Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ranger

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-11-2024, 19:35   #1
kubal5003
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Ranger
Silnik: 2.0 bi-turbo
Rocznik: 2019
Domyślnie Lokalizacja czujnika położenia wału

Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie w Ranger 2.0 bi-turbo 213KM znajduje się czujnik pozycji wału?

Forscan pokazuje błąd P0338 - Crankshaft Position Sensor 'A' Circuit High. Objawy mam typowe dla błędów takiego czujnika - przerywa, czasem gaśnie, czasem obniżona moc. Jak jest zimny jest OK, jak się troche rozgrzeje to zaczynają się problemy - to z tego co czytałem również jest typowym objawem.

kubal5003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2024, 08:44   #2
SAR37

Domyślnie Odp: Lokalizacja czujnika położenia wału

Stojąc przed otwartą maską, po prawej stronie, w tylnej części silnika, prawie w osi gniazda bagnetu olejowego. Czujnik jest zamontowany pionowo i wchodzi w pokrywę wałków rozrządu.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2024, 09:09   #3
kubal5003
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Ranger
Silnik: 2.0 bi-turbo
Rocznik: 2019

Dziękuję za odpowiedź, ale to nie jest ten czujnik o który mi chodzi. Znalazłem ten który opisałeś i to jest czujnik pozycji wałka rozrządu a nie czujnik pozycji wału. Nr części to potwierdza: GK2A 12K073.

Czujnik pozycji wału prawdopodobnie będzie gdzieś od dołu silnika..
kubal5003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2024, 10:09   #4
SAR37

Bo Tobie chodzi o „crankshaft” (wał korbowy) a nie o „camshaft” (wał rozrządu). Niestety, większość wyszukiwań pokazuje „camshaft”.
Z tego co widziałem na zdjęciach silnika, to ów czujnik jest zlokalizowany przy kole zamachowym, po prawej stronie (w osi tak jak czujnik wałka rozrządu). Gdyby wyjąć sam silnik i patrzeć od tyłu, od koła zamachowego, to powinien być na godzinie 11. To jedyne miejsce gdzie są zamontowane czujniki i przewody - niestety, dostęp jest fatalny, tuż przy grodzi silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania