Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-12-2012, 18:18   #91
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Slabe ogrzewanie w srodku czy ten typ tak ma?

Cytat:
Napisał kopydleusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Benzyniak ma ogromne straty energii właśnie w postaci ciepła, więc może mieć optymalną temperaturę już po kilometrze. Diesel jest bardziej oszczędny i nie oddaje otoczeniu takich ilości ciepła, więc grzeje się kilka-kilkanaście razy wolniej.
No toś teraz ulepił teorię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2012, 23:30   #92
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Rob^ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No toś teraz ulepił teorię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma śmiechu - taki jest właśnie stan faktyczny!!!
Stąd w dieslach "nagrzewnice elektryczne PTC", dogrzewacze płynu chłodzącego" i inne podobne wynalazki.
Stary 23-12-2012, 11:31   #93
agassii
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo mk4 GHIA X Thunder Metallic :)
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: '07/08

Cytat:
Napisał Rob^ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No toś teraz ulepił teorię
Polecam lekturkę nt. silników diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
agassii jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2015, 19:28   #94
Paplok
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: mondeo mk4 titanium
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

witam kolegow czy ktos sie uporal z tym problemem ze jak sie ustawi 22 stopnie to wcale nie jest tak cieplo jak powinno byc u mnie dopiero czuc cieplo jak ustawie na 26 stopni.Wydaje mi sie ze to moze byc wina czujnika temp.wewnetrznej ale nie wiem ktorego bo troche ich tam jest tzn.przy kazdej kratce nawiewu Na wiosne bede sie temu blizej przygladal
Paplok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2015, 21:32   #95
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Ja jezdze typowo na 21-21.5 i jest cieplo
Stary 24-01-2015, 21:59   #96
Maniak

Imię: Marek
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2010

gdzie jest czujnik temperatury? U mnie przy 27 i przejechaniu 20 kilometrów ledwo się ciepło w aucie robi ..... Mimo ze mam grzałkę PTC.
Stary 24-01-2015, 22:22   #97
jaceks
ford::professional

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

wydaje mi się ze odkryłem ciekawą zależność.
dotychczas miałem klima uatawioną na auto 22* bez AC i w na początku dnia grzeje fajnie, lecz potem z środkowych kratek leci zimne powietrze.
teraz mam ustawione na 22*, nawiew na szybę i nogi, bez AC i w aucie jest moim zdaniem wyraźnie cieplej. Do tego stopinia ze czasem zmniejszam do 21-21.5
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2015, 23:16   #98
dariuszk24

Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009

powiem tak ze uporalem sie z tym problemem w moim benzynowym mk4.
otoz,czujnik temperatury znajdujacy sie pod szyba wraz z czujnikiem naslonecznienia,jest beznadziejny tzn nie dosc ze znajduje sie posrodku duzego nadmuchu to jeszcze jest przykryty plastikowa czapeczka z 4 dziurkami.czyli ten czujnik w sumie mierzy temp nadmuchu a nie temp w kabinie bo jak sie tylko troche rozgrzeje ta pluskwa to komp wylacza ogrzewanie-beznadzieja ten termistor nie ma prawa pracowac sensownie
wiec wybralem sie dwa tygodnie temu na szrot w poszukiwaniu czujnika temp z mk3,takiego z wiatraczkiem(ci co mieli mk3 wiedza o czym mowie).
po rozebraniu nawiewu pod szyba w mk4 odlaczylem zlaczke od czujnika zdjalem fioletowa kopolke i oczom moim ukazaly sie dwie plytki czujnika naslonecznienia,oraz termistor
do czujnika biegna cztery kabelki z miernikiem wnlapie stwierdzilem ze dwa kabelki ida do naslonecznienia,a dwa do termistora .
malo tego,termistor z mk4 kolor czarny,z mk3 niebieski podlaczone do omomierzy wykazaly dokladnie te same wskazania ,morda mi sie zaczela cieszyc cegi w lape i odcinam 2 kabelki od wiazki i lutuje kabelki przedluzajace pod nogi kierowcy(mieszkam w angli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. u was bedzi to pasazera, lutuje kostke czujnika z mk3,mjsialem do niej podciagnac tez napiecie ze.skrzynki bezpiecznikow,calosc mocuje za pomoca tasiemek zatrzaskowych do kabli do stelaza pod kierownica ,jako ze w miejscu gdzie w mk3 byl czujnik z wiatraczkiem,w mk4 jest kurtyna powietrzna na nogi kierowcy.calosc czas przetestowac
26mil temp na zewnatrz -5,a w srodku plynie nieprzerwanie ciepelko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ,kabina dosc szybko sie nagrzewa i tak pozostaje ,po ustawieniu na max temp po 10min d..a zaczyna sie gotowac
ustawienie na 22 kierowca i 23 pasazer podejrzewam ze temp byla utrzymywana wlasciwie bo nie mialem termometru ale jak bedzie trzeba to zapitole zonie ze szklari Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: tylko tylko tyle zdjec ocalalo bo 4 letnia coreczka usunela mi reszte

Bump: ostania fotka
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg img20150124_222117.jpg (61.5 KB, 352 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg img20150124_221810.jpg (33.0 KB, 329 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg img20150124_222015.jpg (37.5 KB, 321 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg img20150124_221911.jpg (51.2 KB, 324 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg img20150124_222049.jpg (39.4 KB, 326 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg img20150124_221940.jpg (29.6 KB, 321 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 24-01-2015 o 23:28
dariuszk24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2015, 09:40   #99
OTTO
ford::average

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

Pamiętam ten czujnik z mk3, trzeba było go czasem rozebrać i wyczyścić, bo głośno hałasował ten wiatraczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A powiedz mi do czego służy ten czujnik nasłoneczniania ?

Czyli jeśli nie chcemy zmieniać tego tak jak Ty (mi się po prostu nie chce) to trzeba nawiew ustawiać tak aby nie leciał na szybę bo ogrzewa nam czujnik i będzie przekłamywać ?
Czyli lepiej puścić ręcznie bez AC na nogi i boczne kratki ?
Stary 25-01-2015, 09:48   #100
volf31
ford::average

Imię: Jarek
Model: Mondeo mk IV, Nissan Micra K13
Silnik: 2.0 TDCi (163KM), 1.2 (80KM)
Rocznik: 2011, 2014

W mk4 FL taki czujnik z wiatraczkiem jest już zamontowany pod osłoną kolumny kierowniczej. Widać wyciągnęli wnioski i problemu z ogrzewaniem nie ma.
volf31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania