![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Kuga St Line X
Silnik: 2.0 Ecoblue MHEV
Rocznik: 2020
|
Witam.
Kilka miesięcy temu miałem akcję serwisową 24E06 w spoim Kuga 2.0 Ecoblue, związaną z aktualizacją oprogramowania modułu PCM. Od samego początku zauważyłem istotną zmianę mocy silnika. Po jakimś czasie wydaje mi się, że się unormowało, ale obecnie widoczna jest różnica w mocy w zależności od ustawienia trybu pracy (na sport wydaje się mocniejszy). Pod koniec maja 2025 miałem wymieniany olej. Przejechałem ok. 4-5 tysięcy km. i system pokazał mi konieczność wymiany oleju (zostało 5%). Przed aktualizacją oprogramowania wymieniałem olej co roku po ok. 10 tysiącach, pomimo iż komputer pokazywał, że żywotność oleju jest jeszcze na ok. 50%. Tak istotna zmiana w trwałości oleju po zmianie oprogramowania? Jak jest u Was? Ktoś ma podobnie po aktualizacji? Znajomy powiedział mi, że jest to związane ze znacznie częstszym wypalaniem filtra DPF, ale żeby aż kilkukrotnie zmniejszyć trwałość oleju? Gdzie tu ekologia? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
|
po wymianie oleju i aktualizacji pcm zapomnieli zapewne zresetować komunikat o wymianie oleju
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Kuga St Line X
Silnik: 2.0 Ecoblue MHEV
Rocznik: 2020
|
Jest taka opcja, chociaż ostatnią wymianę oleju miałem poza ASO. Dzisiaj wstawiłem samochód do ASO w celu wymiany wadliwych czujników ciśnienia w oponach (padły 3 szt.). Mają sprawdzić co i jak.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|