![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-02-2004
Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
|
Witam
Po długiej przerwie ale muszę się podzielić super fajny samochodem co jest ford mondeo Nadszedł czas wymiany forda mondeo na innego młodszego forda. Związany – posiadający forda mondeo od 1998r model mk I , III i V nadal - obecnie brak następcy czas na zmiany. Każdy z tych modeli przejechałem dużo kilometrów można napisać książkę bez awaryjności MK I 650 tyś rzadko wymieniany olej co ok 100 tyś, mk III 450tyś również rzadko wymieniany olej co 70tyś. Były to silniki wolno ssące mk V 500tyś tu wymieniany olej regularnie silniku jest na turbinie wyżyłowany 280KM silnik po chipie od przebiegu 110tyś ani grama oleju nie bierze do teraz. Wszystkie auta nigdy nie zawiodły. Najmniejsze zużycie wizualne i eksploatacyjne z tych samochodów wbrew pozorom miał mk V można powiedzieć przebieg max 150 tyś nic nie wytarte kierownica nowa i siedzenia oraz cała pozostałość. Co do eksplantacji: MK V tarcze hamulcowe 4 razy, amortyzatory tył 3 razy i 3 razy wahacze przód oraz plastik wybieraka skrzyni biegów. Zdarzało się też opony letnie 2 razy na sezon wymienić z średniej półki, zimowe opony zawsze przejeżdżały sezon lub 2 sezony. W modelach MK I i MK III było podobnie tam dodatkowo było wymieniane łożyska piast oraz piasty. MK I rozrząd zgodnie z instrukcją obsługi w MK III i V nigdy, oraz tarcza sprzęgła i docisk bo skrzynia manualna MK I i III 3xrazy. MK III dźwigienki - plastiki otwierające dolot ssący krótki lub długi mankament tego silnika MK V Olej w skrzyni biegów co 120 tyś bo automat w MK I i MK III nigdy. Wady zalety porównanie do modeli. MK I Najlepszy bagażnik co do kombi w MK III nie był idealnie płaski. Rdza na nadkolach szczególnie tył, kierownica skórzana nie wytrzymała wytarła się. MK III Silnik V6 pożerał olej spalanie w miarę duże, a dynamika nie zadowalająca co było na papierze. Dużym plusem tylko Brzmienie . Mniej rdzy co do poprzednika. Lepsze prowadzenie mogę powiedzieć że nawet od MK V. MK V Najlepiej wygłuszenie wnętrza od poprzedników. Silnik super najmniejsze spalanie od poprzedników, a radość lepsza spalanie od 8l/100km do 15l/100km. Rdzy zero. Wszystkie wady i zalety napisałem tylko i wyłącznie po przejechanie tylu kilometrów bez żadnych poważnych usterek nie czepiając się kierowców niedzielnych co mają problemy np. za twardy pedał hamulcowy, ciężko obracająca się kierownicą, słabo chłodzącą klimatyzacją z tyłu, szyby skrzypią przy otwieraniu lub zamykaniu, lub mrowieniu w du…..pie przy prędkości 200km/h samochód ma jeździć chodź tych wat nie ma!!, a nie chwalić się sąsiadowi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Reasumując chcę kupić znów Forda mondeo brak już nowych i w w Europie mało fajnych Fordów więc kupiłem Exsplorera 2024 r za wielkiej wody jak MK V i mam kilka pytań do naszych fachowców co grzebali w poprzednich moich samochodach. Czy da się : 1. Chip tunik silnika bo podobno sterownik jest zablokowany od 2018r? 2. Wgrać język polski 3. Zamontować ekran LCD na licznik zegarów mam tylko duży ekran na konsoli środkowej 4. Sync 3 na Syc 4 5. Oglądanie YouTube nie słuchanie |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|