Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-12-2009, 18:32   #1
Przemol121981
ford::average

Model: Ford Fiesta Ghia
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Zamarzajace paliwo

Czy dolewaliscie benzyny do oleju napedowego?Slyszalem ze mozna dolac nawet do 10% pojemnosci paliwa w zbiorniku aby uniemozliwic zamarzanie oleju napedowego.Czy to bezpieczne dla silnika a zwlaszcza Turbosprezarki?

Przemol121981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 20:38   #2
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Zamarzajace paliwo

Ja polecam szereg dodatków do silników wysokoprężnych jest ich cała gama i pomagają w tym aby parafina nie wytrancała się z paliwa. Bęznyna dobry sposób 10 lat temu gdy nie było dodatków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-12-2009, 15:12   #3
p.s.

Model: Fiesta mk.VI
Rocznik: 2003

Przemol nie dolewaj benzyny bo prędzej czy później będziesz wtryski robił!!!!
Jeśli już koniecznie musisz to dolej jakiegoś dobrego preparatu przeciw wytrącaniu się parafiny. W kwestii co dobre poczytaj forum, było tego trochę.
Ale najlepiej nic nie dodawać. Common Rail jest delikatny i mimo że nic się zadziać nie powinno, to ja wolę dmuchać na zimne. Tankuję na 2 sprawdzonych stacjach i jest dobrze. Normalna ropa sprzedawana teraz jest ok. Problemy są tylko na początku zimy, gdy na niektórych stacjach (z mniejszym ruchem, albo u cwaniaków) serwują letnie paliwo, które może marznąć. Teraz rafinerie dostarczają paliwko dostosowane do zimy.
Więc raczej 1. dobra stacja, 2.jak już musisz, to markowy dodatek, 3.nigdy benzyna, nie do TDCI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.s. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2009, 15:39   #4
jadrian
ford::amateur

Model: Fiesta
Silnik: 1.4TDCI

Ja już tej zimy przerobiłem temat "zamarzające paliwo". W czerwcu kupiłem swoją fiestę ściąganą z belgii. Autko chodziło "cud-malina" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Paliwo tankuję tylko na BP. Ostatnio, jak przyszły mrozy - 15, -20 stopni i więcej.... autko nie odpaliło. Dodam że auto cały czas stoi na polu. Co się okazało?? Że w baku była jakaś maź...szlam....lub coś podobnego. I to mi najzwyczajniej zamarzło zapychając przewód paliwa. Dodam ze tydzień przed tym zdarzeniem wymieniłem olej + wszystkie filtry.
Od tego momentu..... autko chodzi jak marzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jadrian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2009, 18:30   #5
wawik

Model: Fiesta
Silnik: 1.4TDCI

Cytat:
Napisał jadrian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio, jak przyszły mrozy - 15, -20 stopni i więcej.... autko nie odpaliło. Dodam że auto cały czas stoi na polu. Co się okazało?? Że w baku była jakaś maź...szlam....lub coś podobnego. I to mi najzwyczajniej zamarzło zapychając przewód paliwa. Dodam ze tydzień przed tym zdarzeniem wymieniłem olej + wszystkie filtry.
Od tego momentu..... autko chodzi jak marzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Maź, szlam, może być nawet w postaci galarety - to nic innego tylko wytrącona parafina z paliwa letniego.
Podobne objawy miałm kilkanaście w merc dostawczaku przy -17-tu stopniach.
2 litry benzyny i wzmacniacz oktanu uratowały sytuację.
wawik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2010, 00:19   #6
TDriver
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010

Moim sposobem na mrozy jest shell v-power - tankuje od grudnia do końca lutego i śpię spokojnie.
TDriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2010, 13:59   #7
Darium

Imię: Darek
Model: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3 KAT 51kW
Rocznik: 22.11.2002

Cytat:
Napisał wawik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Maź, szlam, może być nawet w postaci galarety - to nic innego tylko wytrącona parafina z paliwa letniego.
Ogólnie trzeba uważać na takie rzeczy nie tylko w Ropie.

Znajomy ma bodajże Astre kombi w benzynie. Co mies. musiał wymieniać pompę paliwową. okazało się że miał zapaskudzony bak jakimiś syfami z paliwa złej jakości i dużą ilością wody. Polecili mu zmienić stację, okresowo czyścić bak, i nie dopuszczać do jazdy na rezerwie.
Stary 24-01-2010, 16:29   #8
teresa
ford::beginner

Model: Ford Galaxy
Silnik: 1,9 TDI
Rocznik: 1997

Sorki ale jak można poznać że to właśnie paliwo zamarzło? Dziś nie mogłam odpalić autka, pomimo że akumulator krecił, nie rewelacyjnie ale kręcił. Kolega mi powiedział, że mogło paliwo zamarznąć.
teresa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2010, 16:41   #9
Przemol121981

Model: Ford Fiesta Ghia
Rocznik: 2002

U mnie samochód stoi pod chmurka i po kilku zimnych nocach dało sie odczuć zamarzające paliwo.Samochód odpalił ale silnik chodził jakby nie na wszystkich cylindrach.Do tego brak mocy i w końcu zgasł.Starym sposobem ręcznie podpąpowałem paliwo i jakoś odpaliłem po czym prawie non stop na gazie(jak w maluchu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)dowlokłem się na najblizszą stacje paliw.A tam to już tylko tankowanie do pełna i jakieś specyfiki na zimę do ropy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przemol121981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2010, 11:08   #10
Oktawian89

Model: Giant,, Vectra B
Silnik: 2 pedały i 27 biegów :D
Rocznik: 99

Na zimnym silniku gaz w podłogę ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zbieraj już na turbo ..a a o reszcie nie wspomnę .

Zasady postowania