![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Witam forumowiczów,
Posiadam Ford Mondeo mk5 z 2016r. Z silnikiem 2.0 tdci 180 km. o oznaczeniu silnika DW10f. Mam problem z szybkim zapełnianiem dpf. Sprawa wygląda tak, że podczas normalnej jazdy dpf soot% rośnie bardzo powoli i jednostajnie. Problem pojawia się, gdy po rozgrzaniu silnika na 10-20 min wyłączę silnik po ponownym ruszeniu dpf soot% wystrzela w górę o 10-20 % i powoli spada. Tutaj mam wrażenie, że sterownik dostaje jakieś przekłamane dane np. Z czujnika ciśnienia spalin dpf i później podczas jazdy koryguje te obliczenia, bo dpf soot% spada praktycznie to wartości z przed ruszenia. Czujnik różnicy ciśnień (delphi) wymieniłem jakiś czas temu, ale to nic nie pomogło. Nie dawno zauważyłem, że czujnik ten na wyłączonym silniku pokazuje wartość -1,8 kpa. Podmieniłem go na poprzedni oryginalny czujnik FoMoCo i ten na wyłączonym silniku pokazuje wartość -0,9 kpa i tutaj po ponownym ruszeniu po chwilowym postoju wartość dpf soot% również chwilowo rośnie, ale już nie tak gwałtownie i nie 10-20%, a o ok 5%. I tutaj moje pytanie: czy sądzicie, że błędne wskazanie czujnika na wyłączonym silniku (tutaj -1,8 kpa delphi, lub -0,9 FoMoCo) ma wpływ na takie wachania dpf soot%. Czy to prawda, że sprawny czujnik nawyłączonym silniku powinien wskazywać 0kpa? Może te tańsze delphi przekłamują, czy warto zainwestować parę stówek więcej w oryginalny czujnik?Dodam, że po wymianie czujnika robiłem reset jego wskazań w FORScan, ale nie da się go wyzerować. Dołączam wykres ja to mniej więcej wygląda. Przerwana czerwona linia to prostuj. Gdyby brać pod uwagę używanie auta w trasie to się było by problemu. Ale w mieście kiedy auto jeździ na krótkich odcinkach dpf soot% skacze o kilka procent, pcm nie zdąży skorygować parametrów i auto jest wyłączane, po czym staruje od wyższego dpf soot% i znowu skacze o kilka procent efektem czego jest wypalanie dpf co 80-100 km. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Czujnik ciśnienia odpowiada za LOAD. Moim zdaniem trzeba szukać we wskazaniach innych czujników silnika, bo na podstawie wielu danych sterownik liczy SOOT.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Ok, prawdopodobnie mylę te pojęcia, w forscanem oba parametry są opisane podobno, jeden DPF_SOOT_LD,% - i to jest fizyczne zapełnienie filtra, a drugi DPF_LOAD,% obliczany na podstawie czujników. Mi chodzi o ten drugi parametr. To musi mieć jakiś związek, bo przy czujniku z większym offsetem -1,8 kpa DPF_LOAD,% skacze o 15-20%, a z mniejszym -0,9 kpa o 5%
Ostatnio edytowane przez Gregor157 ; 11-11-2025 o 22:13 Powód: zmiana zalacznika |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| dpf , spaliny |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|