Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-02-2020, 06:22   #5251
Danielo_82
ford::professional

Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Sprawdź jeszcze raz ścieżkę aux z modułu do radia, czy wszystko podłączyłeś poprawnie.

Danielo_82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2020, 13:51   #5252
Komorowscy
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Mondzio
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał jarekeu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem że wiązka od focusa mk3 będzie pasowała do radia 6000cd.

No skąd... przecież Focus MK3 to już jakby następna generacja sprzętu audio i - na 100% złącze z Focusa mk3 - NIE pasuje do radyjka 6000CD.
Komorowscy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2020, 17:28   #5253
rob_in_hood
ford::beginner

Model: Focus Mk2
Silnik: 2.0 Duratorq
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał Danielo_82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź jeszcze raz ścieżkę aux z modułu do radia, czy wszystko podłączyłeś poprawnie.
robiłem to dość dawno i teraz nic tam nie ruszałem, ale sprawdzę czy nic się nie zmieniło,

był gdzieś na forum schemat jakie zmiany we wtyczce przy przeróbce z mono na stereo, na podstawie którego to zmieniałem, ale nie mogę znaleźć, jakby ktoś akurat miał to poproszę.
rob_in_hood jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2020, 17:51   #5254
peteypee

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Cytat:
Napisał rob_in_hood Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaka może być przyczyna tego, że po bluetooth gra tylko prawa strona głośników ?
Sprawdz czy gra tylko jedna strona czy na drugiej też coś słychać (cicho albo charczą o) jeśli druga też coś tam słychać to raczej radio. Przerabialem ten temat kilka razy i zawsze kończyło się wymiana radia (naprawa nieopłacalna bo to nie końcówka mocy)
A każde sprawdzałem w innym aucie gdzie wszystko ko było sprawne więc mam pewność.
Jeśli w ogóle nie gra jedna strona to posprawdzaj kable jak radzą koledzy.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2020, 22:00   #5255
michael133
ford::amateur

Model: mondeo mk4
Silnik: 16
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał rob_in_hood Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
był gdzieś na forum schemat jakie zmiany we wtyczce przy przeróbce z mono na stereo
Czy chodziło o ten schemat?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9865f2f3ce.jpg
michael133 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2020, 18:14   #5256
rob_in_hood

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdz czy gra tylko jedna strona czy na drugiej też coś słychać (cicho albo charczą o) jeśli druga też coś tam słychać to raczej radio. Przerabialem ten temat kilka razy i zawsze kończyło się wymiana radia (naprawa nieopłacalna bo to nie końcówka mocy)
A każde sprawdzałem w innym aucie gdzie wszystko ko było sprawne więc mam pewność.
Jeśli w ogóle nie gra jedna strona to posprawdzaj kable jak radzą koledzy.
Sprawdzę to, ale jak przyczyną byłoby radio to problem występowałby też prze odtwarzaniu CD, albo słuchaniu radia tak?

Cytat:
Napisał michael133 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak to chyba był właśnie ten schemat, ale czy znaczenie ma e opis na schemacie że moduł nokia? bo mam z początkiem CS i tam nigdzie nie jest, że nokia ?
Stary 03-02-2020, 19:25   #5257
peteypee

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Nokia czy novero nie ma znaczenia.
Co do radia to cd i radio będzie grać na obu kanałach a aux w każdej postaci czyusb, jack czy bt już nie. Gdyby cd i radio też robiło problemy to podejrzewam że wystarczyłaby wymiana końcówki mocy a niestety zdaje się że pada dsp czyli procesor dźwięku.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2020, 16:02   #5258
przeeemek
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: Ford C-Max I lift
Silnik: 1.6 TDCI 80kw
Rocznik: 200?

Po dluuuugiej przerwie zająłem się znowu tematem podłączenia BT. Dla przypomnienia mam Blaupunkt FX i moduł 8M5T-19G488-AM.

Zrobiłem wiązkę sam. Problem - niedziałający mikrofon.

Robiłem według schematu poniżej. Patrząc od strony wtyczki BT piny 3, 4 idą do wtyczki przy radiu a od niej przewody do mikrofonu.

Dzisiaj postanowiłem zrobić tak jak to jest na schemacie do radia Sony. Czyli podłączyłem mikrofon bezpośrednio pod BT - piny 3 i 4. Z radia odłączyłem zielone przewody i Eureka. Mikrofon działa.

Pytanie do kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy w waszych wiązkach, które produkujecie robicie jakieś rozróżnienie na podłączenie mikrofonu w zależności od modelu radia?

Druga sprawa. Bardzo słabo mnie słychać. Próbowałem na dwóch mikrofonach.

Nie wiem czy ma na to wpływ to, że ustawienia pod elmconfigiem były takie jak widać na zdjęciu. Ja zmieniłem na BT/VC low + btaudio.

Żadne ustawienie z high nie chciało mi się zapisać (pewnie dlatego, że nie mam USB).

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez przeeemek ; 05-02-2020 o 16:13
przeeemek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2020, 21:13   #5259
hary73
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

Witam.
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich.
Chciałem zapytać o instalację bluetooth. S-max 2008 rok. Kupiłem moduł, zamontowałem (instalacja pod moduł była). Nie mam natomiast przewodu do mikrofonu. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie mam go podpiąć? Muszę doprowadzić kabelek w miejsce gdzie ma być mikrofon (który notabene zakupiłem), tylko nie wiem skąd. Proszę o jakieś wskazówki.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 06-02-2020 o 08:09 Powód: dubel
hary73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2020, 20:43   #5260
rob_in_hood

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nokia czy novero nie ma znaczenia.
Co do radia to cd i radio będzie grać na obu kanałach a aux w każdej postaci czyusb, jack czy bt już nie. Gdyby cd i radio też robiło problemy to podejrzewam że wystarczyłaby wymiana końcówki mocy a niestety zdaje się że pada dsp czyli procesor dźwięku.
dzisiaj mając możliwość, podłączyłem inne radio - na początku nie grało po BT w ogóle, ale trochę poruszałem wtyczką i grała lewa i prawa strona. Podłączyłem ponownie swoje radio i gra jak należy. Czyli coś z tymi kabelkami jest tam za luźno, a już się bałem, że jest ta przyczyna o której piszesz, bo faktycznie ta gorsza strona przy dużej głośności minimalnie grała.

Póki co gra to gra, a jak będzie trzeba to wyjmę radio i tymi kablami poruszam, bo więcej się nie znam.

Dziękuję za sugestie i pomoc.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania