![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam,
Czy ktoś z was zakładał sztywne koło do Focusa 1.8 Tdci kombi 2003 r.? Jestem na etapie wymiany dwumasy i sporo osób mówi iż wymieniło dwumase na twarde i wszystko gra. Zastanawiam się czy u siebie nie założyć zwykłego sztywnego sprzęgła. Jaka jest wasza opinia opłaca się? Może ktoś z was posiada MK1 z twardym? Jak się sprawuje? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Bodajże kolega grzybek ma na konkurencyjnym forum.
Ogólnie po co ci sztywne? Planujesz tym autem zrobić więcej niż 130-150 kkm? Jeśli nie to po co sztywne skoro dwumas też to samo wytrzyma, a cena ta sama? Miałem przyjemność jeździć Pugiem 607 2.2 HDI przed wymianą na jednomas i po i dla mnie różnica jest i to duża. Auto na sztywnym szarpie przy ruszaniu i ogólnie jest znacznie mniej kulturalne niż na dwumasie. Ja odradzam. P.S - jeśli chodzi o wytrzymałość podzespołów, to twierdzenie, że po zmianie na jednomas skrzynia może paść jest akurat bujdą na resorach więc pod względem trwałości na pewno taka zmiana nie szkodzi. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
A z jakiego forum ten kolega jeśli można wiedzieć. Powiem szczerze że właśnie planuje przejechać nim 130-150 tyś a nawet więcej myślę że będzie ze mną aż do momentu kiedy już nie będzie opłacać się go naprawiać wiec pojeżdżę ni jeszcze 5-6 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Mam kolegę który w Audi A4 tez zmienił na sztywne i powiem szczerze że ta zmiana nie jest drastycznie odczuwalna przynajmniej dla mnie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Widać co silnik to zwyczaj.
forum focusklubpolska. I dokładnie ten temat => [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja w ff1 po zmianie dwumasy zrobiłem 100 kkm i auto latało. Sprzedałem bo rozbiłem. Twoja kasa - twoja decyzja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. NA PEWNO kultura użytkowania nieco spadnie, ale za to większa trwałość. Powodzenia w wyborze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Skrzynia jest taka sama jak w tddi, wystarczy sprzęgło sztywne z tddi, wszystko normalnie pasuje.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tylko moment ciut inny..
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
skoro w tddi działa, to czemu tu nie ma działać ?
tddi szarpie ? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Większy moment obrotowy niż w tddi powoduje, że zwykłe sprzęgło z tddi może go nie przenieść (będzie się ślizgać), bądź szybciej się zużyć.
Z drugiej strony chipowane tddi mają podobne parametry jak seryjne 1.8tdci 100KM, podchodzą pod 115KM, i to jeździ, więc ostatecznie może to zdać egzamin.
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
tylko wymiana sprzęgła w TDDI to pewnie do 1000 zł. w TDCI 2500. więc... mamy 2,5 raza więcej.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Kompletne sprzęgło z dwumasem LUKa do TDCI to koszt 1200 zł. Do TDDI (oczywiście bez koła zamachowego) koszt około 600 zł. Zdaje się, że to nieco inne wartości niż cytowane.... |
|
|
|
|