Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2011, 13:28   #91
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?

Nie,to skrzynia biegów dwusprzęgłowa.

Stary 18-03-2011, 14:11   #92
pbobek
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016

Cytat:
Napisał futrzaki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem co to jest dokładnie powershift ale jesli to dodatkowa moc z silnika to własnie 1.6 ecoboost ma cos takiego. Przez chwilę auto jest w stanie wykrzesać nie 240 tylko 270 Nm.
Pozdrawiam
Michał
1. powershift to odpowiednik DSG w VW
2. dodatkowa moc to tzn "funkcja chwilowego przyrostu mocy" overboost
pbobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2011, 14:19   #93
dzidekbeskid
ford::amateur

Model: ford mondeo III
Rocznik: 2003

Ciekawe dlaczego powershift nie jest połączona z silnikiem 1.6 EcoBoost to był mój idealny wybór a tak sie zastanawiam nad VW i jego DSG , strasznie chciałbym sie przejechac S-maxem własnie z tym silnikiem
dzidekbeskid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 13:11   #94
tomluczak
ford::beginner

Model: C-max / S-max
Silnik: 1.8TDCI / 2.0 Duratec
Rocznik: 2008 / 2011
Smile Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?

Witam! To mój pierwszy wpis na forum. W ciągu dwóch tygodni odbieram mojego e-Sa i w związku z tym czuje się uprawniony do zabrania głosu w sprawie. Ja również zastanawiałem się dłuższy czas nad wyborem silnika benzynowego. Benzyna, bo przede wszystkim droga do pracy prowadzi przez miasto i jest raczej krótka - kilka km. Dwulitrowe silniki z nowym układem turbo są dla mnie nieosiągalne finansowo, wszystkim właścicielom gratuluję. Myślę, że jeśli ktoś jest w stanie "wyskoczyć" z tak dużej sumy pieniędzy to problem spalania i kosztów paliwa go nie dotyczy. Decydując się na dwulitrowy, wolnossący silnik a nie 1.6 Ecoboost kierowałem się tym, że zamierzam pojeździć nim kilka lat czyli również wtedy, kiedy nie będzie już działać gwarancja. 1.6 puki co jest wielką niewiadomą, może się okazać strzałem w dziesiątkę i wtedy będę mógł gratulować wszystkim posiadaczom. Ale może być zupełnie inaczej - wtedy tylko płacz i zgrzytanie... Muszę nadmienić również, że zaliczam się do użytkowników dróg publicznych, którzy stosują raczej eco-driving niż "aktywny " styl jazdy. Dlatego możliwości starego dwulitrowego silnika mnie akurat w zupełności wystarczają. Co do zgłaszanego najczęściej argumentu związanego z wyprzedzaniem, zauważyłem jedną prawidłowość polegającą na przesuwaniu granicy bezpieczeństwa przy różnych manewrach na drodze w ramach zwiększania możliwości silników. I wcale ale to wcale nie poprawia bezpieczeńtwa na drodze a może właśnie efekt jest odwrotny. Czyli przy wyborze starego dwulitrowego a nie nowego silnika 1.6 kierowałem się przede wszystkim większą bo sprawdzoną gwarancją niezawodności, choć większa moc i może co najważniejsze 6-cio biegowa skrzynia biegów są dużym atutem Ecoboosta. Pozwolę sobie co jakiś czas zdawać relacje z eksploatacji nowego nabytku. Będzie to dla mnie zupełna nowość bo od ponad 10 lat używałem tylko diesli. Z zainteresowaniem będę również śledził informacje od użytkowników Ecoboosta 1.6. Pozdrawiam.
tomluczak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 13:30   #95
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Rocznik: 2012

Witamy Kolege.No i fajnie,niech każdy kupuje patrząc na swoje potrzeby i możliwości.szerokości w nowym autku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-03-2011, 13:57   #96
jacekzom
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: Ecoboost 203KM
Rocznik: 2010

Gratulacje wyboru i nie podlegania opiniom ludzi, którzy nigdy tym zwykłym 2.0 w tym modelu nie jeździli. Ja jeździłem przez 3 tygodnie (Hertz, Holandia) i byłem bardzo zadowolony, jeździ po prostu normalnie, spalał trochę poniżej 10 (mieszany).
Ecoboost 2.0 to inna bajka, 1.6 chwilowo (?) chyba wypadł z oferty, pozostaje sprawdzony i ponoć nie do zdarcia 2.0 145KM dla amatorów etyliny.

Ostatnio edytowane przez jacekzom ; 19-03-2011 o 14:50
jacekzom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 22:02   #97
ratmann

Model: s-max
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011

No nie znowu... Czy mógłbyś proszę zdradzić skąd te informacje "z pierwszej ręki" o wycofaniu tego silnika z oferty? Sprawdzałem na ford.pl oraz ford.de, jest zarówno w konfiguratorze jak i cenniku, mało tego ten sam silnik oferowany jest także do Galaxy. Na zachodnich forach gdzie FAKTYCZNYCH użytkowników tych silników jest sporo, zbiera pochlebne opinie. Ja sam zaliczam się do jeżdżących s-max`em z silnikiem 1.6 Ecoboost, więc zaczynam się martwić skoro mają być wycofywane, proszę o źródło "przecieku". Jak narazie jestem bardzo zadowolony i przekonany, że wybór był słuszny, ale skoro mają je wycofywać...
ratmann jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 22:10   #98
duss
ford::average

Model: S-max Titanium S
Silnik: 2.2 IceWhite
Rocznik: 2010

wg mnie taki silniczek powinien byc montowany do focusow,c-max'ow ew. fiest "sport"
bo jezeli chodzi o rozbujanie 1,8 tony + zaladunek to cienko to widze....

wiem, ze nie kazdy musi miec pod noga 400Nm do jazdy -ale wydaje mi sie ze dobrze ze 1.6 eboost wycofali...
http://www.motostat.pl/user_images/23267/icon1.png
duss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 22:19   #99
ratmann

a wycofali?
Stary 19-03-2011, 22:25   #100
ratmann

Panowie skończone bzdury piszecie i tyle. Rozumiem waszą urażoną dumę, że takie "silniczki" do tak sportowego i potężnego auta montują, ciekaw jestem tylko czy się nie załamiecie widząc s-maxa z silnikiem 1.6 TDCi 115 PS.
Odpowiedz

Tagi
1.6 ecoboost , s-max

Zasady postowania