Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-04-2008, 14:11   #71
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [Mk4] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Cytat:
Napisał azet
paffcio- mógłbyś "rzucić" :fcp22 wymiarami rolety w najszerszym miejscu ? 62 ? 60 ?
Trochę trawało za co przepraszam :fcp19
Dziś zszedłem i pomierzyłem. Oczywiście wymiary są na rozwiniętej rolecie, od krawędzi drzwi do krawędzi rolety więc wymiary należy traktować wprost , wartości w cm :fcp1
[attachment=0:2rho6ow1]aluzja tylne drzwi (Medium).jpg[/attachment:2rho6ow1]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg aluzja tylne drzwi (Medium).jpg (74.2 KB, 1028 wyświetleń)

Stary 19-04-2008, 15:26   #72
azet

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

bardzo dziękuję, :fcp29
ps. paffcio - a jak to się zwija, ? z jednej strony jest mniej , jak Ty to widzisz jako użytkownik, coś jest nie tak ?
Stary 20-04-2008, 20:46   #73
azet

panowie kto z Was ma jeszcze rolety w tylnich drzwiach, mam już przygotowaną roletę, ,listwę maskującą, ale przed wycinaniem w tapicerce niepokoi mnie jak chowa się taka roleta w drzwiach, przecierz dół okna nie jest równoległy do góry, jak w takim razie zwija się roleta ? a może jest jakoś zaczepiona na środku i samoczynnie ustawia się albo do dołu albo do góry ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-04-2008, 21:52   #74
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue

Cytat:
Napisał azet
ps. paffcio - a jak to się zwija, ? z jednej strony jest mniej , jak Ty to widzisz jako użytkownik, coś jest nie tak ?
wszystko jest ok :fcp3
najprawdopodobniej (bo nie rozkręcałem drzwi) wałek czy rolka na który się nawija materiał jest stożkowa :fcp26
Stary 20-04-2008, 22:29   #75
azet

Cytat:
Napisał PAFFCIO
Cytat:
Napisał azet
wszystko jest ok :fcp3
najprawdopodobniej (bo nie rozkręcałem drzwi) wałek czy rolka na który się nawija materiał jest stożkowa :fcp26
hmmm nie podoba mi się to , czyżbym musiał jednak kupić fabryczną roletę :fcp9 :fcp6 ale to chyba nie rozwiązuje problemu , najlepiej by było gdyby taka roleta była jakoś zamocowana w jednym miejscu na środku i samoczynnie zmieniałaby położenie, ale to wygląda na zbyt skomplikowane na taką prostą rzecz . :fcp5
Stary 06-10-2008, 10:42   #76
pman
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Rocznik: 2011

Dzięki keisim za opis. Tweeterki spisują się faktycznie super. :fcp26

Podczas wymiany u siebie zauważyłem, że można nieco zmodyfikować procedurę.
Nie trzeba koniecznie wycinać wszystkich wystających elementów tak, jak opisał to keisim, ale wystarczy ten najdłuższy skrócić do wysokości pozostałych. Nakrętka nie będzie co prawda opierać się na całym swoim obwodzie, ale na tych wystających elementach, co moim zdaniem w zupełności wystarczy do stabilnego trzymania.

Nie trzeba też obcinać kostki, do której podpięty jest oryginalny tweeter. Wystarczy zalutować końcówki przewodów od nowych tweeterków, potraktować je jako piny i podpiąc do kostki, a następnie okleić przewody z kostką taśmą izolacyjną. Robiąc to w ten sposób, umożliwiamy sobie bardzo łatwy sposób powrotu do oryginalnej wersji. Jakby co...
Wiem, wiem ekstremiści poruszą temat jakości dźwięku itd, itp. Przypominam, że oryginalnie przewody też nie są wlutowywane, tylko wpięte w kostkę.

Dodatkowo jeden hint, który mniej wprawnym w ogóle pozwoli dokręcić nakrętkę. (przepraszam tych, dla których to jest oczywiste) Jeżeli nie da się jej zakręcić, bo coś przeszkadza, kręćcie tweeterkiem :fcp2
pman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2008, 10:24   #77
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM

Bardzo proszę :fcp1

Cieszy mnie, że odgrzebałeś stary temat :fcp4
Stary 13-05-2009, 11:22   #78
zdzislaw22
ford::average

Model: monde
Silnik: 20
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: [Mk4] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

To ja jeszcze dodam od siebie, że ford używa dwóch różnych typów głośników.
Jeden o oznaczeniu 6M2T-18932-BE3ZHE, który ma oznaczenie plusa i minusa i drugi 6M2T-18932-EC3ZHE, już bez oznaczenia polaryzacji. Dodam, że ten drugi jest wyraźniej cięższy.

Tak więc dla tych nieszczęśliwców z głośnikami bez oznaczeń, plus znajduje się na końcówce podłączonej do kondensatora.

Z.
zdzislaw22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2009, 19:44   #79
Panki
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2007

hej,

tak czytam sobie i czytam Wasze ochy i achy nad "radyjem" sony i powiem szczerze, przez 3 lata miałem do dyspozycji C-maxa z fabrycznym 6000cd. wydaje mi się , że w c-maxsie radio grało znacznie lepiej niż w Mondku, w każdym bądź razie byłem nawet zadowolony. przesiadłem się do Mondka z Sony i jestem...delikatnie mówiąc rozczarowany. to jest jakaś totalna pomyłka. radia nie słychać, z cd płytko, wysokie tylko z nazwy, bas ...jaki bas, bum bum i tyle aż strach pomyśleć jak leci przez aux.
wiem, że w tym przypadku podstawą są głośniki, a z tego co tu widzę to w samochodzie za 100 tys i więcej jest montowany straszny badziew.
żeby było ciekawie co dzień jeżdżę do pracy służbowym nowym Fiatem Bravo. Różnica w barwie dźwięku i zakresu ustawień jest o niebo lepsza. szczerze Wam powiem, nie jestem specjalnie miłośnikiem fiata ale sprzęt zamontowany w tym fiaciku naprawdę gra super i w przeciwieństwie do mondka nie muszę nic zmieniać. dla porównania-koszt samochodu jakieś 54 000 zł, a może mniej bo to flota.
ach ten ford, to chyba będzie mój ostatni... i to nie tylko przez radio....

pozdrawiam
Stary 14-08-2009, 15:04   #80
azet

jestem zielony w tych tematach dlatego uzywam nie profesjoanlnych określeń, mianowiecie chodzi mi o....- w przednich drzwiach zwalił mi się głośnik , ten dolny, basowy (?) słyszę że rzęzi podczas grania, trzebaby było podjechać do ASO,ale tweetery są wymienione przezemnie, moze się doczepią jak coś wyniuchaja, może coś popsuja zanim wymienią, zastanawiałem się ,a może by tak wogóle samemu wymienić komplet, na jakieś ciut lepsze ? ktos ma jakieś doświadczenia ? może już coś takiego robił, a może wie na jakie wymienić ? nie muszą być niewiadomo jakie, byleby pasowały, i były ciut " lepszejsze " Może -jakiej firmy ?

Zasady postowania