Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2013, 14:20   #91
papilio
ford::average

Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

Juz jestem po czyszczeniu... i to raczej nie krokowiec.... obrociki nadeal skaczą ale raczej mniej troszkę jak dodam gazu to spadają na jakieś 700 - 650 i odpijaja do 750. Narazie na sucho przetestowałem. Po odpaleniu ostro szalały. Ale jak się rozgrzał no to w miarę. No i podczas jazdy spadaja dalej ale nie na 500 tylko tak na 600. Zauważylem ze obroty jałowego mi się zmniejszyły do 700 a bylo 750- 800.

Ostatnio edytowane przez papilio ; 27-04-2013 o 17:50
papilio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2013, 15:48   #92
papilio

kolejny dzien ekspluatacji po czyszczeniu krokowca... Nadal szaleja obroty i nadal przy przyspieszaniu pojawiaja sie szarpnięcia. Mam już go dość. Nie wiem co robić. Albo oddam do naprawy albo go sprzedam - brak mi słów i pieniedzy na naprawyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może jeszcze samemu z przpustnicą powalcze. Co innego mogę sam spróbować wyczyścić jakiś czujnik i jak dojść do nich i jak to zorbić by nie uszkodzić nic. Może pod kompa go podłaczyć? ALe nie świeci mi się lapka silniczka wiec raczej błędów nie ma ale nie znam sie na tym aż tak.
Stary 29-04-2013, 16:04   #93
lewar81

Model: Smax 2011
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

papilio u mnie również nie świeciła się lampka a błąd był, błędy mało szkodliwe moga się rejestrować bez zapalania lampki, dlatego zawsze warto podłączyć, powyższe co napisałem nie mam 100% pewności tylko domniemanie,

U mnie lampka sie nie paliła a było P0301 - wypadanie zapłonu na cylindrze nr 1
lewar81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2013, 17:25   #94
ŁysyGSF600
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2001

Panowie, mialem ten sam problem co wy. Egr wyczyszczony auto po resecie i adaptacji, regulator poliwa ok. Co sie okazalo...auto zawiozlem do znajomego elektryka( okolice Tychów) zostawilem na jeden dzien i autko smiga. Podpial do kompa, zero bledow. Wyczyscil krokowca i autko jak nowe. WAZNE: KROKOWCA NIE CZYSCIMY WD40 ANI BENZYNA BO USZKADZAMY USZCZELKE. A wiec wystarczy dobrze i porzadnie wyczyscic ZAWOR KROKOWY! Pozdrawiam
ŁysyGSF600 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2013, 15:13   #95
lewar81

dzisiaj wyczysściłem krokowca i przepustnice sprayem do przepustnice, wszystkie objawy jak ręką odjłał, w końcu jestem szcześliwy, aaaa i adaptacja musi by porządna z 15 min na jałowym chodził, później autostrada 10 minut i działa na gazie i na Pb, oczywiscie adaptacja tylko na Pb.
Stary 12-09-2013, 08:19   #96
lewar81

niestety objawy powoli powróciły, także czyszczenie i adaptacja dały uciechę na niecały miesiąc, będę dalej szukał przyczyny...
Stary 12-09-2013, 09:55   #97
papilio

sprawdz regulator napięcia - u mnie faluje ale przy obciązeniu np klima lub podgrzewane obie szybki... Poza tym u mnie za falowanie tez odpowiadalo takiemale ustrojstwo przy kolektorze ssacym i ono bylo odczepione - tak mi mechanik tłumaczył. Ja z koleji borykam sie z podszarpnieciami od czasu do czasu... Oraz obrotami kor sa dosc wysokie ... i jak wciskam sprzegło przy zmianie biegow to nie opadaja od razu ale po chwilce lub tez lekko sie podwyzszaja i dopiero opadaja... Poza tym kurcze ostatnio jechlem kolegi alfa 2.0 benzyna 155 km i ona to normalnie w fotel wbija a u mnie to jakos żółwiowatoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.( aby pożądnie tzn normalnie ruszyć to trzeba podkręcac do 3 tys obrotów a wtedy jest glosno w srodku:/
Stary 25-04-2018, 12:18   #98
muminus
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk3
Silnik: 1.8b
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał ostry125 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam. Ja bym proponowal zaczac od podmianki przepustnicy wraz z czujnikiem polozenia przepustnicy ktorego uszkodzenie sugeruje bulgotanie dochodzace z okolic kolektora ssacego. wyraznie to slychac po podniesieniu gornej oslony filtra powietrzaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie takie nieregularne bulgotanie mam na wolnych obrotach, wydaje się dochodzące z jakby z okolic filtra powietrza i rzeczywiście problem na gorącym silniku, że dojeżdżam do świateł na sprzęgle i silnik lub zgasnąć (obroty się bujną niżej niż powinny). Bo tak generalnie silnik pracuje równo. Skąd do bulgotanie, co to oznacza i jaki związek ma z przepustnicą? Jeszcze nie byłem z tym i mechanika, ale czego się spodziewać?
muminus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2018, 07:08   #99
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

sprawdz rure od pokrywy zaworow idaca do rury filtra powietrza,
kolejna usterka moze byc dziura w rurze pod kolektorem ssacym idaca od bloku.
warto tez sprawdzic czy nie masz wypadania zaplonu, mozesz tez to zdiagnozowac sprawdzajac stan swiec.
u mnie bulgotanie zniknelo po wymianie czujnika polozenia walu (byl za wysoki kat wyprzedzenia zaplonu) po wymianie warto tez ustawic go w odpowiedniej pozycji (idealnie na srodku zeba zaznaczonego na bialo na kole pasowym)
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2018, 17:49   #100
djemben
ford::amateur

Imię: Kichał
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2001

Panowie, jestem nowy na forum i przeczytałem cały wątek tutaj, bo miałem od kilku dni problem właśnie z opadającymi obrotami po wyciśnięciu sprzęgła.
W moim przypadku poskutkowało wyczyszczenie silniczka krokowego specyfikiem do czyszczenia turbin i EGRów. Wypłukałem go bardzo dokładnie, wytarłem co się dało czystą szmatką pomagając sobie śrubokrętem.
Na początku wyglądało na to, że czyszczenie nic nie pomogło ale po kilku uruchomieniach i przejechaniu 20-30 km problem zniknął całkowicie. Widocznie silniczek krokowy adaptował się i po każdym uruchomieniu dostawał kolejną porcję danych i obecnie obroty są u mnie książkowe, a moje Mondeo ma przejechane już 280 tys. km.

EDIT
Jednak radość po zabiegu opisanym wyżej była krótka. Niedługo później obroty znowu opadały. Dzisiaj przeczytałem inny temat, mianowicie odpięcie czujnika ciśnienia wspomagania. Po odpięciu wtyczki zrobiłem kilka kilometrów rozpędzając się mocniej i hamując na wyciśniętym sprzęgle i problem zniknął. Pojeżdżę jeszcze trochę ale na razie obroty mam idealne.

Ostatnio edytowane przez djemben ; 30-05-2018 o 13:21
djemben jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania