Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2010, 00:29   #1
heniekpp
ford::average

Model: MKII
Silnik: 2.0 16V zetec + LPG holenderska
Rocznik: 1998r.
Domyślnie ślizgające się koło

Witam wszystkich... Wracając dzisiaj (leje jak scebra) dojeżdżałem do domu, wjeżdżając na parking powoli (skrecając max w lewo) slyszalem na mokrej szosie tak jak by prawe koło zamiast się krecić przy skręcaniu to się slizgało... Tzn napewno sie kręciło ale czemu jest ten poślizg? Czemu koło zamiast się płynnie kręcić ślizga się? Jutro sprawdze co się dzieje jak skręcam w prawo... Czy to łożysko w prawym kole? Czy może jakaś część zawieszenie... Dodam że opony są dobre, wyważone i na prostej ladnie jeździ i nie ściąga... Proszę o podpowiedź i opinie...

heniekpp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2010, 01:28   #2
padi77
ford::advanced

Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r
Domyślnie Odp: ślizgające się koło

...ja nie wierze w to co przeczytałem, to nie moze byc prawda... proponuje sprawdzić co będzie się działo na suchej szosie.

Ostatnio edytowane przez padi77 ; 02-05-2010 o 01:33
padi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2010, 09:21   #3
uro2
ford::professional

Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996

Kiedyś podobny temat był wałkowany.Zdarza się to szczególnie przy zastosowaniu szerszych opon.Przy mocnym skręcie,jedno koło idzie w lekkim uślizgu.Prawdopodobnie jest to związane z długością,szerokością mdo jak również małym promieniem skrętu.
Stary 02-05-2010, 11:10   #4
Kamillo

Model: Mondeo ST 200 / Focus MkII Kombi
Silnik: 2.5 V6 / 2.0 Tdci @170KM
Rocznik: 2000 / 2007

Cytat:
Napisał uro2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś podobny temat był wałkowany.Zdarza się to szczególnie przy zastosowaniu szerszych opon.Przy mocnym skręcie,jedno koło idzie w lekkim uślizgu.Prawdopodobnie jest to związane z długością,szerokością mdo jak również małym promieniem skrętu.
To samo jest u mnie Nie ma powodu do niepokoju. Jak kolega wyzej z tym, ze to powod kiepskiego promienia skretu. Zwlaszcza odczuwalne u mnie, gdzie promien skretu jest rowny skrecaniu tankowca (gorszy od zwyklych wersji silnikowych prawdopodobnie spowodowane zastosowaniem innego zawieszenia i szerszych gumek z przodu)
Kamillo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2010, 11:33   #5
heniekpp

Model: MKII
Silnik: 2.0 16V zetec + LPG holenderska
Rocznik: 1998r.

Aha czyli bez obaw- ten typ tak ma? Opony 14" szerokosc 185. Dzięki za słowa otuchyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
heniekpp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2010, 07:46   #6
scierek
ford::amateur

Imię: Daw
Model: Mondeo
Silnik: benzyna
Rocznik: 2004

Witam. Mam ten sam problem z tym że na oryginalnym rozmiarze opon 195/65/15. Zawieszenie całe zrobione , zbieżność i geometria kół zrobiona, mechanik mówi że ten typ tak ma. Ale czy da się to wykasować, bo dość denerwujące to jest...
scierek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2010, 12:36   #7
rajman

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

zamontowac szpere na przod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a tak serio poprostu delikatniej operowac gazem, wplyw moga miec tez slabsze opony ktore nei daja sobie rady na deszczu.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2010, 12:46   #8
sylwk 655

Model: ford mondeo MK III
Silnik: 2.0TDCI 115 KM
Rocznik: 2004

Zbyt niski bieżnik może być przyczyną ślizgania sie opony na śliskiej nawierzchni .Podobnie będzieprzy hamowaniu.
sylwk 655 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2010, 13:03   #9
dempsej

Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1995

Witam,
nie pomogę bo nie wiem ale muszę napisać to. Kolejny mądry pseudo "mechanik" który uważa, że ten typ tak ma. Jak oni wogóle utrzymują się na rynku w dzisiejszych czasach? Jakoś mam u siebie założone opony 175/60/95 czy jak to tam idzie i nie ważne z jaką prędkością wejdę w zakręt ostry nawet na placu to nic mi się nie ślizga. Wydaje mi się, że to powodem są opony a Ci znachorzy z tych warsztatów którzy twierdzą, że ten typ tak ma to niech lepiej za łopatę się złapią a nie za naprawianie aut. Oczywiście bez urazy nikogo tutaj z szanownego grona.

Pozdrawiam
Stary 14-05-2010, 13:11   #10
padi77
ford::advanced

Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r

Cytat:
Napisał dempsej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
nie pomogę bo nie wiem ale muszę napisać to. Kolejny mądry pseudo "mechanik" który uważa, że ten typ tak ma. Jak oni wogóle utrzymują się na rynku w dzisiejszych czasach? Jakoś mam u siebie założone opony 175/60/95 czy jak to tam idzie i nie ważne z jaką prędkością wejdę w zakręt ostry nawet na placu to nic mi się nie ślizga. Wydaje mi się, że to powodem są opony a Ci znachorzy z tych warsztatów którzy twierdzą, że ten typ tak ma to niech lepiej za łopatę się złapią a nie za naprawianie aut. Oczywiście bez urazy nikogo tutaj z szanownego grona.

Pozdrawiam
poza oznaczeniem " /95 " Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zgadzam sie z Toba w 100% ja mam założone 195/60/R15 i mnie tam nic nie slizga, problem lezy w jakosci opony i bieżnika.

Ostatnio edytowane przez padi77 ; 14-05-2010 o 14:37
padi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania