![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Nie,to skrzynia biegów dwusprzęgłowa.
|
|
|
#92 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016
|
Cytat:
2. dodatkowa moc to tzn "funkcja chwilowego przyrostu mocy" overboost |
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-07-2010
Model: ford mondeo III
Rocznik: 2003
|
Ciekawe dlaczego powershift nie jest połączona z silnikiem 1.6 EcoBoost to był mój idealny wybór a tak sie zastanawiam nad VW i jego DSG , strasznie chciałbym sie przejechac S-maxem własnie z tym silnikiem
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: C-max / S-max
Silnik: 1.8TDCI / 2.0 Duratec
Rocznik: 2008 / 2011
|
Witam! To mój pierwszy wpis na forum. W ciągu dwóch tygodni odbieram mojego e-Sa i w związku z tym czuje się uprawniony do zabrania głosu w sprawie. Ja również zastanawiałem się dłuższy czas nad wyborem silnika benzynowego. Benzyna, bo przede wszystkim droga do pracy prowadzi przez miasto i jest raczej krótka - kilka km. Dwulitrowe silniki z nowym układem turbo są dla mnie nieosiągalne finansowo, wszystkim właścicielom gratuluję. Myślę, że jeśli ktoś jest w stanie "wyskoczyć" z tak dużej sumy pieniędzy to problem spalania i kosztów paliwa go nie dotyczy. Decydując się na dwulitrowy, wolnossący silnik a nie 1.6 Ecoboost kierowałem się tym, że zamierzam pojeździć nim kilka lat czyli również wtedy, kiedy nie będzie już działać gwarancja. 1.6 puki co jest wielką niewiadomą, może się okazać strzałem w dziesiątkę i wtedy będę mógł gratulować wszystkim posiadaczom. Ale może być zupełnie inaczej - wtedy tylko płacz i zgrzytanie... Muszę nadmienić również, że zaliczam się do użytkowników dróg publicznych, którzy stosują raczej eco-driving niż "aktywny " styl jazdy. Dlatego możliwości starego dwulitrowego silnika mnie akurat w zupełności wystarczają. Co do zgłaszanego najczęściej argumentu związanego z wyprzedzaniem, zauważyłem jedną prawidłowość polegającą na przesuwaniu granicy bezpieczeństwa przy różnych manewrach na drodze w ramach zwiększania możliwości silników. I wcale ale to wcale nie poprawia bezpieczeńtwa na drodze a może właśnie efekt jest odwrotny. Czyli przy wyborze starego dwulitrowego a nie nowego silnika 1.6 kierowałem się przede wszystkim większą bo sprawdzoną gwarancją niezawodności, choć większa moc i może co najważniejsze 6-cio biegowa skrzynia biegów są dużym atutem Ecoboosta. Pozwolę sobie co jakiś czas zdawać relacje z eksploatacji nowego nabytku. Będzie to dla mnie zupełna nowość bo od ponad 10 lat używałem tylko diesli. Z zainteresowaniem będę również śledził informacje od użytkowników Ecoboosta 1.6. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Rocznik: 2012
|
Witamy Kolege.No i fajnie,niech każdy kupuje patrząc na swoje potrzeby i możliwości.szerokości w nowym autku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#96 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Ford S-Max
Silnik: Ecoboost 203KM
Rocznik: 2010
|
Gratulacje wyboru i nie podlegania opiniom ludzi, którzy nigdy tym zwykłym 2.0 w tym modelu nie jeździli. Ja jeździłem przez 3 tygodnie (Hertz, Holandia) i byłem bardzo zadowolony, jeździ po prostu normalnie, spalał trochę poniżej 10 (mieszany).
Ecoboost 2.0 to inna bajka, 1.6 chwilowo (?) chyba wypadł z oferty, pozostaje sprawdzony i ponoć nie do zdarcia 2.0 145KM dla amatorów etyliny. Ostatnio edytowane przez jacekzom ; 19-03-2011 o 14:50 |
|
|
|
|
|
#97 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-03-2011
Model: s-max
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
No nie znowu... Czy mógłbyś proszę zdradzić skąd te informacje "z pierwszej ręki" o wycofaniu tego silnika z oferty? Sprawdzałem na ford.pl oraz ford.de, jest zarówno w konfiguratorze jak i cenniku, mało tego ten sam silnik oferowany jest także do Galaxy. Na zachodnich forach gdzie FAKTYCZNYCH użytkowników tych silników jest sporo, zbiera pochlebne opinie. Ja sam zaliczam się do jeżdżących s-max`em z silnikiem 1.6 Ecoboost, więc zaczynam się martwić skoro mają być wycofywane, proszę o źródło "przecieku". Jak narazie jestem bardzo zadowolony i przekonany, że wybór był słuszny, ale skoro mają je wycofywać...
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-12-2007
Model: S-max Titanium S
Silnik: 2.2 IceWhite
Rocznik: 2010
|
wg mnie taki silniczek powinien byc montowany do focusow,c-max'ow ew. fiest "sport"
bo jezeli chodzi o rozbujanie 1,8 tony + zaladunek to cienko to widze.... wiem, ze nie kazdy musi miec pod noga 400Nm do jazdy -ale wydaje mi sie ze dobrze ze 1.6 eboost wycofali...
|
|
|
#99 |
|
|
a wycofali?
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
|
Panowie skończone bzdury piszecie i tyle. Rozumiem waszą urażoną dumę, że takie "silniczki" do tak sportowego i potężnego auta montują, ciekaw jestem tylko czy się nie załamiecie widząc s-maxa z silnikiem 1.6 TDCi 115 PS.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| 1.6 ecoboost , s-max |
|
|