Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-10-2009, 22:27   #1
conris
Zablokowany

Model: mondeo 2l Kombi 145.S-max,Focus 2 SW
Silnik: 2l 145, 2,3HE, 1,6 16V Ti VCT
Rocznik: Mondeo2003, S max2009,F2005
Domyślnie FF1 vs FF2

Pytanie do tych co jeździli FF1FL i FF2Ti VTC
Dotyczy wersji Kombi:
Czy wyrażnie odczuwana jest różnica w twardości i sztywności zawieszenia na niekorzyść MK2.
Glośność i elstyczność jednostki napedowej była z korzyścią dla Mk1FL
Plynnosóc przełacznia biegów, praca sprzegla były lepsze w Mk1.
Te watpliwości nasuwają mi się po powtornej przesiadce na FF1 FL
104kkm z Mk2 95.kkm.Mk1 zdecydowanie przyjemniejszy i bardziej komfortowy w prowadzeniu od "traktora".Jeden i drugi benzyna 1,6

conris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 08:48   #2
Cien77
ford::average

Model: Focus I i II; Fiesta; Mazda Tribute aka Ford Escape, Maveric
Silnik: 2,0 ZETEC; 1,6 ZETEC i 1,6 Ti-VCT; ecoboost 1.0 100KM
Rocznik: 2003, 2004, 2008 i 2014
Domyślnie Odp: FF1 vs FF2

Co prawda nie kombi, ale HB FF1FL 1.6 i sedan FF2FL 1.6 Ti-VCT. Obydwa używane przemiennie na co dzień.
zawieszenie, biegi i sprzęgło - nie mam preferencji, to racze odczucia subiektywne i może trochę "ułożenie": konkretnego egzemplarza.
Elastyczność?
Są różnice, FF1FL inaczej reaguje na pedał gazu, po prostu reaguje klasycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
FF2FL - silnik Ti-VCT ma całkiem inną charakterystykę pracy.
Dla mnie klasyczny 1.6 jakby lepiej "wiedział" jak chcę przyspieszać depcząc gaz, dla Ti-VCT trzeba to "wytłumaczyć". Jednak to są odczucia subiektywne. Moja żona bardziej sobie chwali silnik Ti-VCT (przyspieszenie, elastyczność), ja tak naprawdę nie mam preferencji.
Ti-VCT wyraźnie głośniejszy, a może tylko bardziej denerwujący dźwięk. Jak dla mnie dłuższa jazda z prędkością ok. 170km/godz nie do przyjęcia, zbyt natarczywy hałas.
Na co dzień rano, moja żona zabiera kluczyki od FF1FL, ale twierdzi, że FF2FL "fajniej" się jeździ. Jednak to też różnica sedan vs. hb. Z doświadczenia wiem, że gdyby jeden z nich był kombi, to moja połowica by na nim psy wieszała, bez względu na silnik itp.
Cien77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania