![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: Ranger
Silnik: 2.0 bi-turbo
Rocznik: 2019
|
Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie w Ranger 2.0 bi-turbo 213KM znajduje się czujnik pozycji wału?
Forscan pokazuje błąd P0338 - Crankshaft Position Sensor 'A' Circuit High. Objawy mam typowe dla błędów takiego czujnika - przerywa, czasem gaśnie, czasem obniżona moc. Jak jest zimny jest OK, jak się troche rozgrzeje to zaczynają się problemy - to z tego co czytałem również jest typowym objawem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Stojąc przed otwartą maską, po prawej stronie, w tylnej części silnika, prawie w osi gniazda bagnetu olejowego. Czujnik jest zamontowany pionowo i wchodzi w pokrywę wałków rozrządu.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: Ranger
Silnik: 2.0 bi-turbo
Rocznik: 2019
|
Dziękuję za odpowiedź, ale to nie jest ten czujnik o który mi chodzi. Znalazłem ten który opisałeś i to jest czujnik pozycji wałka rozrządu a nie czujnik pozycji wału. Nr części to potwierdza: GK2A 12K073.
Czujnik pozycji wału prawdopodobnie będzie gdzieś od dołu silnika.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Bo Tobie chodzi o „crankshaft” (wał korbowy) a nie o „camshaft” (wał rozrządu). Niestety, większość wyszukiwań pokazuje „camshaft”.
Z tego co widziałem na zdjęciach silnika, to ów czujnik jest zlokalizowany przy kole zamachowym, po prawej stronie (w osi tak jak czujnik wałka rozrządu). Gdyby wyjąć sam silnik i patrzeć od tyłu, od koła zamachowego, to powinien być na godzinie 11. To jedyne miejsce gdzie są zamontowane czujniki i przewody - niestety, dostęp jest fatalny, tuż przy grodzi silnika. |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|