Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-10-2024, 18:47   #91
czuba05
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Fotele podgrzewane-instalacja

Mnie się udało dane maty kupić,
Więc warto szukać najlepszej oferty.

Również warto szukać pod maty grzewcze uniwersalne 12v,
Na pewno cena będzie bardziej atrakcyjna

czuba05 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 20:15   #92
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Przypominam że siedzenia z tyłu są rozkładane.

Zakładałem grzane fotele.
Mam kupione uniwersalne maty z regulacją jak fotele przód i pomysł na kolejne auto.
Miałem pomysł na założenie grzania tył, tak samo jak zrobienie grzanej kierownicy.
Oba pomysły upadły na etapie projektowym.

Kanapa tył ma zupełnie inną budowę, niż fotele przód, więc zdejmowanie tapicerki nie będzie łatwe.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2024, 12:25   #93
cza-rny
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Focus MK3.5 ST-line kombi
Silnik: 1.5 / 182
Rocznik: 2017/2018

Nie ma większego problemu ze ściąganiem obić na tylnej kanapie.
swojego czasu jak montowałem podłokietnik w tylnej kanapie swojego ST-line to robiłem przekładkę z titanium, chłopaki od tapicerki ogarnęli to w jeden dzień z przekładką i obszyciem podłokietnika

maty można rozdzielić, wyprowadzić przewody i połączyć np. pod kanapom ;-)
cza-rny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2024, 17:35   #94
Kaztob

Model: Focus MK3FL
Silnik: 1,0

Cytat:
Napisał waldi73 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od panelu z napisem na naklejce HS CAN trzeba odłączyć z niebieskiej wtyczki pin 17 i podłączyć pin 5 i 6 do MS can w samochodzie (najłatwiej do wtyczki licznika) i działa, trzeba jeszcze odpowiednio wszystko zakodować.
A co zrobić w odwrotnej sytuacji?
Mój panel - bez opcji grzanych foteli, jest z HS CAN, ten który udało mi się znaleźć tylko z HS. W środku też oczywiście się różnią, tak jak to pokazał kolega czuba05 na czwartym zdjęciu w poście #83 tego wątku.
U mnie sytuacja jest o tyle inna od opisywanych wcześniej w tym wątku, że gdy podłączę panel z grzaniem siedzeń to nie świeci się nic w środku na desce i konsoli centralnej - totalnie ciemno, ale nie wybija mi żadnego bezpiecznika. Po wpięciu starego panelu wszystko wraca do normy i działa.
Macie jakiś pomysł?
Może ktoś ma panel z HS CAN z grzaną przednia szybą i chciałby się zamienić na taki bez CAN?
Kaztob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2024, 16:26   #95
czuba05

Cytat:
Napisał Kaztob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ktoś ma panel z HS CAN z grzaną przednia szybą i chciałby się zamienić na taki bez CAN?

Jeśli cię to ratuje, to ja mam panel z HS-CAN, manualny, grzane fotele, ale bez grzanej przedniej szyby.

Widzę że myk jest taki z tymi panelami, że jak ma magistralę CAN, to nie potrzeba dodatkowej lini od podświetlenia (Patrz linia 17 która jest zwierana i wywala bezpiecznik.) po prostu moduł wykrywa swoja obecność po magistrali CAN i się podświetla.

Jeśli masz Magistralę CAN podciągniętą do panelu (NIEBIESKA WTYCZKA pin 5 i 6), a masz panel bez CAN w środku, to musisz kategorycznie wypiąć te piny z wtyczki. wtedy rozwiążesz swój problem. Wewnątrz panelu bez CAN sa kondensatory na lini, i one zwierają linie CAN wywalając komunikację na magistrali MS CAN, przez to nie masz nic na IPC, na SYNCU i wszystkim co na niej pracuje. ( sprawdzone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

wiec dwa rozwiązania. dostać panel z CAN w odpowiedniej wersji.
zamienić na WITHOUT CAN, podciągnąc linię 17 do niebieskiej wtyczki, wypiąć z Niebieskiej wtyczki CAN pin 5 i 6. Wkodować w DIRECT CONFIG BCM, pozycja BCM CONFIGURATION DE00 -> CLIMATE SYSTEM -> ustawić MANUAL AC (zapewne masz MANUAL CAN AC).
Stary 07-11-2024, 11:55   #96
Kaztob

Cytat:
Napisał czuba05 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli cię to ratuje, to ja mam panel z HS-CAN, manualny, grzane fotele, ale bez grzanej przedniej szyby.
dzięki za propozycje, ale chce żeby szyba mi grzał, przydaje się,

Cytat:
Napisał czuba05 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podciągnąc linię 17 do niebieskiej wtyczki
możesz doprecyzować jak to zrobić?
Stary 08-11-2024, 12:43   #97
czuba05

Panel klimatyzacji NIEBIESKA WTYCZKA pin nr 17 -> Do BCM złacze oznaczone C8 (oznaczenie na obudowie) również do pinu 17, dopiąć się do kabli już tam istniejących.
Stary 15-12-2024, 08:32   #98
Kaztob

Cytat:
Panel klimatyzacji NIEBIESKA WTYCZKA pin nr 17 -> Do BCM złacze oznaczone C8 (oznaczenie na obudowie) również do pinu 17, dopiąć się do kabli już tam istniejących.
Dzięki za pomoc, po długich poszukiwaniach znalazłem jednak panel z końcówką HM z c-maxa, podmiana i wszystko działa. Siedzenia grzeją szybko i mocno na najwyższym poziomie, polecam wszystkim, którzy się zastanawiają.
Stary 05-10-2025, 19:37   #99
adek_97
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
Domyślnie Grzane fotele

Cześć,
Ford focus mk3 2016r
Chce dołożyć grzane fotele , czy orientuje się ktoś czy wiazka jest pod nie czy trzeba dorabiać. W bagażniku nie ma nóżek na bezpiecznikach od grzanych foteli.
adek_97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2025, 19:42   #100
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Grzane fotele

Zależy od wersji wyposażenia.
Titanium ma szansę mieć, w niższych wersjach koledzy dokładali wiązkę

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez arturek ; 05-10-2025 o 21:14