Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2009, 15:18   #1
prezesik0204
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Brak mocy po regeneracji turbiny ???

witam . potrzebuję namiary na firmę która zajmuje się regeneracja turbosprężarek najlepiej ze śląska rejony zabrze, gliwice, itp . lub jeśli ktoś ma do sprzedaży to też proszę o info ( ford focus I 1.8 TDCI 115KM ). dzięki

Ostatnio edytowane przez SRS ; 16-11-2015 o 13:54
prezesik0204 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2015, 00:51   #2
Mularo
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Focus MK I
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Regeneracja

Po regeneracji turbiny auto nie jedzie.

Witam wszystkich, padło mi turbo w focusie. Oddałem do regeneracji, dowiedziałem się, że ktoś zrobił z turba "hybryde" środek ślimaka został przetoczony (powiekszony) i części wsadzone od turba 130konnego i przy tym komputer wtryskow był też robiony. Gościu wsadził jakieś części prawdopodobnie od jakiego 130konnego tdi (sam nie wiedział z jakiego to modelu). Przypomnę ze chodzi o Focusa mk1 1.8tdci 100km. Przy odbiorze turbosprężarki gościu mi mówi ze zmienił ustawienia turbiny na fabryczne. Pamiętam jak mówił o jakimś ciśnieniu ze fabrycznie ma być 6 barów a u mnie było ponad 7 barów. Lecz doszliśmy do wniosku, że skoro był "tuning" i te ustawienia zostały zmienione to lepiej żeby zostało tak jak było i poszedł zmienić, powiedział ze zmienił na przybliżona wartość tego co było i będę dobrze. Stwierdziłem ze skoro tak mówi to może będzie... Zapłaciłem 600zl. Okazało się ze auto jednak nie jedzie słaby dół zbiera się powoli i od 3.5 tys obr. przestaje się zbierać. Co może być tego przyczyną czy zmienione wartości w ustawieniach czy może coś innego ma jeszcze na to wpływ. Powiem jeszcze, że wcześniej Focus od 2tys w niemal w fotel i kręcił się do końca jak szalony. Wiem ze diesla się tak nie kręci ale auto mam już 3lata wiec parę razy się zdążyło ;-). Powiedzcie mi gdzie może tkwić problem. I jak to ewentualnie załatwić jeżeli gościu bd się wypieral, że to nie jego wina i bd mi wciskać ciemnote. Jeszcze dziś się wybieram z reklamacja i wiem ze koszty wyciągnięcia turba mnie nie ominą ale jeżeli nie zrobi to chciałbym zwrot pieniędzy (cokolwiek). Piszcie jeżeli coś przychodzi wam do głowy. Pozdrawiam.
Mularo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2015, 01:45   #3
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Regeneracja

6 bar ? tyle to w odrzutowcu jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 1,2 zapewne powinno dmuchac, jak przerobione to moze z 1,5 bara, ale nie 6, to zmienna geometria, moze podcisnienia nie podpiete, strrowanie podcisnieniami padlo, gruszka ? wiele jest przyczyn.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2015, 08:46   #4
medar
ford::average

Model: transit
Silnik: 2.0 tddi
Domyślnie Odp: jak mozna sprawdzic czy dziala turbo

Jak dla mnie regeneracja turbiny za 600 zł to jakiś żart. Na Twoim miejscu podjechałbym na hamownie, zrobił testy wydajności i z dopiero mając dowody w formie wydruków , wrócił do tego gościa. Oczywiście o ile faktycznie będą odbiegać od normy. Poza tym sprawdź szczelność układu na wyjściu , od turbo do kolektora. W moim przypadku powód był banalny, po prostu rozszczelniła się chłodnica.
medar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2015, 09:51   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Domyślnie Odp: jak mozna sprawdzic czy dziala turbo

Cytat:
Napisał Mularo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopisze jeszcze ze wcześniej turbo delikatnie gwizdalo i rwalo do przodu jak padło to było słychać tylko głośny gwizd i auto jechało jak zwykły diesel. Teraz turba w ogóle nie słychać.
Generalnie turbo powinno być niesłyszalne. Prawie kompletna cisza. Skoro jakiś czas przed naprawą gwizdało, to już było na zdechu - i w końcu przyszła na niego pora, albo przeróbka ma hybrydę nie była doskonała.

Co do pozostałych kwestii - napisałeś post w dziale Transita, nie znam dobrze silnika 1,8tdci i nie wiem czy twoja turbina jest z zaworem upustowym (czyli wastegate), czy ze zmienną geometrią łopatek (czyli VTG). Sprawność tych układów ma podstawowy wpływ na działanie turbiny. Ale i tak - to co opisujesz co zostało zrobione w tej turbinie to nie wróży niczego dobrego.
Spróbuj reklamować usługę - ale co tu reklamować, skoro nie da się już powrócić do stanu pierwotnego i nie bardzo wiadomo, jak turbo prawidłowo zregenerować.
Przy reklamacji każdy będzie się tłumaczyć, że dałeś nietypową hybrydę, że zrobił jak było - a że nie działa, to nie jego wina. Sądzę, że stracisz tylko nerwy i czas.

Jeżeli zależałoby mi na technicznej sprawności - to w tej sytuacji kupiłbym oryginalne dla tego silnika, regenerowane lub nowe turbo w autoryzowanym zakładzie, potem pojechał do tunera z hamownią na ponowne ustawienie auta. Koszt bardzo duży, ale praktycznie nie widzę innej możliwości.

Spróbuj zamieścić swój post w dziale tuningu - może czegoś więcej się dowiesz.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania