![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: focus mk1 kombi, focus c-max
Silnik: 1,8 v16 benzyna, 1,6 16V 85KW
Rocznik: 1998, 2006
|
Witam mam problem z kontrolką check engine po skasowaniu i przejechaniu kilku kilometrów powraca.
Żadnych zmian w równomierności pracy silnika czy spalaniu nie zauważyłem. mam silnik 1,6 85kw benzynka na zmiennych fazach rozrządu. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
A zmiany w mocy, a raczej w momencie obrotowym, są? W zasadzie wszystko masz w załączonych materiałach, teraz wystarczy sprawdzić jak zmieniają się fazy na wałku ssącym przy obciążonym silniku i porównać to ... no właśnie z czym. Albo jakieś dane kontrolne, albo pomoc kolegów, którzy mają ten silnik. Później ew. sprawdzić jakie sygnały idą do zaworu sterującego z PCM i jak na to reaguje KZFR. Może tylko zawór sterujący niedomaga lub jest jakaś niedrożność. Dawano był zmieniany rozrząd i czy KZFR były kiedykolwiek zmieniane? A w ogóle, to jaki ma przebieg ten silnik?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Rozrząd zmieniany był jakieś 500km temu. Przebieg z licznika 184 tyś .
Jesli chodzi o przyspieszenie to od 2000 obr ciagnie normalnie. Czujnik przy zimnym silniku ma ok 15 ohm , robiac pomiar na stykach . Ostatnio edytowane przez man1 ; 07-02-2025 o 16:48 |
|
|
|
|
|
#4 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I na koniec ew. zostanie sprawdzenie sygnału sterującego i zmiana kąta, ale tym z czego wrzuciłeś screeny chyba tego nie ogarniesz. |
|||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Rozrząd był robiony bez wariatorów.
Sprawdziłem dziś na prostej drodze i nawet na 5 biegu od 1000obr w górę pociągnoł bez szarpania. Pomiar na stykach zrobiłem tego co zamieściłem w załączniku To czujnik czy zawór jest? Proszę o wyjaśnienie. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
To, co na zdjęciu to zawór, który steruje przepływem oleju do wariatora (KZFR), po drugiej strony pokrywy zaworów, obok cewki masz czujniki położenia wałków. To czujniki pracujące w oparciu o efekt Halla, więc pomiar rezystancji jest nieprzydatny. Oscyloskop, lub test LED-em dały by więcej. Można także sprawdzić odczyty zmiany kąta np. za pomocą Forscan-a odczytując odpowiedni parametr (PID).
Wracając do samego zaworu, to PCM steruje tym zaworem i w zasadzie w takim przypadku sterowanie to powinno się odbywać za pomocą wypełnienia impulsu tzw. PWM. Piszę tak, ponieważ nigdy nie miałem potrzeby tego sprawdzać w tym konkretnym przypadku, ale we współczesnych samochodach sterowanie PWM jest bardzo często stosowane. Łatwo to zresztą sprawdzić i oczywiście oscyloskop będzie najlepszy, ale jest także inny sposób. Wystarczy miernik uniwersalny, tylko z funkcją pomiaru częstotliwości i wypełnienia impulsu. Jeśli program diagnostyczny udostępnia parametr (PID) jak PCM steruje tym zaworem, to wystarczy dwie wartości porównać. Niestety dalej nie będzie wiadomo, czy prawidłowo sterowany zawór przepuszcza odpowiednio olej, czy ten olej dociera do wariatora i czy jest prawidłowa reakcja samego wariatora. Na podstawie tego co napisałeś trudno o jakieś konkretne wskazówki ponieważ: 1. Awaria jest krótko po wymianie rozrządu, a to może być powiązane. 2. Wariator swoje już przejechał i nie został zmieniony i to także może mieć związek. 3. Brak informacji o zmianie kąta walka ssącego i w zasadzie nie wiadomo, czy zmiana następuje, a jeśli tak, to w jakim zakresie. Jak w tygodniu znajdę chwilę to podpatrzę jak to działa w moim FF3, niestety, to co zobaczę może, że różnić tym co będzie u Ciebie. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|