Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2017, 18:04   #1
mateuszs2
ford::beginner

Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2001
Domyślnie Cofające się paliwo?

Witam, mam taki drobny(?) problem ze swoją Foką 1.8 TDCi 2001 rocznik. Samochód był u mechanika, regeneracja wtrysków przez które podobno komputer dostał bzika i samochód po prostu nie działał, wymieniony też filtr paliwowy.
Po tym wszystkim, prawie każdego dnia przy pierwszym odpaleniu nie udaje się uruchomić silnika. Dopiero przy drugiej próbie silnik udaje się uruchomić poprawnie, przez chwilę obroty tak dziwnie falują i silnik dziwnie pracuje ale po 3-4 sekundach wszystko wraca do normy. Podczas drugiego odpalenia pojawia się biały dymek, przy ruszaniu bądź jechaniu dłuższy czas na 1 biegu (niestety mam złą drogę za wyjazdem z podwórka i muszę jechać na 1 biegu przez jakieś 300 metrów) i wtedy też potrafi mi dymić na biało. Jednak kiedy już normalnie jadę dobrą drogą nic nie dymi. Autko mam moc i dobrze przyspiesza. Przy drugim i następnych odpalaniach silnika wszystko normalnie się odbywa. Czy to wina cofającego się paliwa?
A może siada pompa paliwa? Bo i tym mnie straszyli :/

Ostatnio edytowane przez mateuszs2 ; 05-09-2017 o 18:06
mateuszs2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 18:07   #2
mateuszs2

Domyślnie Odp: Cofające się paliwo?

Odświeżam, czy ktoś byłby w stanie coś mi podpowiedzieć?
Stary 05-09-2017, 19:25   #3
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006

To zrobili wtryski a pompę już nie??, przepłukali chociaż układ, bo sama zmiana filtra może za wiele nie pomóc, jaki filtr zamontowali??
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2017, 17:13   #4
mateuszs2

Mechanik u którego to naprawiałem powiedział że komputer wskazuje na wtryski, zaprowadziłem wcześniej do innego mechanika i też powiedział to samo że pompa na pewno jest sprawna
Zapewniono mnie że zrobili wszystko dobrze, i wstawili oryginalne części. Jednak spójrzcie na zdjęcia. To chyba jest jakaś kpina? Ja się nie znam na mechanice, a co najgorsze naprawiano mój samochód kiedy miałem dni zawalone egzaminami i nie miałem kiedy zalecieć i sprawdzić co robią znim.
Oryginalnie były te czerwone zabezpieczenia tak? teraz jest tylko jedno takie a reszta to białe opaski zaciskowe, to chyba za dobra robota nie jest
Sam nie wiem co teraz zrobić, pojechać do autoryzowanego serwisu żeby jeszcze raz wymienili mi filtr, przepłukali i sprawdzili na kompie co jest nie tak że tak ciężko odpala?

Linki do zdjęć:

https://zapodaj.net/473421735902c.jpg.html
https://zapodaj.net/8dc4268c235ee.jpg.html
Stary 09-09-2017, 18:42   #5
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006

Albo wymień ten cały wąż na zwykły zabezpieczając opaskami albo inny oryginalny załóż, jak tak będzie to nigdy dobrze nie będzie odpalał.
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania