![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-08-2007
Model: Focus II
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2007
|
witam. od jakiegoś czasu przy dużej wilgotności, najczęściej po deszczach, jak odpalę auto strasznie piszczy, charakterystyczne świerszcze, coś w rodzaju nienaciągniętego paska. problem w tym, że pasek jest naciągnięty. po paru minutach piszczenie ustaje, ale trwa zwykle 5-10 minut. czy ktoś się zetknął z tym problemem. co to może być i jak to naprawić bo jest to irytujące. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-12-2008
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
wielkie dzięki, jutro sobie wydrukuję. wiem, że to temat rzeka, ale najczęściej po konkretnym pytaniu pada kilkanaście odpowiedzi z których wynika jedno - wymień prawie wszystko, a ja nie mam ani pieniędzy na to, ani czasu. także przeczytam i dam znać co było u mnie, chyba, że ktoś chciałby opisać co jest problemem i jak się go pozbyć. będę b.wdzięczny.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-11-2009
Model: Focus Ghia Combi
Silnik: 2.0 16V
|
Za piszczenie paska wielorowkowego odpowiada w zasadzie automatyczny napinacz .
W zasadzie - gdyż może być jeszcze krańcowo zużyty pasek , jak również zanieczyszczone koła pasowe . Jeżeli wykluczysz te dwa ostatnie czynniki - to zostaje Ci jedynie wymiana napinacza . |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ja tez mam świerszcza. Ściągnięcie, sprawdzenie i założenie paska zajmie mi 2 godziny pod blokiem. Sprawdzę wszystko po kolei. Na razie wiem jedno napinacz lata u mnie jak żyd po pustym sklepie. Dobry napinacz kosztuje 300 zł dlatego najpierw trzeba wykluczyć inne rzeczy.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
u mnie było tak:
wymieniłem pasek wielorowkowy plus rolki piszczenie nie ustało przysłuchałem sie dobrze i wymieniłem rozrząd popiskiwała rolka napinacza od rozrządu.Okazało sie ze podczas wymiany rozrzadu paprochy wymienili tylko pasek a zostwili starą rolkę pochulało 60 tysi i zaczeła piszczeć szczególnie jak było wilgotno. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
czyli reasumując:
1. sprawdzić pasek. 2. sprawdzić kołą pasowe. 3. jeżeli 1 i 2 są ok. to wymieniamy napinacz. dziękuję. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Polałem dzisiaj pasek wodą ze strzykawki i piszczenie ustało na krótko. Jutro wysmaruje pasek talkiem i zobacze co sie bedzie działo. Zakupiłem oryginalny pasek forda na alledrogo. Podobno pasek każdej firmy jest inny tzn. różnią się długością, szerokością, wykonaniem. robirobi zaktualizowałem nieco katalog Pasek plik Piszczenie paska na chomiku.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
wlja dzięki.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Posmarowałem pasek talkiem ale po kilku dniach świerszcz powrócił. Pozostaje wymienic pasek i sprawdzić wszystkie rolki.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|