Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2025, 11:16   #1
Mustang67
ford::amateur

Imię: Sławomir
Model: S-MAX 2006-2015
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Wyciek oleju z kolektora ssącego 2.0 TDCI DW10C

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post więc wybaczcie jak coś pójdzie nie tak z obsługą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie znalazłem podobnego tematu, więc podzielę się swoim problemem.
Samochód od nowości mój, jeden kierowca, S-MAX 2011, 2.0 TDCI, DW10C, przebieg 302 tyś. zrobiony myślę w 70% w trasie. Do 270 tyś serwisowany w ASO... ale koszty ASO niestety w końcu mnie pokonały (chociaż części nadal kupuję oryginalne).
Przeglądy robię od początku co 15 tyś. a nie co 20 jak podaje książka.

Parę dni temu robiłem przegląd i niestety pojawiły się krople oleju na łączeniu silnik-skrzynia (zebrały się na dole). Spod auta poświeciłem latarką i okazało się, że prawa półoś też jest zaolejona na całej jej długości.
Poświeciłem głębiej i wychodzi na to, że od oleju "świeci się" od spodu kolektor dolotowy zarówno z lewej i prawej strony (tyle co udało się dojrzeć).
Stąd też olej na łączeniu silnika i półosi.

Zanim rozbiorę, chciałem zorganizować sobie od razu nowe uszczelki i oringi kolektora ssącego, dopytać ceną za odmę... sklep Forda poinformował mnie, że uszczelki nie występują oddzielnie - trzeba kupić cały kolektor! Cena właściwie zaporowa, na odmę zresztą też nie mała.
Póki co ich nie kupiłem, więc szukam najpierw pomocy na forum.

Co sądzicie, co może być przyczyną tego problemu?
Zaznaczam, że podczas wcześniejszego przeglądu nie zauważyłem, żeby się coś gdzieś pociło.
Tym razem jednak zastosowałem płukankę olejową ale nie sądzę, żeby to cokolwiek spowodowało. Płukanka była zrobiona przed samą wymianą oleju a półoś jest mokra na całej długości i średnicy, więc musiało to się zacząć dziać w ostatnich tysiącach przejechanych kilometrów.

Czy po demontażu kolektora można spokojnie go skręcić na te same uszczelki, czy szukać zamienników?
Czy gdyby była to kwestia odmy, to czy jest w jakiś sposób do naprawy?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Ostatnio edytowane przez Mustang67 ; 18-05-2025 o 15:02 Powód: Doprecyzowanie opisu
Mustang67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2025, 23:00   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Wyciek oleju z kolektora ssącego 2.0 TDCI DW10C

Cytat:
Napisał Mustang67 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co sądzicie, co może być przyczyną tego problemu?
Cytat:
Napisał Mustang67 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2011, 2.0 TDCI, DW10C, przebieg 302 tyś.
Sam sobie odpowiedziałeś. Po 14 latach i sporym przebiegu ma prawo puszczać.

Cytat:
Czy po demontażu kolektora można spokojnie go skręcić na te same uszczelki,
Móc to można tylko kompletnie bez sensu pewnie będzie ciekło jeszcze bardziej. Weź zamiennik reinza lub elringa i bedzie dobrze pod warunkiem że prawidłowo zdiagnozowałeś. Przy okazji kolektor i kanały dolotowe do wyczyszczenia na pewno nie zaszkodzi też egr jak już bedzie blisko. Jedyny minus to taki, że chyba do kolektora w dw10c trzeba rozpinać układ wtryskowy jak dobrze pamiętam.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2025, 10:42   #3
Mustang67
ford::amateur

Imię: Sławomir
Model: S-MAX 2006-2015
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wyciek oleju z kolektora ssącego 2.0 TDCI DW10C

Tak oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że pewne elementy trzeba wymienić po takim przebiegu.
Bardziej chodziło mi o samą kwestię źródła problemu, czy np. właśnie może to być kwestia uszczelek pod kolektorem albo zużyta odma itp.

Zamówię sobie te uszczelki i rozbiorę dolot.
Spróbuję wyczyścić ewentualny nagar, który gdzieś się pozbierał (nigdy to nie było rozbierane) i zobaczymy.

Dzięki za info.
Mustang67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania