Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-03-2012, 20:38   #91
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Ładowność - Wytrzymałość - Opłacalność, co wybrać?

Cytat:
Napisał micho121 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja na przednich przejechałem 150 tys km.Druga sprawa że nikt niechciał w to uwierzyć ale tak było.
Ja jeżdżąc niskim, krótkim, 80-90% przebiegu na pusto (tylko ja) zmieniam klocki z przodu co 10-13.000km. Druga sprawa że nikt nie chce w to uwierzyć, ale tak jest. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-03-2012 o 20:40
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2012, 08:33   #92
micho121
ford::beginner

Model: ford transit
Silnik: 2,4 TDCI
Rocznik: 2009

Ja jeżdżąc niskim....
Kolega chyba posiada cegłę zamiast stopyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Też miałem przez 5 lat niskiego i krótkiego 2,0 TDCI 125km i zmieniałem klocki co 50-60 tys km w warunkach jazdy mieszanej. Charakterystyka silnika tego auta czesto zachęcała do dynamicznej jazdy więc moje zdziwienie tak częstą wymianą. W dużym 150tys km na przednich to nie żart jak kolega podejrzewa. Auto jezdziło dwa lata po Niemczech głównie autostrady,czyli 200-300km bez dotknięcia pedału . Natomiast tył jak wspomniałem: katastrofa. Wymiana bardzo często. Być może elektronika ingeruje w siłe hamowania tylnych kół przy załadowanym auciie.
micho121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2012, 08:56   #93
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał micho121 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega chyba posiada cegłę zamiast stopy
W Auto-Waś, gdzie serwisuję auto - a robią oni tylko Transity i to ilości grubo ponad 1000 aut rocznie - chłopaki powiedzieli, że jestem na drugim miejscu jeżeli chodzi o częstotliwość wymiany klocków z dużymi szansami na I miejsce...
Ale to właśnie tak jest w jeździe miejskiej w Warszawie, która jest jednym z najbardziej zakorkowanych miast w Europie - tu używasz hamulca kilkaset razy dziennie, a w jeździe autostradowej... kilka. W dodatku jeżeli masz 150 koni pod maską i lubisz deptać pedały - to takie są skutki...
Stary 28-03-2012, 14:24   #94
ARROV

Silnik: 2.4 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Daj znać jaki będzie wynik z wagi. Jestem ciekawy o ile się pomyliłem.myślę że o około100kg bo zawsze byłem ważony razem z autkiem i z bagażem wyjazdowym na parę dni.
Ku mojemu zdziwieniu waga wskazała 2460kg..... taka jest faktyczna waga auta z zatankowanym na 80% zbiornikiem paliwa. A w dowodzie raptem 2090kg, czyżby to była waga samej ramy bez zabudowy i plandeki?
Byłem także w firmie zajmującej się resorami, stwierdzili, że zregenerują te co mam aktualnie założone i dodatkowo dołożą po jednym grubszym piórze na stronę i będzie już wszystko w porządku. Auto będzie stało wyżej zawieszone bo aktualnie na pusto wierzch opony równa się z krawędzią błotnika i później gdy dołoży się kilka kilogramów ładunku to nie wygląda to zbyt dobrze.
Jeśli chodzi o klocki to w moim poprzednim Transicie z 07r 2.2tdci przedni napęd - tył wytrzymywał 25 tys km, przód natomiast ok 50-60 tys km.
ARROV jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2012, 18:07   #95
micho121

Model: ford transit
Silnik: 2,4 TDCI
Smile Odp: Ładowność - Wytrzymałość - Opłacalność, co wybrać?

Ku mojemu zdziwieniu waga wskazała 2460kg..... ta

To musi być waga samej ramy bez zabudowy.Tak samo byłem zdziwiony dwa lata temu gdy pierwszy raz mnie zważyli. Auto z zabudwą kupiłem jako nowe u dilera a w dowodzie zapis niezgodny z stanem rzeczywistym. Z jednej strony dobrze a z drugiej żle. Wracając do resorów. U mnie prześwit między krawędzią opony a górną krawędzią błotnika wynosi 15cm na pusto i mam tylko dwa pióra więc twoje wymagają bardzo szybkiej regeneracji. Ktoś musiał nim faktycznie wozić ciężary,że załatwił tak 3 pióra. Pozdrawiam
micho121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2012, 20:00   #96
kecajs

Model: T280S
Silnik: 2.0

Czyli jak dobrze rozumiem to że transit blaszak 280-tka na dopuszczalną ładowność prawie 1000kg natomiast 350-tka przy tej samej konstrukcji poza piórami może prawie 2000kg, 280-tka jak i 350-tka nie są na ramie więc tylko różnica w piórach, tak ?
kecajs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2012, 23:34   #97
pomo

Domyślnie Zakup skrzyniowca z podwójną kabiną

Witam, to mój pierwszy post więc na wstępie proszę o wyrozumiałość. Szukam doki ze skrzynią ok 3m chyba najlepiej na bliźniaku. Nie ma za dużo takich na rynku. Na oku mam taką ofertę http://piotrmisiolek.otomoto.pl/ford...C23583798.html co o niej sądzicie? Wszystkie samochody w ich ofercie mają ok 160tys-zbieg okoliczności:-) czy warto od takiego handlarza kupować?
A może ktoś zna kogoś w Polsce kto ściągą całkiem fajne samochody tego typu? Szukam raczej do max 15tys
Z góry dziękuję za pomoc

Ostatnio edytowane przez pomo ; 06-04-2012 o 23:37
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2012, 18:26   #98
FINK

Model: TRANSIT
Silnik: 2,2 TDCI

Z tą ładownością bywa rożnie jak ostatnio czytałem ze autko o DMC 3,5t ważyło 9t Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szok .

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
FINK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2012, 13:53   #99
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Zakup skrzyniowca z podwójną kabiną

Cytat:
Napisał pomo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z góry dziękuję za pomoc
No, niestety - te zdjęcia sa tak zrobione, że prawie nic nie widać. Nawet nie wiem na pewno, czy silnik jest z Boschem, czy z Lucasem...
Nie wygląda na skatowanego, ale nic więcej nie można powiedzieć.

Trzeba by się nim przejechać, odpalić zimnego po nocy, zobaczyć jak pali, czy dymi i jak... Sprawdzić podwozie i podłużnice, mocowania resorów i przedniej poprzecznej belki.
Posłuchać mostu czy hałasuje, czy wał nie wibruje w pełnym zakresie prędkości.
Podanym przebiegiem w ogóle nie ma co się sugerować - trzeba oceniać auto wg stanu rzeczywistego. Cena nie jest mała, ale jeżeli jest zdrowy - to warto tyle dać.
Wzmocniony most na bliźniakach pozwala sporo załadować...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-04-2012 o 13:56
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2012, 08:59   #100
pomo

Domyślnie Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń

Temat przeróbki epica na bosha był juz wałkowany ale chciałem zapytać w kontekście zakupu samochodu. Większość dubelkabin na bliźniakach jest z 2,5 td i tu moje pytanie czy na siłę szukać wersji z silnikiem wzmocnionym czy nastawić się na późniejszą przeróbkę? Może ktoś wie jak to wygląda z ubytkiem mocy, dużo traci się na przeróbce? A może ktoś robił i ma porównanie przerobiony epic do silnika wzmocnionego-chodzi mi o moc?
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2.2tdci , benzyna , connect , gaz , kupno , transit , wady

Zasady postowania