![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-10-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi "130KM"
Rocznik: 2005
|
Witam,
Jestem swiezym uzytkownikiem Mondeo jak i nowym czlonkiem forum - zatem - dzien dobry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakis czas juz staram sie sledzic forum jak i wyciagac stare watki al ejak na razie nie znalazlem nic w temacie jaki mnie ineresuje. Otoz: po odpaleniu mojego auta, kiedy chodzi jeszcze na luzie a ja zapinam pas, raz na jakis czas slychac (powiedzmy 50% odpalen) jeden, pojedynczy stuk. Wydaje mi sie ze gdzies z przodu. To podobny dzwiej jakby nagle odpuscily hamulce czy cos podobnego. Jakies sugestie Szanownych Forumowiczow? Aha - mondek po pierwszym liftingu, pocztek 2005, 2,0 TDCI, 130KM, kombi. Pozdrawiam PS przy okazji, u mnie wszystkie tricki (blokada centralnego, kontrolka pasow etc) dzialaja. Mam tez oprawki do zarowek na nogi z przodu i podlaczenie "jack" w schowku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
U mnie w 2,0tdci na zimno stukało koło zamachowe dwumasowe, ale nigdy przy wciśniętym sprzęgle. Może sprawdź i upewnij się czy u ciebie stuka tylko na luzie, jeśli tak to dodatkowo bardzo leciutko wciśnij sprzęgło - czy jak jest stuk to czujesz delikatny skok pedału.
Druga możliwość - masz włączony pełny nawiew powietrza na szybę - bez twojego udziału, w pełni automatycznie załącza się sprężarka klimy. Można to wyeliminować ustawiając pokrętło nawiewu na szybę o włos słabiej.
|
|
|
#3 |
|
|
nie nawiewu nie mam na szybe. Stadardowo ustawiony klimatronic.
Sprawdze te zajawke z kolem dwumasowym... dziekuje.
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-09-2008
Model: Jest: Volvo S40 i jest Mondeo MK3
Silnik: 1.6 115KM D2 oraz 1.8 Duratec 125KM
Rocznik: 2010 i 2003
|
Mam cos podobnego w moim Mk1. Odpalam ruszam i nagle głuchy metaliczny dzwiek gdzies z przedniego zawieszenia, wg mnie to raczej nie zacisk to brzmi jak jakas sprezyna jakby cos otwierala i to cos uderza o metal. mialem tez podobny dzwiek z tylu ale odkrylem ze to z butli z gazem jak sie na gaz zalacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. hihih Mondeo mam ok 22.09.2008 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Aha - nie mam doswiadczenia w Mondeo ale wydaje mi sie, ze biegi (wteczny i 1,2) "ciezko" wchodza. Alu tu, jak wspomnialem, nie mam porownania - moze to taka uroda Mondeo...
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
cholera, moze to jednak gdzies w heblach?
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Poproś kogoś, żeby odpalił silnik przy podniesionej klapie, a ty staraj się zlokalizować stuk. Jeśli dochodziłby z okolicy paska klinowego, to jest możliwość, że stuka koło pasowe dwumasowe, to bardzo częsta usterka. Na szczęście wymiana nie jest kosztowna.
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-08-2007
|
heh, ja też mam podobną dolegliwość. pojedynczy stuk do 10 sekund po uruchomieniu. występuje przeważnie na postoju (chyba że zdążę ruszyć) z dziwną częstotliwościa. czasami przy każdym uruchomieniu, czasami co któreś, któreśnaste. dzwięk przypomina jakby kamień uderzyło podwozie (dżwięk głuchy i wyraźny). wydaje mi się, że gdzieś z prawego przodu. myślałem, że hamulce ale okazały się ok. wymieniłem linki tylnych - dźwięk pozostał. poźniej miałem pomysł, że może jest problem z którąś z klapek regulującą przepływ zimnego/ciepłego powietrza lub nawiewu góra/dół ale test klimatronika nic nie wykazał. wszystkie paski mam wymienione, napinacze, małe koło dwumasowe itp. drążąc temat zasugerowano mi (abscar), że problemem może być powoli padające łożysko kompresora klimatyzacji. w wolnym czasie muszę podjechać do jakiegoś speca od klimy i zobaczymy czy się poprawi. jeśłi nie to nie mam już pomysłów. samochód pozytywnie przeszedł przegląd w aso (sugerowałem "usterkę"), sprawdzali go chłopaki z abscar oraz kilka dni temu stacja kontroli pojazdów -brak jakichkolwiek uwag. stukanie męczy mnie już prawie pół roku więc jeśli ma ktoś jakieś pomysły przyłączam się do zapytania.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
Silnik: 2.0 TDCi 130HP
Rocznik: 2004
|
Też miałem takie stukanie (dosłownie jakby kamień uderzał w podwozie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W zeszłym tygodniu wymienili mi sprzęgło i koło zamachowe i stukanie ustało. Ale, żeby nie było zbyt kolorowo to zaczęło stukać coś przy dodawaniu gazu (ale tylko jak samochód był na biegu). Znów udałem się do ASO w Gdańsku no i okazało się, że trzeba wymienić poduszkę skrzyni biegów.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
|
Zamiast szukać jakiś dziwnych rozwiązań to najpier ustaw nawiew na ECO a na 99.99% stuk zniknie :fcp26
Panowie zapomnieliście o czymś takim jak sprężarka klimy? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|