Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-05-2013, 19:20   #91
aksokol
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

1. Nie
2. A nie lepiej umyć, wszystko w tym wontku jest opisane.

aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2013, 19:41   #92
vxz80
ford::advanced

Model: Focus Mk1 / C-max
Silnik: 2.0 LPG 131km/ 2.0 145km
Rocznik: 1999 / 2005
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Jak pisalem wymienilem termostat kupilem orginal Motorcraft ERT216 1001993
Zakres temeperatury - 92° - 102° . czy to dobry zakres temperatur ? bo czytalem ze wkladali z mniejszym zakresem temperatur ?

Ostatnio edytowane przez vxz80 ; 29-05-2013 o 21:50
vxz80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 16:22   #93
Jacek145_JJ
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010

Małe uaktualnienie tematu - Focus został gruntownie przetestowany pod kątem przegrzewania się silnika na trasie Siemianowice Śląskie - Makarska i spowrotem. Po wymianie chłodnicy wskazówka przez cały wyjazd ani drgnęła, pomimo używania klimatyzacji przez 100% czasu. Czy to serpentyny drogi ze Splitu do Makarskiej, czy podjazd autostradą 120km/h pod Sveti Rok - nic nie wytrąciło Foki z równowagi, pomimo temperatury powietrza przekraczającej momentami 34 stopnie. Dołączam więc z uśmiechem do grona użytkowników z wymienioną/wyczyszczoną chłodnicą. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pora zabrać się za znikający płyn wspomagania, ale to już temat na inny raz... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jacek145_JJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2014, 16:57   #94
wigi81
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 benzyna

Witam. Postanowiłem odgrzać temat: ford focus mk2 1.6 benzyna (2008 r.). Do kwietnia b.r. samochód sprawował się rewelacyjnie, nigdy nie miałem żadnych problemów z temperaturą. W kwietniu padło mi sprzęgło, odholowałem na widelcu samochód do mechanika, który je wymienił (przy okazji wymienił olej) i po odebraniu go (przejechałem ok. 50 km) w mieście pojawił się komunikat o przegrzanym silniku. To co różni mój przypadek od Waszych to:
- komunikat pojawia się zazwyczaj podczas stania w korku ewentualnie bardzo wolnej jeździe
- pojawia się w różnych przypadkach, wyłączenie klimatyzacji nic nie pomaga
- przy wskazaniu ok 120 stopni zajrzałem pod maskę - wentylator nie działał (silnik wydawał się dość gorący, ale bez przesady)
- od chwili naprawy zdarzyły się dwa przypadki: problem z temperaturą, awaria akumulatora (musiałem wymienić na nowy) a także na wolnych obrotach co jakiś czas czuję delikatne stukanie w skrzyni biegów wraz z falowaniem obrotów (w zakresie 700 - 1100 rpm)

Po pierwszym przegrzaniu sprawdziłem poziom płynu chłodniczego - był 1 cm poniżej min (na gorącym silniku), kupiłem więc na stacji benzynowej i dolałem do prawidłowego poziomu; to niestety nie rozwiązało problemu. To, co mnie najbardziej intryguje to fakt, że przed naprawą wszystko było ok. Jest to sprawdzony mechanik, który od pokoleń Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. naprawia nam samochody - nie sądzę aby coś zepsuł. Czy wg Was jedynym rozwiązaniem jest czyszczenie/wymiana chłodnicy? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi/komentarze.
wigi81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2014, 22:51   #95
aksokol

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM

Cytat:
Napisał wigi81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy wskazaniu ok 120 stopni zajrzałem pod maskę - wentylator nie działał (silnik wydawał się dość gorący, ale bez przesady)
I na tym bym się skupił może mechanik przez przypadek coś rozłączył.
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2014, 23:08   #96
veinard11

Imię: A
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2006
Smile Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Witam,

Jestem świeżo po podobnym problemie i udanej diagnozie i naprawie.

Mialem podobne objawy jak kolega wigi81 powyżej. Również podejrzewałem termostat, nawet go kupiłem lecz zanim zabrałem się za wymianę....

Znajomy elektryk (pracuje w jednym z ASO Forda) wyjął całą obudowę filtra powietrza (odpiąć wtyczkę i 2, 3 zaczepy) dzięki temu mamy więcej miejsca i dostęp do wentylatora klimy a dokładniej do przekaźnika/ modułu, który odpowiada za jego uruchomienie (znajduje się on bliżej dolnej części wentylatora, z prawej strony patrząc od przodu auta)

Do przekaźnika wchodzą od dołu 3 przewody a wychodzą z góry 2. Jesli jeden z przewodów jest uszkodzony wręcz przegnity - macie winowajce!!

Tu dobre więsci się kończą....producent BOSCH wraz z FORDEM tak to wymyślili, że obudowa tego modułu jest NIEROZBIERALNA....

