki serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wiesz te przelewanie wody jest podczas np. hamowania takie pluskanie jak by ktoś w butelce wodę przelewał, oraz podczas dodawania gazu dzieje się to po dłuższej jeździe tak około 15 km po mieście. A dźwięk chodzącej zmywarki jest podczas włączenia silnika przez jakieś 5 – 7 sekund. Wczoraj próbowałem go odpowietrzyć sposobami w znalezionymi w Internecie ale robiłem to nie skutecznie bo jest jeszcze ten dźwięk ale jest go mniej. W piątek będę miał więcej czasu to spróbuję jeszcze raz go odpowietrzyć. (Klimatyzacja na on czy off bez różnicy, cały czas jest ten hałas).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Odpowietrzyłem układ chłodzenia samochodu i nadal ten efekt pluskania jest. Podejrzewam serwo hamulcowe bo ten dźwięk wydobywa się z okolicy zegarów. Może płyn hamulcowy wyciekał z pompy do serwa, mam zalane na max płynu.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-02-2026
Model: Mk3
Silnik: 1.5 eb
|
Udało Ci sie rozwiązać ten problem? Mam to samo po wymianie pompy wody...
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|