![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-09-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDcI
Rocznik: 2006
|
Rozebrałem licznik. Kilka lutów było popękanych. Odświeżyłem wszystkie i jak na razie wszystko jest ok. Nie pokazuje błędów. Zobaczymy za jakiś czas czy wszystko wróciło do normy
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
|
No niestety, nic to nie dalo. Dzisiaj ponownie stanął. Zabawa z włączaniem stacyjki pozwoliła go odpalić. Błąd e196. Czy oprócz czujnika wału korbowego, cos innego moze wpływać na ten problem?
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Podłącz interfejs do obd i sprawdź przez Forscan albo inny konkretny program, te błędy z zegarów nic nie mówią
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
To nie zegary są uszkodzone.
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
|
wczoraj na zimno odpalił bez problemu, ale po około 200 metrach na środku skrzyżowania bydle padło. Na nic nie reagował, całkowicie padnięty, kręcił ale nie odpalał. Podłączyłem go dzisiaj do obd i pomiędzy wieloma błędami był błąd o czujniku położenia wału korbowego. Po skasowaniu wszystkich błędów, odpalił dziadyga jakby nigdy nic i pracuje bez problemu, nie wykazując żadnych błędów.
Dzisiaj chcę zrobić jeszcze próbę z podgrzaniem tego czujnika ( widziałem na YT) i chyba go wymienię, bo wcześniej na, pewno miałem z nim problemy ale na zasadzie uszkodzonych przewodów które naprawiłem i wszystko działało po naprawie bez zarzutu. |
|
|
|
|
|
#97 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-06-2024
Model: Ford focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi
|
Szanowni,
jestem nowy na forum -mam nowe hobby - Ford Focus z 2006r, jaki nabyła sobie moja córka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Już miałem problem z brakiem odpalania dość złożony: - najpierw musiałem naprawić zimne luty w liczniku, ale samochód dalej nie odpalał, ale zaczął na liczniku wyświetlać błąd 16 - znalazłem problem z złego kontaktu na szynie CAN (wtyczki C112 i C113 były winne) Potem samochód jeździł jak marzenie przez kolejne 2 tygodnie. Niestety nagle znowu nie reaguje na zapłon, ale objawy są zupełnie inne: 1. po przekręcieniu kluczyka - dioda immobilizera miga w wolnym tempie, a nie szybko jak przy błędach PATS 2. nie zapala się żadna kontrolka na liczniku 3. Forscan pokazuje 4 błędy: ===PCM DTC P193B-64=== Kod: P193B - Sygnał pedału/przepustnicy Dodatkowe symptomy usterki (:04): - Nie ma zmiany sygnału Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania układem napędowym. Szczegóły kodów usterek Sygnał APP Usterka APPS1. Brak komunikatu CAN z zestawu wskazników. PCM otrzymuje sygnal APPS1 przez siec CAN. Przyczyną tego kodu DTC może być: Błąd magistrali komunikacyjnej CAN Usterka obwodzie APPS. Uszkodzony czujnik APPS. Przewody / złącza wielostykowe. Niesprawny albo uszkodzony PCM. ===END PCM DTC P193B-64=== ===PCM DTC P1936-64=== Kod: P1936 - Usterka obwodu sygnału wejściowego czujnika wciśnięcia sprzęgła. Dodatkowe symptomy usterki (:04): - Nie ma zmiany sygnału Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania układem napędowym. Szczegóły kodów usterek Sygnal czujnika/przelacznika sprzegla ===END PCM DTC P1936-64=== ===PCM DTC P1935-64=== Kod: P1935 - Sygnal przelacznika/czujnika hamulca Dodatkowe symptomy usterki (:04): - Nie ma zmiany sygnału Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania układem napędowym. Szczegóły kodów usterek Sygnal przelacznika/czujnika hamulca Przyczyną tego kodu DTC może być: Niesprawny czujnik Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy Uszkodzone lub zabrudzone złącze Niesprawny albo uszkodzony PCM. ===END PCM DTC P1935-64=== ===PCM DTC P1622-61=== Kod: P1622 - Immobilizer ID Does Not Match Dodatkowe symptomy usterki (:01): - Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej Status (-60): - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania układem napędowym. Szczegóły kodów usterek Immobilizer ID Does Not Match ===END PCM DTC P1622-61=== Jakoś nie sądzę, żeby nagle czujniki wszystkich 3 pedałów przestały działać. Podejrzewam, że musżę dostać się do komputera (PCM?) w nadkolu i sprawdzić w jakim stanie są gniazda i wtyczki. Bo w mojej poprzedniej naprawie tam nic nie dotykałem. Ale może są inne rzeczy które powinienem sprawdzić najpierw? Załączam także link do video, które pokazuje co sprawdziłem wcześniej - kiedy miałem pierwszy problem z error code PATS 16. Dziś sprawdzałem i wygłąda na to, że w tych miejscach jest OK i problem występuje gdzieś indziej. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Pozdrawiam, Qojak |
|
|
|
|
|
#98 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Napraw zimne luty w liczniku.
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-06-2024
Model: Ford focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi
|
Cytat:
Zmierzyłem na płytce licznika, że jest kontakt z każdego używanego pinu w złączu do punktów pomiarowych na płytce. Zatem mało prawdopodobne by problem był znowu w liczniku. Ale jeżeli nie będzie innych sugestii, to ponownie sprawdzę licznik. [EDIT] I tak właśnie zrobiłem sprawdziłem licznik. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - miałeś rację, licznik znowu nawalił. Po 2 tygodniach bezproblemowej jazdy. Sprawdziłem to przez włożenie innego licznika tego samego starego typu, który kupiłem na wszelki wypadek. Ten nowy licznik zadziałał. Oczywiście samochód nie uruchamia się, bowiem ten licznik nie jest sparowany z moim komputerem i nie ma zapisanych moich kluczyków. Zatem sygnalizuje błąd immobilizera i mryga kodem PATS 15. Z tego co pamiętam to oznacza właśnie nieprawidłowy kluczyk. Chyba najlepiej będzie zapisać kluczyki do tego nowego licznika. Mam Forscan i mam nadzieję że dam radę to zrobić … muszę poczytać. Drugi licznik, ten oryginalny, spróbuję ponownie naprawić, ale tam złącze było mocno przegrzane i 2 ścieżki już sztukować musiałem. Być może pękły kolejne ścieżki, bo w sumie brak jakichkolwiek kontrolek może świadczyć że brakuje zasilania. Pytanie do praktyków od liczników, czy zimne luty zdarzają się tylko na złączu, czy często trzeba poprawić także w innych wrażliwych na pękanie miejscach? Pozdrawiam, Qojak Ostatnio edytowane przez Qo-jak ; 16-09-2024 o 16:01 |
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Zdarzają się w kilku innych miejscach, ale złącze zwykle pada pierwsze.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|