Co do zasady moduł jest zintegrowany z wentylatorem - cena zestawu w ASO ok 1400pln

Można jednak, mając sprawny moduł, np z jakiegoś "rozbitka" polutować przewody nie zapominając o izolacji i peszlu.

Do mojej Foki 1, 8 TDCI z 2006 zamontowalismy moduł z...Mondeo 2008 mimo ze wygląda inaczej to wtyczka jest identyczna i wystarczylo dolutować dwa przewody.

Może się to komuś przyda.

Pozdrawiam
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

P.S. jeżeli do czasu diagnozy musicie jeździć - polecam włączyć tryb serwisowy i ustawić go na TEMP ENGINE i pilnować by temperatura nie przekroczyła 130st. (Nie mylić z temp cieczy na wskazówce)
veinard11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2014, 16:57   #97
vxz80
ford::advanced

Model: Focus Mk1 / C-max
Silnik: 2.0 LPG 131km/ 2.0 145km
Rocznik: 1999 / 2005

witam w czerwcu 2013 wymieniona chlodnica ostatnio jak jechałem okolo 160 km/h wskazowka wychlila sie znowu trzeba bylo zwolnic do 120 i bylo ok. Czy to wina znowu chlodnicy ? ale teraz tej od klimatyzacji ? czy ta nie brac pod uwage ?
vxz80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2014, 20:17   #98
danek7902

Imię: DANIEL
Model: Mondeo MK4/ S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011

Ja miałem tak samo.Auto kupiłem żonie koncem czerwca i wracając po zakupie 400 km do domu temperatura zaczęła skakać aż do 120 stopni.Musiałem jechać na ogrzewaniu w upalmny dzień przez 6 godzin.Podczas jazdy na ogrzewaniu temperatura spadła do ok.98-99 stopni.Przeczytałem chyba wszystkie przypadki grzania się forda i przystąpiłem do działania.Sprawdziłem uszczelkę pod głowicą tym płynem na zbiorniku i było ok więc zakupiłem termostat 74 stopnie i przy montażu okazało sie że jakiś mądry magik zamontował odwrotnie termostat,tzn.wsadził go do tego plastikowego króćca zamiast do silnika.Oczywiście zamontowałem już ten kupiony termostat o niższcze temperaturze.
Teraz mam temperaturę od 85 do max 93 stopni.Wreszcie jest idealnie.
danek7902 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2015, 15:26   #99
Minotauro

Imię: Mariusz
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009

Witam kolegów. Mam Focusa z 2009 r z silnikiem 1,8 TDCI i również przypadłość z temperaturą... ale wyglądającą trochę inaczej. U mnie zamiast temperatura wzrastać powyżej stanu, to po pewnym (bliżej nieokreślonym czasie) spada na sam dół skali - czyli tam gdzie wskazówka znajduje się przy zimnym silniku. Dzieje się to nieregularnie i trudno ocenić od czego zależy. Zazwyczaj jest tak, ze po odpaleniu i wyjechaniu z domu temperatura na wskaźniku rośnie i w pewnym momencie osiąga prawidłową wartość - tzw 90 stopni. Następnie utrzymuje się tu przez nieokreślony i zależny "swego kaprysu" czas, a potem nagle opada znów do dołu skali i tam pozostaje do końca trasy. Czasem jeszcze potrafi się na chwilę podnieść i powrócić do właściwych wskazań ale najczęściej jak spadnie to już do następnego uruchomienia silnika (i to po wychłodzeniu). Wymieniłem termostat i oczywiście nic, teraz zastanawiam sie nad czujnikiem, ewentualnie może jakiś brak łączności w przewodach lub masa... Nie wiem. Zauważyłem natomiast ciekawą zależność, mianowicie jeżeli dojechałem do końca trasy i wskazówka mimo wszystko nie spadła (znaczy została na prawidłowym miejscu 90 st.), to silnik na wolnych obrotach chodzi równo i miękko jak masełko... w przypadku gdy wskazówka spadnie i zostanie na dole, to po zatrzymaniu na wolnych obrotach silnik pracuje nieco inaczej - jakby mniej równomiernie i trochę bardziej dieslowato (stukająco). Powiedzcie co Wy... Sam nie wiem na ile problem jest poważny i szkodliwy dla silnika???

Pozdrawiam
Minotauro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 01:46   #100
dlewy
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus II S MAX
Silnik: 1,8 ; 2.0 tdci
Rocznik: 2006 2008

Ja mam podobny problem. podczas przyspieszania temperatura spada (wskaznik) odpuszczam gaz temperatura(wskaźnik) wraca na miejsce. Wymieniłem termostata i wszystkie możliwe czyjniki łącznie ze wskaźnikiem. problem nie zniknął.
Ma ktos jakis pomysł ?
dlewy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania