![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-03-2012
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002
|
spadla temp moze ma cos z tym wspolnego dogrzewacz <podgrzewacz> płynu chlodniczego włacza sie od 4 stopni w dół
? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
ciekawa myśl,
myslisz, że mogło by to być to, ale czemu miałoby buczeć? i gdzie to się znajduje mówisz, że włącza się to od 4c w dół temp, czyli jak było by 5-6c to odpada całkiem? czytałem trochę podobny temat do tego, który napisałem tutaj pisał ktoś, że może też to być - zawór odpowietrzający filtr paliwa. lub pompa wspomagania. ja już dosłownie nie wiem. wiem tylko tyle, że jak samochód przejdzie magiczne 45c i nagrzeje się do normalnej temp problem znika..... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-03-2012
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002
|
ja to slyszalem u mnie w zeszlym roku tez nie moglem znalesc co to pozniej przyszla wiosna i ustalo latem tez nic nie slychac zobacze jutro czy buczy jak jest niska temp. na dworze.podgrzewacz mam pod nogami kierowcy od strony podwozia sa tam podlaczone swiece zarowe ktore grzeja plyn chlodniczy
zaraz poszukam zdjecia w necie Bump: wersja z podgrzewaczem i bez nie kazdy ma co sprytniejszy montuje sam ja mialem fabrycznie http://bispid.pl/_fora/mondeo_podgrz/23.jpg |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
tutaj widziałem podobny temat, jednak rozwiązania nie było.
To nie jest mój wymysł, tam opisują identyczne zdarzenie, które wystepuje u mnie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sbozecki - mówisz, że miałeś identyczne objawy? a próbowałeś wtedy szukac przyczyny?, doszedłeś do jakiś wniosków? czy się po prostu poddałeś i przestało samo hehe jak jednemu, który własnie miał ten sam problem. sbozecki - myślisz, że takie dzwieki może oddawać nagrzewacz? może ja też mam poczekać aż samo zniknie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ps nie jest powiedziane, że musi być to zero stopni, ale napisałem w okolicach, że chodzi mi o pogode kiedy jest faktycznie zimno równie dobrze może to być np 6c i tak jak pisze rolę odgrywa -->temperatura <--(2 RAZY),gdy nazewnątrz jest zimno (TO RAZ) zaczyna wyć do momentu, kiedy samochód się nagrzeje do swojej temp (TO DWA) i cisza... zawsze tak samo. Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 12-11-2013 o 21:13 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
rolki paska, podcisnienia, servo hamulca
Mechanika - Elektryka! Klimatyzacja-Opony! Montaż LPG!! - Warsztat, Ul. św. Teresy 56/58 bud C Mail: rafantek@ford-service.eu tel: 791 054 854 www.ford-service.eu Ostatnio edytowane przez Rafał A.(antek) ; 15-11-2013 o 02:03 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
pytałem po przedniego właściciela i właśnie wyeliminował rolki, bo twierdził, że wszystkie zostały wymienione wraz z napinaczami jak dobrze go zrozumiałem, ale nie zapominajmy, że są oryginalne części i zamienniki, a których użył to już nie powiedział o ile naprawdę zostały one wymienione.
KONKRETNIE Rafał napisałeś' - rolka - ale jak temperatura może mieć na to wpływ - podciśnienie(ale czego podciśnienie) - i również czemu temperatura może mieć na to wpływ -servo hamulca - czemu temperatura ma na to wpływ. Gdyby okazał się, to któryś powód, który wymieniłeś można to zostawić i jedynie męczyć się z buczeniem psychicznie, czy grozi to poważnymi konsekwencjami. i jeszcze jedno pytanie P. Rafale ktoś napisał, że może mieć na to wpływ jeszcze -pompa w wody -zawór odpowietrzający filtr paliwa co o tym myslisz CHCE PRZYPOMNIEĆ, ŻE W CIEPLEJSZE DNI OBJAW NIE WYSTĘPUJE. I ODGŁOS - wycie/buczenie było w momencie dodawania gazu tak mi się wydaje jakby było wtedy delikatnie przedłużone. Tego poniżej już nie musicie czytać, bo się powtarzam, ale może coś jeszcze wniesie BUCZENIE/WYCIE słychać tylko w środku samochodu jakby w konsoli za radiem, POD MASKĄ nie jestem wstanie tego dobrze usłyszeć jak może tylko minimalne odgłosy, lepiej już słychać tak mi się wydaje jak juz MASKA JEST ZAMKNIETA, bo tak zagłusza wszystko klekotanie. Ale zawsze jest taka sama zasada, gdy jest zimno (nie koniecznie musi byc 0stopni, ale tez np 6 też)i tylko wtedy wyje/buczy to do momentu nagrzania samochodu przeważnie, kiedy wskazówka temp jest praktycznie zawsze w tym samym miejscu i potem zawsze zanika objaw. Wiec na pewno podstawową role odgrywa tutaj temperatura Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 14-11-2013 o 10:09 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Może wentylator chłodnicy się włącza? albo masz tak felerną dziurę w układzie IC że to ona wydaje ten odgłos?
|
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
Cytat:
a co do tego zaworu nie bardzo wiem kto co mial na mysli zasadniczo dzwiek zmienia sie z obrotami silnika, wiec czesci obrotowe silnika na poczatek. Zdjac paski i słuchać, jak zimno zawsze jest dzwiek?
|
|
|
|
#19 |
|
|
Tak wyje/buczy tylko jak są niskie temperatury w temacie mam napisane w okolicach 0 stopni, jednak wczoraj było 8 stopni i też wyło, nie chcę być nie wiarygodny, ale po prostu jak jest zimno na dworze tak się dzieje, gdy jest normalnie - cieplej nic się nie dzieje i jest cisza.
Co ciekawe buczenie zawsze zanika, gdy wskazówka przekroczy drugą kreskę 75 stopni? , bo pierwsza jest 60 stopni. Dodając gazu tak mnie się wydaje, że dzwięk się delikatnie wydłuża, może to być złudzenie spowodowane całą głośniejszą pracą wtedy silnika, jednak minimalnie chyba zmienia się pod czas dodawania gazu buczenie. I zawsze tak to działa. Mam najprawdopodobniej szaro/niebieski/zielony płyn od wspomagania i pół centymetra pod wskazówką MIN, ktoś mi powiedział, że może to być pompa WSPOMAGANIA, jednak ja kręcąc kierownicą nie odczuwam aby buczenie się zmieniało. Może ma na to wpływ płyn stary, lub jest go za mało?, czy to nie ma nic wspólnego w sytuacji, którą opisuje. Nie jestem mechanikiem i każda ingerencja w mechanizm sprawia mi ogromne problemy, czyli analizowanie co i jak zajmuje nawet kilka dni, co większość z Was zrobiła by może w 10 minut, dlatego nie udaje kogoś kim nie jestem. A boje się oddać samochód mechanikowi, bo gdy oddaje, zawsze jest gorzej niż lepiej oczywiście nie oczerniając wszystkich. Po prostu ciężko dziś o dobrego mechanika, bo tak oddałbym auto do niego i było by po sprawie on by wykonał dobrze swoja prace a ja bym mu za to dobrze zapłacił. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Jest jeszcze jakas mozliwość np polania czyms paska klinowego żeby wykluczyc jego za przyczyne?
tak samo jakąs idzie psiknąć czyms w rolke? czy to nic nie da. po prostu nie chciałbym ściagac tego wszystkiego, bo to wiąże się z oddaniem samochodu do mechanika, bo sam tego nie zrobie. |
|
|
|