![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2009
Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
|
Jakoś nie znalazłem ciekawych informacji na temat porządnie nagłośnionych Galaxy mk1 a że zaczynam prace zmierzające do uzyskania dobrego dźwięku w moim aucie zakładam ten temat, może znajdą się osoby których auta ładnie grają?
Pierwszy etap to przednie drzwi. Wygłuszenie, dystanse MDF, przewody, głośniki Hertz HSK 165, przeróbka obicia aby głośnik nie był osłonięty żadnym plastikiem czy siatką... po wakacjach może skończę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Drugi etap to tweetery, najpierw znalezienie odpowiedniego miejsca, niekoniecznie fabrycznego ale to dopiero jak już midbasy zagrają. Wszelkie uwagi, propozycje, prezentacje swoich systemów mile widziane. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marcin
Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9/116
Rocznik: 2005
|
u mnie też gra Hertz HSK 165 w każdych drzwiach. drzwi wygłuszone i mdf. steruje tym DEH-P5800MP. do tego był jeszcze dopalacz 4 kanałowy i tuba ale niestety potrzebuje do pracy 7 foteli i dopałkę musiałem wymontować :-(
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jakiej grubości masz dystanse w drzwiach? Gdzie umieściłeś tweetery?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
dystanse mi robili w car audio więc nie wiem. tweetery w orginalnych miejscach.
ps. cały czas myślę o zrobieniu skrzynek pod siedzeniami z basikami :-) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jeśli chodzi o bas to zamiast skrzynek pod siedzeniami może lepiej umieścić głośniki w tylnej klapie? Jakby dorobić całe nowe obicie to całkiem spora przestrzeń się tam zrobi. Tyle że teleskopy mogą nie utrzymać klapy i tu może być problem.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-12-2008
Model: Focus II Kombi (Ghia+Denso)
Silnik: 1.6 TDCI (110KM)
|
Te Hertze będą grały pod samym radiem ,czy przewidujesz wzmaka ?
Jaką masz jednostkę sterującą - radio ? Bas chcesz wycisnąć tylko z Hertzów ,czy przewidujesz jakąś skrzynkę ? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Z poprzednich instalacji mam dwa wzmacniacze (4x75 Sony XM-745HX i 2x100 Sony XM-1002HX), radio z CD Sony CDX-C880R, zmieniarka 10CD do tego procesor dźwięku Sony XDP-U50. Docelowo 1002 będzie ciągnął Hertze w przednich drzwiach i to ma być fundament całego systemu. Dodatkowo w tylnych drzwiach wylądują odseparowane Spectrony 165mm a na samym tyle dwudrożne Infinity Kappa 100mm. Tył będzie zasilany z radia i używany okazjonalnie. Co do basu to spróbuję obyć się bez suba, fabryczne głośniki w niewytłumionych drzwiach schodzą zadziwiająco nisko jest więc szansa że Hertze zasilone wzmacniaczem dadzą kopa. Jeśli nie to na początek sub 25cm w skrzynce zasilany z mostka 1002 a wtedy 745 w mostku zasili przód. Mam pewien komfort o cały wymieniony osprzęt posiadam, kwestia montażu.
EDIT: Oczywiście na tej konfiguracji nie koniec, to dopiero początek. W dalszych planach wymiana radia i wzmacniaczy ale decyzja o tym zapadnie po odsłuchach. W domu mam system z lampowym wzmacniaczem i jestem miłośnikiem takiego właśnie brzmienia tyle że w samochodzie takie ciepłe, łagodne brzmienie może się nie sprawdzić. Zobaczymy, na początek przednie drzwi dopiero wtedy coś będzie wiadomo. Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 04-06-2009 o 22:56 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
potwierdzam-Hertz bez wzmacniacza gra ładnie i ma fajny głęboki basik ale po dodaniu wzmacniacza do tych głośników dzwięk jest na prawdę super...
ktoś z forumowiczów montował głośniki w schowkach pod siedzeniami i fajnie to opisał,jak znajdę to wrzucę link |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-11-2006
Model: Citroen C8
Silnik: 2.2 HDI
|
u mnie był fabryczny kpl z wersji Ghia, grało nawet nieźle jak na serię, ale daleko było do porządnego dzwięku. W poprzednim aucie miałem hertze ale nie spełniły moich oczekiwań......teraz w galaxy wymieniłem wszystko + wygłuszenie. Założyłem na przód jakieś angielskie ( nie pamietam ) na tył w dzwiach powerbasy......jednostka centralna to obecnie od tygodnia JVC KD-AVX11 EXAD z niesamowitym ekranem 2.7 cala. Gra rewelacyjnie a i filmy można ogladać do tego pilot dla wygody i mam tylko w planie montaż lcd pod sufitem :-)
Aktualnie dzwięk na bardzo zadowalającym poziomie - nasycenie niskich i tonów wysokich dla mojego ucha rewelacyjne a i kilka osób było zaskoczonych jak całość gra :-) Ostatnio edytowane przez tomi98 ; 19-06-2009 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Głośniki napędzane radiem czy wzmacniaczem?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|