Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-03-2010, 10:49   #91
Szturmik
ford::average

Imię: Darek
Model: Ford Mondeo Mk3 kombi
Silnik: TDCI 2.0 automat tip-tronik 115KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Jechał i nagle zgasł

Mechanik szukał szukał i komp też szukał i lipa przyczyna nieznana. Symulował błędy na kompie i wszystko komputer wychwycił potem kasowanie błędów i ponowna próba i dalej to samo normalnie ręce nam opadają. Zrobił jeszcze raz próbę przelewową i i na pierwszych 3 wtryskiwaczach paliwo jest takie samo w barwie i ilości jedynie z 4-tego leci czarne jakieś i odbiega ilością. I teraz można by się tylko do niego doczepić ( żeby przez jeden wtrysk tyle zamieszania było podejrzane to coś dla mnie). Dzwoniłem do Sobótki tam gdzie regenerowali i powiedział że musiał się zawiesić zaworek i trzeba go rozkręcić wyczyścić i że zrobią to od ręki tyle że ja bym musiał zrobić sobie wycieczkę około 400 km żeby osobiście to załatwić a to mnie się nie uśmiecha. Mechanik chce jeszcze pożyczyć wtrysk od innego mondka i spróbować. zobaczymy co dalej z tego wyjdzie

C.D.

wtrysk zrobiony próba przelewowa też już w porządku a auto dalej nie chodzi. Mechanik się poddaje. chce pogadać z jakimś znajomym z Oleśnicy i i żeby on się nim zajął ale wtedy to trzeba jakąś lawetę załatwić i przetransportować ale to dopiero w przyszłym tygodniu. i jak tamten nie znajdzie przyczyny to obawiam się ze tylko ASO w tym przypadku może pomóc. ( być może mają specjalistyczne komputerki do analizy tego TDCI silnika a reszta mechaników dysponuje jakimiś ogólnymi kompami )

Powiedzcie mi koledzy słyszał już ktoś o takim przypadku lub podobnym Czemu po wymianie całego układu zasilania paliwem nie można go odpalić. To znaczy odpala na krótka chwile lekko przykopci zamruga kontrolka od świec i wyłącza się silnik a komputer którym zaprogramowali wtryski nic nie wyłapuje. ( co jest grane ) Co to może być ?? przecież można się rozchorować już od tego.
Pomóżcie

Myślimy że to nie wina silnika tylko elektroniki i trzeba go przebadać

Ostatnio edytowane przez Szturmik ; 28-03-2010 o 09:14
Szturmik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2010, 23:14   #92
dit
ford::amateur

Model: Mondeo MK3 (Unikalny kolor)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2001

Ja też miałem podobny problem...po przekroczeniu chyba 3 tys obrotów pojawiła się migająca sprężynka, silnik stracił moc (przeszedł w tryb awaryjny) po czym zgasł....po zapaleniu nadal nie miał mocy...więc pojechałem na komputer. Pierwsza diagnoza - padł 3 wtrysk.. lecz później okazało się ze tylko wyrzuciło go z pamięci...Był mały problem z jego wgraniem więc trzeba było zmienić soft i wszystko powróciło do normy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2010, 01:49   #93
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

podobieństwo kończy się na sprężynce.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2010, 11:02   #94
Szturmik

Autko już przetransportowane do Oleśnicy. A tam za wiele nie sprawdzili bo z hajcował się rozrusznik i znowu klapa i postoje.
CDN.
Stary 31-03-2010, 17:07   #95
picio_18

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo MK3 kombi
Silnik: 1,8 benzyna

Właśnie przeglądałem sobie Twojego posta i miesze powiedzieć że faktycznie masz pecha z tym autem wozisz je od mechanika do mechanika, i nic. Tak sobie myśle czy nie warto teraz udać się z autkiem do ASO Forda może oni zdjagnozuja co jest??
Pozdrawiam i życzę szybkiej naprawy autka!!!
Stary 31-03-2010, 17:46   #96
mack11

Model: Mondeo kombi [mk4]
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Witam.Zapytanie mam mondka 2004 rok z lutego sprawdziłem po vinie.Jak wygląda u mnie sprawa z łuszczącą się pompą?Bo wyczytałem że po lifcie robili niby lepsze tylko od kiedy?
mack11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2010, 17:54   #97
mack11

Model: Mondeo kombi [mk4]
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Witam Szturmik widzę że twoje auto ostro się stawia.doczytałem że ciśnienie paliwa jest nie takie jak powinno.Na listwie paliwa są dwa czujniki jeden od pomiaru ciśnienia a drugi od regulacji może któryś z nich fiksuje.Jeszcze jedno pytanie czy ta awaria nie pojawiła sie po tankowaniu?
mack11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2010, 18:06   #98
Nostradamus
ford::beginner

Model: Focus II TITANIUM kombi
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 29.3.2005

Mnie takie numery robił, jak stał na parkingu parę godzin. Odpalał, wyjazd z parkingu, jedynka, dwójka, dojazd do skrzyżowania, lekkie hamowanko i --- zaczynał się dławić i gasł. Zawsze przy niskich prędkościach, w zasadzie tylko przy "wyjazdach". Nie chciał odpalić przez parę prób, ale zawsze zaskakiwał na koniec. Robił mi tak regularnie przez jakiś czas, po czym objawy samoistnie zniknęły....
Nie wiem, jaki mógł być powód, ale u mechanika w Krakowie, na kompie wyskoczyło zawór EGR ... Nie wymieniałem do dziś i jeżdżę. Hmm, czort wie, czy się "sadzy nażarł", czy co.
Mechanik sam powiedział, że ciężko powiedzieć.

Ostatnio edytowane przez Nostradamus ; 31-03-2010 o 18:09
Nostradamus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2010, 21:07   #99
Szturmik

Cytat:
Napisał mack11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.Zapytanie mam mondka 2004 rok z lutego sprawdziłem po vinie.Jak wygląda u mnie sprawa z łuszczącą się pompą?Bo wyczytałem że po lifcie robili niby lepsze tylko od kiedy?
Ja mam jakoś 03, 04 -2004 czyli jak by nie było to młodszy i w tym przypadku nasze pompy dalej są awaryjne. Ja byłem przekonany że po połowie 2004 roku były całkowite zmiany na układzie paliwowym,ale jeden z kolegów na forum twierdzi że dopiero w Mondeo [MK4] nastąpiły zmiany. Najlepiej to pojechać do ASO i tam powinni udzielić takiej pewnej informacji.
Stary 01-04-2010, 12:43   #100
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Szturmik, bardzo Ci współczuję i uważam że powinieneś podjąć odważną decyzję, tzn. zawieźć autko (raczej na lawecie) do jednego z serwisów który ma na forum b. dobrą opinię. Wydaje mi się że najbliżej Lubina będzie Bosch Diesel Service Trzebniak w Świebodzinie, bo mimo wszystko patrząc na historię twoich "przebojów" z autem to chyba trafiłeś na nieradzących sobie mechaników. Drugim wyjściem jest zakup używanego silnika z kompletnym oprzyrządowaniem z jakiegoś rozbitka z końca produkcji (roczniki 2006-2007) i wstawienie w miejsce obecnego. Koszt samego silnika w D waha się od 800-1200 EUR.

Pozdrawiam

PS. nie mam nic wspólnego z Bosch Diesel Trzebniak.
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania