Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-03-2012, 15:56   #11
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: ABS/ESP - pali się cały czas

NIestety nadal mam kłopoty z w/w lampkami,to gasną to świecą...sprawdzałem ostatnio wiązki przez "macanie" po zdjęciu kół i nie widać nic niepokojącego...umówiłem się na diagnostyke w ASO na "za tydzień" mam nadzieje że się sprawa wyjaśni...

Stary 08-08-2012, 18:37   #12
woytex2
ford::average

Model: mondeo mk4
Rocznik: 2008

Odgrzeje . Wyjasniło się czemu ci się paliły te kontrolki ?.
Mi sie zapalaja a jak zgasze auto to gasną, po jakims czasie (np na drugi dzień) zapalają sie i mam wrazenie ze coraz czesciej. A Może jest sposób żeby jakoś zgasic te kontrolki poprostu zeby nie bylo ich widac? jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
Stary 08-08-2012, 22:42   #13
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał woytex2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Może jest sposób żeby jakoś zgasic te kontrolki poprostu zeby nie bylo ich widac? jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
Jedno z bardziaj żartobliwych pytań, jakie znalazłem na forumGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Udzielę poważnej odpowiedzi. Masz dwie możliwości:
1) Wyjmujesz zegary, rozbierasz je na częsci pierwsze, wylutowujesz diody odpowiedzialne za kontrolki, składasz zegary do kupy i cieszysz się z pełnego zapanowania nad sytuacjąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następnie udajesz się do rodziny i prezentujesz dumnie swoje auto jako "nówkę sztukę nie śmiganą i nie bitą". Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powodzenia! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2) alternatywnie - ale to dla cieniasów - możesz podłączyć auto do komputera diagnostycznego, dowiedzieć się co szwankuje i naprawić to. Jako efekt uboczny, dostaje się w tej sytuacji zgaszone kontrolki. Osobiście tę opcję odradzam - pierwsza jest dużo efektowniejszaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Całkiem poważnie - a jak byś pytał dlaczego nie wystarczy "przeciąć na jakiś czas jakiś drucik albo odłaczyć jakiś konektorek..." - informacje o awarii ABS/ESP (i poduszek też) przesyłane sa do zegarów po CANie i nie ma drucika (poza ścieżką drukowaną na płycie zegarów), który można przeciąć...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-08-2012 o 22:53
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2012, 09:47   #14
RafałB

Cytat:
Napisał woytex2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odgrzeje . Wyjasniło się czemu ci się paliły te kontrolki ?.
......... jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
No przed świagrem wiocha na maxa,będzie beka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A poważnie...u mnie przetarła się/zgniła wiązska abs/esp odchodząca z jednego koła po zimie...wymienili i jest oki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S.Szfagrowi powiedz że tak ma być,to turbo "sie załącza" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i więcej kuni przybywa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-08-2012, 09:55   #15
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No przed świagrem wiocha na maxa...
Na S-Maxa... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Akurat opinie rodziny w tym przypadku nie byłyby wysoko na mojej liscie priorytetów, natomiast potencjalna awaria dosyć ważnego systemu już jak najbardziej tak.

Zawsze możesz powiedzieć że wyłączyłeś ESP, bo muli przy ruszaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-08-2012, 10:21   #16
RafałB

Cytat:
Napisał Zoltyy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zawsze możesz powiedzieć że wyłączyłeś ESP, bo muli przy ruszaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O to dobre i ABS też bo wolisz "rajdowe" hamulce i wchodzisz bokiem w każdy zakręt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-03-2014, 13:46   #17
dazik82
ford::amateur

Model: s max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2007

Witam
Trochę odświeżę temat. Ostatnio po ostry (czyt. awaryjnym) hamowaniu zapaliła mi się kontrolka abs/esp. Po dojechaniu na miejsce wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika kontrolki zgasły. Myślałem, że to naturalne, że przy ostrym hamowaniu lampki mogą się zapalić. Ale po dwóch dniach znów się zaświeciły i już tak zostało (chociaż kilka razy wszystko wracało do normy...). Dziwne w tym wszystkim było to , że jednocześnie nie działał czujnik zapięcia pasów. Sądziłem, że uszkodziła się szyna główna elektryki. Po przeczytaniu postów w tym temacie wziąłem się jednak za sprawdzanie przewodów pod podwoziem i połączeń styków. Wszystko było ok. W końcu podpiąłem się pod kompa. Wykazał uszkodzony czujnik lewego przedniego koła. Nieufny dalej zabrałem się za szperanie (szukałem np. uszkodzonego bezpiecznika). No bo niby co ma wspólnego czujnik ABS/ESP z pasami. W końcu trafiłem do mechanika, który powiedział mi że trzeba zacząć od wymiany tego czujnik i wtedy zobaczymy.
No i tu jest niespodzianka. Czujnik wymieniony i wszystko wróciło do normy. Okazuje się że w tym czujniku jest również mierzona prędkość po przekroczeniu której komputer sygnalizuje niezapięte pasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koszty całkowite 440 zł.
dazik82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 16:28   #18
Zbyszek07
ford::beginner

Model: S-MAX Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

W moim Maksi-u paliła się i gasła kontrolka ESP. Potem już nie gasła. Słusznie jak się okazało. W teście zegarów zero błędów.
Winowajcą był przerwany przewód do czujnika ABS-u w lewym przednim kole.Wystarczyło polutować. Na razie bez problemów.
Zbyszek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 16:30   #19
RafałB

No bo za te objawy najczęściej odpowiada wiązka czujnika lub sam czujnik.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
RafałB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2015, 16:38   #20
bialy023
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Witam. dziś podczas jazdy w trasie dwukrotnie zapaliła mi się kontrolka esp. Zgasła dopiero po ponownym uruchomieniu samochodu. Za drugim razem dodatkowo do zera upadła strzałka obrotomierza. Dodam że w obydwu przypadkach jazda odbywała się na aktywnym tempomacie, na wyłączonym taka sytuacja nie miała miejsca. Podczas testu zegarów pokazało mi dwa błędy: C40168 i C41668. Może ktoś z Was zderzył się z podobnym zagadnieniem?

Zasady postowania